Soul Cages - Moments

Πως να εκφρασθείς για συναισθήματα που δε δύνασαι να τα "ψαρέψεις" με μια απόχη ή να τα εγκλωβίσεις μέσα σε τέσσερις τοίχους, πόσο μάλλον ένα ταπεινό ανθρωπάκι σαν εμένα. Ταπεινός και μικρός νιώθεις μπροστά στο "Moments" των Soul Cages, δε φέρνεις αντίσταση και "γονατίζεις" στο μεγαλείο του δεύτερου δίσκου των Γερμανών που αρχές του Φλεβάρη είχε επέτειο 25 αναμνηστικών χρόνων.

"I wish you were here to see these wonderful impressions" εύχεται ερμηνεύοντας στο "Impressions" ο Thorsten Staroske και νοερά μαζί του κάτι παρόμοιο ήλπιζα να ζήσω τότε στην εφηβεία μου όταν είχα αγοράσει το cd με μια ανασφάλεια που αμέσως μεταβλήθηκε σε ενθουσιασμό. Να είχα δηλαδή κάποιον συνακροατή να μοιραστεί μαζί μου αυτές τις θαυμάσιες εντυπώσεις που με κατέκλυζαν όταν άκουγα αυτό το άλμπουμ.

Το Βόρειο τμήμα της Γερμανίας και συγκεκριμένα το Hemer από το οποίο προέρχεται το συγκρότημα, βρέχονται από θάλασσα και συγκεκριμένα τη Βόρεια και τη Βαλτική. Στα άπατα νερά τους καλά θαμμένο θα ξεθάψεις και αυτό το υποστρωματικό 'διαμάντι' του progressive metal.

Οι Soul Cages είναι από τις πιο "ντροπαλές" μπάντες που έχω γνωρίσει σαν ακροατής αλλά και σαν θεατής στη ζωντανή τους εμφάνιση του 2018. Το "Moments" αντανακλά σε πολλά σημεία μια ευγενική εσωστρέφεια. Όπως ένα ντροπαλό φυτό που αποφεύγει την επαφή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ακόμα και... "μύστες" του είδους αγνοούν την ύπαρξη του.

Αwakening to unknown noises

lying at a beach, somewhere in this world

Τα συναισθήματα από τις νότες σκάνε απαλά, σχεδόν προσεκτικά πάνω σου σαν το ακίνδυνο κυματάκι που σου βρέχει τα πόδια ένα οποιοδήποτε δροσερό απογευματάκι στην πιο ασφαλή παραλία που μπορεί να ανατρέξει ο νους σου. Λίγες και διάσπαρτες οι στιγμές που οι μελωδίες των Soul Cages σχηματίζουν κυματισμούς, όπως για παράδειγμα στο "The Naked Word" ή το πιο uptempo τους "In our Hands".

Ο μουσικός προσανατολισμός στο πρώτο μισό του "Moments" συνεχίζει από εκεί που ξεκίνησε το πρώτο και ομώνυμο άλμπουμ τους. Μεσαίων ταχυτήτων συνθέσεις και μεγάλες σε διάρκεια που ρέουν χωρίς να φέρουν ίχνος χασμουρητού. Το ιντερλούδιο με το όνομα "Methods No.23" καταφθάνει την κατάλληλη στιγμή για να πάρεις μια μικρή ανάσα. Από εκεί και έπειτα η διάρκεια των τραγουδιών πέφτει, όχι όμως και η ποιότητα. Αυτή από την αρχή ως και την τελευταία νότα μένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Η ροή του "Moments" λεπτό δε χάνεται χάρη στις άρτιες ιδέες του rhythm section και των εξάχορδων. Οι ευφυέστατες εναλλαγές των ρυθμών και τα art rock στοιχεία με το progressive metal πηγαίνουν πέρα δώθε σα να ανταλλάσουν μπαλιές ο Ναδάλ με το Φέντερερ.

Οι γοητευτικές μελωδίες από τις κιθάρες των Nitschke και Staroske δεν παίζουν μόνες τους αλλά εμπλουτίζονται με τα διακριτικά και εύστοχα πλήκτρα. Δεν κρατάν πρωταγωνιστικά ηνία όπως στα περισσότερα progressive metal άλμπουμ της εποχής. Η ατμόσφαιρα δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τις κιθάρες, ηλεκτρικές και καθαρές. Ατμόσφαιρα όμως φτιάχνουν και οι φωνές των Soul Cages. Η κύρια είναι του τραγουδιστή Staroske έχει αυτή τη γερμανίλα στην προφορά, ένοχη απόλαυση για πολλούς στα 90's. Ο Staroske καταφέρνει και σου βγάζει στην επιφάνεια τα πιο ευγενικά συναισθήματα, έχοντας ένα αφηγηματικό στυλ.

Οι Soul Cages στο "Moments" δε χρησιμοποιούν μια αλλά δυο γυναικείες φωνές. Οι διακριτικές παρεμβάσεις των Beate Kuhbier και Patricia Hirsch "κουμπώνουν" απόλυτα με την ανδρική φωνή σε αυτές τις επτά πραγματείες φιλοσοφικού χαρακτήρα περί ανθρωπίνων σχέσεων και όχι μόνο. Εμπειρίες που σε πλημμυρίζουν με συναισθήματα και σε εναρμονίζουν με στιχουργικά μέρη όπως το: "I wish I could freeze the scenery, keep it like a secret."

Η στιχουργική προσπάθεια των Γερμανών είναι ομαδική δουλειά ανάμεσα στα 2 αδέρφια Knut και Jorg Nitschke και τον από χρόνια αποχωρήσαντα Frank Lau. Παρά την απλότητά τους είναι τόσο εύστοχοι. Παρέα με τη μουσική είναι ένας οδηγός εξευγενισμού ή εξημέρωσης άγριων και επιθετικών ενστίκτων.

"Moments will change fast between good and bad" και αυτή τη στιγμή νιώθω να πλησιάζει μια κατά κάποιο τρόπο bad moment. Αυτή η κακιά στιγμή είναι που αργά αργά φθάνω στον επίλογο, έχοντας προσπαθήσει καθ' όλη τη διάρκεια να "ξετρυπώσω" λέξεις για να περιγράψω κάτι το ανεξίτηλα όμορφο.

Οι Soul Cages κυκλοφόρησαν το Φλεβάρη του 1996 το "Moments" και σχεδόν άμεσα βγήκαν σε μια περιοδεία/οργασμό για τον κάθε "προγκρεσιβά" εκεί έξω, μαζί με τους Saviour Machine και τους Veni Domine. Η τουρνέ κράτησε 3 ολόκληρες εβδομάδες όμως δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Οι Soul Cages παρέμειναν ενεργοί για μερικά χρόνια, διέλυσαν και επαναδραστηριοποιήθηκαν. Όλα αυτά τα χρόνια των ζυμώσεων το "Moments" στέκει εκεί, ακλόνητο. Στέκει σαν ένα spiritual home, σαν ένα καταφύγιο για όλους εμάς που ψάχνουμε ένα ανοιξιάτικο κατάλυμα στις βροχερές ημέρες μας.

Τελευταία