Αρχική DEPARTISTSΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟStar Wars Episode IV - A New Hope: Καθιερώνοντας το διπλό intro

Star Wars Episode IV - A New Hope: Καθιερώνοντας το διπλό intro

Με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, το «Θα Πάει Καλά Αυτό» επιστρέφει σήμερα Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021, για να θυμηθεί ένα intro το οποίο έμελλε να γράψει λαμπρή κινηματογραφική ιστορία. Βλέπετε, η παρούσα στήλη μπορεί να ασχολείται de facto με εισαγωγικές σκηνές ταινιών οι οποίες έθεσαν τη βάση για σπουδαία films, αλλά κάθε «πεπατημένη» έχει τις δικές της εξαιρέσεις, αυτά τα ιδιαίτερα έργα τέχνης τα οποία ξεχωρίζουν τόσο ώστε να θέσουν νέες «αλήθειες» στον καλλιτεχνικό χώρο. Φανταστείτε τον εαυτό σας νεαρό στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όσοι δεν ήσασταν πράγματι εν ζωή τότε, και όσοι ήσασταν θυμηθείτε πως είχατε νιώσει. Τα φώτα της αίθουσας πέφτουν και αντί για ηθοποιούς, σκηνικά, και κοστούμια, αντικρίζετε μια ροή κειμένου κίτρινων γραμμάτων με φόντο το διάστημα.

Η απορία ήταν διάχυτη όταν στις 25 Μαΐου 1977 το Star Wars Episode IV – A New Hope έκανε πρεμιέρα. Ο George Lucas αποφάσισε να αλλάξει τον κινηματογράφο και το sci-fi διαπαντός και το έπραξε εισάγοντας στο genre το διπλό intro, μια τεχνική η οποία χαρακτήρισε το Star Wars franchise και έδωσε μια άλλη οπτική γωνία στο κοινό. Από απλοί θεατές, οι λάτρεις του σινεμά έγιναν συμμέτοχοι, κλήθηκαν να διαβάσουν την ιστορία που περιείχε η ροή κειμένου ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν την ταινία που ακολουθούσε. Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε στον κινηματογράφο, ούτε θα ήταν η τελευταία. Ήταν όμως μια σπουδαία στιγμή για το sci-fi και το σημείο «μηδέν» της ανόρθωσης ενός από τους ισχυρότερους πυλώνες του σπουδαίου franchise.

Το κείμενο με τα κίτρινα γράμματα με φόντο το διάστημα συνοδεύτηκε από μουσική, και το τέλος του κειμένου έκανε ομαλή μετάβαση στην ταινία. Εν προκειμένω, το A New Hope δίνει στον θεατή όλα όσα χρειάζεται για να καταλάβει το βασικό σενάριο όλου του Star Wars franchise. Από το κείμενο, περνάμε σε ένα διαστημόπλοιο των Rebels να διασχίζει το διάστημα, με ένα γιγάντιο και επιβλητικό Star Destroyer να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Καθώς το σκάφος των επαναστατών αναπτύσσει ταχύτητα και χάνεται, το πλοίο της Αυτοκρατορίας παραμένει στο καρέ, σαν υπενθύμιση του «φαντάσματος» που πλανάται πάνω από τη Rebel Alliance. Έως τώρα, το κοινό δεν έχει γνωρίσει κανέναν χαρακτήρα, αλλά γνωρίζει ήδη τον κίνδυνο ο οποίος βρίσκεται σε κάθε γωνία, και σε κάθε σημείο του αχανούς, άπειρου σε έκταση, διαστήματος.

Λίγα πράγματα είναι ικανά να φέρουν ένα άτομο στη θέση όπου μπορεί να καταλάβει τη βασική πλοκή μιας ταινίας χωρίς καν να δει ηθοποιούς. Ο Lucas θεωρείται πρωτοπόρος του sci-fi για ακριβώς αυτόν τον λόγο, και παρότι ακόμη και ορισμένοι λάτρεις του Star Wars μπορεί να πουν πως πλέον οι πρώτες τρεις ταινίες θεωρούνται ξεπερασμένες, όλοι αναγνωρίζουν μια αλήθεια που δεν θα πάψει ποτέ να ισχύει.

Από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό κάθε μιας από τις τρεις πρώτες ταινίες, με έναυσμα το A New Hope, ο Lucas φροντίζει ώστε το κοινό να «γαντζώνεται» στο φιλμ από τα πρώτα λεπτά, χωρίς καν να χρησιμοποιεί υπερβολές ή προφανή τεχνάσματα τα οποία θα χαλούσαν τη «μαγεία» του sci-fi στοιχείου. Οι κοινές αναφορές με την πολιτική κατάσταση κάθε εποχής έκτοτε είναι τόσες και τόσο έντονες, ώστε το Star Wars να έχει πλέον μετατραπεί σε ένα από τα σημαντικότερα μανιφέστα αντίστασης στον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό. Και αυτό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι ο θεατής είχε τη δυνατότητα να απολαύσει δυο εισαγωγές σε κάθε ταινία του κεντρικού franchise, αποκτώντας έτσι σημεία αναφοράς και στοιχεία πλοκής τα οποία με το που τελείωνε η ροή κειμένου έπαιρναν «σάρκα και οστά» χάρη στην πρώτη σκηνή του φιλμ.

Δεν χωράει αμφιβολία πως το intro του A New Hope είναι το καλύτερο intro στην ιστορία του Star Wars franchise, παρότι γυρισμένο το πολύ μακρινό 1977, όταν δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα σε ευρεία κυκλοφορία. Ο άνθρωπος είχε πάει στο φεγγάρι, και η επιφανειακή επαφή του κοινού με το διάστημα μέσω της ιστορίας του Lucas ήρθε να «κολλήσει» εξαιρετικά, προσφέροντας τη δυνατότητα μέσω αυτού του intro σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη να βρουν μια αναφορά η οποία τους άλλαξε για πάντα τη ζωή. Οι περισσότεροι εξ αυτών, δίχως καν να δουν παρουσία ζωντανού πλάσματος στην οθόνη, τάσσεται με τους Rebels, τους αδύναμους, τους κυνηγημένους, όπως συνήθως κάνουμε οι άνθρωποι.

Τελευταία