Asphyx - Necroceros

Με το νέο δίσκο των Asphyx να τραντάζει το ηχητικό σύστημα δεν το αρνούμαι πως μπήκα στο τρυπάκι να κάνω το εύκολο νερόβραστο αστείο στον πρόλογο της κριτικής μου, 'παίζοντας' με το ελληνικής προελεύσεως όνομα της μπάντας. Με απολογητικό ύφος παραδέχομαι πως μπήκα στο τρυπάκι αλλά δεν ενέδωσα. Εκεί που είμαι έτοιμος να ενδώσω είναι στο να τοποθετήσω από τώρα το "Necroceros" στους καλύτερους δίσκους για τη νέα χρονιά που μόλις 'εισέβαλε' στις ζωές μας.

Οι Ολλανδοί έμειναν πιστοί στο πρόγραμμα που τους θέλει από την επανασύνδεσή τους το 2009 και μετά να βγάζουν άλμπουμ ανά 3-5 χρόνια. Ίσως αυτή τη φορά όμως να μην ήταν προσχεδιασμένο. Σύμφωνα με τα λόγια του τραγουδιστή Martin Van Drunen, λόγω της καραντίνας και των ακυρώσεων των συναυλιών που έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας, έκλεισαν sessions στο στούντιο του Tom Meier για να τζαμάρουν και να μείνουν ενεργοί. 'Το πράγμα εξελίχθηκε υπέροχα' είπε χαρακτηριστικά ο Van Drunen για τη συνεργασία που είχε η μπάντα με τον πατριώτη τους ο οποίος έκανε μέρος της παραγωγής. Το mixing και το mastering τα ανέλαβε o Sebastian “Seeb” Levermann στα Greenman Studios.

Οι Asphyx εμφανίζονται πολύ δεμένοι και σα σχήμα, το αβαντάζ ενός σταθερού line up. 'Μαζί δουλεύουμε καλά' έχει πει το παλαιότερο (αλλά όχι ιδρυτικό μέλος των Ολλανδών deathsters). Τους πήρε δυο εβδομάδες για να ενορχηστρώσουν τα 10 συνολικά τραγούδια που βρίσκονται στο 'Necroceros'. O τίτλος του δίσκου νούμερο 10 έβγαλε εκτός ελέγχου τη φαντασία μου την πλανεύτρα. Στο νου μου σχημάτισα το 'Νεκρός Καιρός'. Είναι σα να ρίχνει αιχμές στον παρόντα καιρό της αδράνειας και ακαμψίας που γράφεται ήδη με μελανά γράμματα. Ο φρόντμαν των Ολλανδών έχει εκφράσει την εξής απλή εξήγηση πρόσφατα στο διαδίκτυο: "Σχεδόν σε όλα μας τα άλμπουμ έχουμε στον τίτλο τη λέξη death. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε τη λέξη necro αυτή τη φορά."

Τα πράγματα είναι περίπου τόσο απλά και σε ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών τους. Το 'The Sole Cure is Death' που ξεκινάει το δίσκο με ανεβασμένες στροφές, το θρασάδικο και χορευτικό 'Botox Implosion' με το διασκεδαστικό βίντεοκλιπ ή το 'Yield or Die' παρουσιάζουν το ένα πρόσωπο των Asphyx, το πιο fun. Έχεις όμως και την άλλη πλευρά της μπάντας με μέλη από διάσπαρτα μέρη της Ολλανδίας. Την πιο σκοτεινή, την πιο doom. Οκ, πες μας κάτι νέο ρε αδερφέ. Είναι γνωστό τοις πάσι τα doom στοιχεία που διοχετεύουν στα άλμπουμ τους οι Asphyx.

Στο "Necroceros' το doom υπερισχύει των blastbeat και καλά κάνει. Ιδιαίτερα οι νοσταλγοί των Bolt Thrower θα βρουν τη χαρά τους και θα γελάσει και λίγο το στρατόκαυλο χειλάκι τους. Δώστε βάση στο 'Molten Black Earth' ή το επικό 'Mount Skull'. Στο τρίτο κατά σειρά τραγούδι απολαμβάνεις το ολλανδικό groove όπου εξελίσσεται σε ένα doom έπος αλλά καταλήγει παντελώς διαφορετικά με ένα ξέσπασμα. Περισσότερο γοητεύομαι με αυτές τις συνθέσεις των Asphyx που δε σε αφήνουν να μαντέψεις την πορεία των συνθέσεών τους. Ευτυχώς σε αυτό το δίσκο είναι σε ικανοποιητικό βαθμό οι ευχάριστες εκπλήξεις.

Κλειδί στο τελικό αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα ο Paul Baayens. Ο κιθαρίστας των Asphyx και αναρίθμητων άλλων μπαντών δείχνει ότι έχει πολλά riff και ιδέες κρυμμένες στο πολύτιμο ντουλάπι του σπιτιού του. Στο 'Necroceros' το τελευταίο που θα σκεφθείς είναι η μονοτονία στην κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει. Αναδύει όλα τα θετικά στοιχεία των Asphyx. Οι οπαδοί κοντεύουν μέχρι και να σοκαριστούν με το μελαγχολικό τόνο της κιθάρας στο 'In Blazing Oceans' ή το 'Three Years of Famine'.

"Είναι πολλά. Είναι κάτι παλιό, είναι και κάτι καινούργιο. Είναι κάτι λαμπερό, αλκοολικό και ιδιοφυές αλλά το Necroceros είναι πολύ πολύ Asphyx" είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του Van Drunen για τη φρέσκια δημιουργία τους που έρχεται να συνεχίσει το σερί των θαυμάσιων κυκλοφοριών, ειδικά μετά την επανένωση του συγκροτήματος. Για τον τραγουδιστή οι περισσότεροι θα πουν πως μετά από τα χρόνια γδαρσίματος των φωνητικών χορδών του, ακούγεται κουρασμένος. Είμαι ίσως από τους λίγους fan που προτιμάει τον Van Drunen του παρόντος και όχι των ένδοξων εποχών της δεκαετίας του '90 χωρίς να μειώνω τις ερμηνείες του παρελθόντος.

Ο πήχης έχει ανεβεί ψηλά όπως συμφωνεί η ίδια η μπάντα. Το 'Necroceros' όμως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα με την ποικιλία που το χαρακτηρίζει. Τρία είναι τα single που ξεχώρισε η μπάντα τα οποία τα φρόντισε και με τα αντίστοιχα όμορφα βιντεοκλίπ. Το πιο αστείο είναι το slayer-ικό 'Botox Implosion' με την κλασσική για τα death metal πρότυπα, gore θεματολογία. Αρχικά ήθελαν να το γυρίσουν στη Sunset Boulevard, εκεί όπου κατοικούν αρκετά "υποκείμενα" στα οποία αναφέρεται το τραγούδι. Ο Covid τους έκοψε τη φόρα αλλά βρήκαν χώρο για να γυρίσουν το βίντεο στο φιλόξενο Turock του Essen.

Το 'Knights Templar Stand' είναι αυτό που λέει ο τίτλος, με την θεματολογία των Ναϊτών Ιπποτών και τον ηρωισμό τους. Το βίντεοκλιπ είναι ανάλογο προσδίδοντας ακόμα περισσότερο επικό συναίσθημα στη μουσική των Asphyx.

Πιο σύγχρονο πολεμικό feeling έχει το τρίτο single. Στο 'The Nameless Elite' οι Asphyx 'καβαλάνε' ένα Sherman (τανκ) του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και γράφουν ένα από τα καλύτερα αντιπολεμικά τους τραγούδια. 'Δε θέλουμε να δοξάσουμε τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι κόλαση' έχει τονίσει σε συνέντευξή του ο φρόντμαν των Ολλανδών. Κι όμως το 'Necroceros' του 2021 σε βάζει μια metal μάχη όπου όλοι βγαίνουν νικητές.

Rating: 

 7.0


Εταιρεία: Century Media Records
Genre: Death/Doom Metal
Παραγωγός: Tom Meier, Sebastian “Seeb” Levermann
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 22/01/2020
Band Links: Asphyx, Facebook, Instagram, Spotify, YouTube

Τελευταία