Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣThe Pretty Reckless - Death By Rock And Roll

The Pretty Reckless - Death By Rock And Roll

Είναι περίπου 2007-8 και η δωδεκάχρονη Ειρήνη που μόλις έχει αρχίσει να ακούω αυτά τα ροκ και να φοράει μαύρα αντί για ροζ το οποίο τιμούσε για χρόνια. Εκείνη τη εποχή ήταν must να ψιλοχαζεύεις τα Σαββατοκύριακα τις αμερικανοσειρές που έβαζε γνωστό ελληνικό κανάλι συνώνυμο με αστέρι στα αγγλικά, με μια από αυτές να είναι το Gossip Girl. Βασικό arc της σειράς, ήταν η πλήρης μετατροπή της Jenny Humphrey από εσωστρεφές κοριτσάκι σε rock idol. Φυσικό ήταν βέβαια, αφού τη μικρή Jenny υποδυόταν η Taylor Momsen, η οποία τότε περίπου ξεκίνησε την μουσική της καριέρα. Φυσικά και ταυτίστηκα αφού ενηλικιώθηκα παράλληλα με αυτή τη σειρά όντας το outcast, αλλά κυρίως, αυτό αποτέλεσε το ερέθισμα να ασχολούμαι με τους The Pretty Reckless καθ όλη την διάρκεια της καριέρας τους.

Aυτό ήταν μια εξαιρετική επιλογή, γιατί μιλάμε για καλογραμμένο hard rock, σε καμία περίπτωση πρωτότυπο, αλλά σίγουρα εκκωφαντικό. Η Momsen έχει μία φωνή σπάνια σε εύρος ειδικά για το μικρό της ηλικίας της, παράλληλα με μία περσόνα σκοτεινή και μία εμφάνιση που πετάει σαγόνια στο πάτωμα (ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να μη δίνει δεκάρα για τα δύο τελευταία πράγμα που την κάνει ακόμη πιο κουλ), ένα πακέτο που μόνο θετικά μπορεί να δώσει σε έναν τραγουδιστή rock συγκροτήματος.

Οι δύο πρώτοι δίσκοι των The Pretty Reckless λοιπόν, Light Me Up και Going To Hell, είναι δύο δουλειές που κατακλύσσονται από χιτάκια με κολλητικά ρεφρέν, τα οποία καλλωπίζονται στο έπακρο από τη βαθειά και γρεζάτη φωνή της Momsen, χωρίς όμως να της δίνουν την ευκαιρία να αξιοποιήσει το ταλέντο της στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ο τρίτος δίσκος τους έρχεται το 2016 και είναι πολύ χαμηλότερος των προσδοκιών.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι The Pretty Reckless επιστρέφουν με το Death By Rock and Roll, φανερά πιο ώριμοι και με πολύ πειραγμένες τις ευαίσθητες χορδές τους. Βλέπεις, το Death By Rock and Roll, είναι αρκετά επεξηγηματικός τίτλος, καθώς πίσω στο 2017, το συγκρότημα βρισκόταν σε περιοδεία μαζί με τους Soundgarden, και ήταν μετά από μία τέτοια ζωντανή εμφάνιση που το είδωλο και πλέον φίλος τους, Chris Cornell, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του. Ακολούθησαν κι άλλες απώλειες, όπως και η σχέση της Momsen με την κατάχρηση, που ποτέ δεν την αγκάλιασε σαν brand της, αλλά ποτέ δεν έκρυψε. Το πρώτο κομμάτι μάλιστα που κυκλοφόρησε από το συγκεκριμένο δίσκο, ήταν το 25, με την Momsen να γράφει “at 25 and still alive, much longer than expected for a man”.

Το Death By Rock and Roll αποτελεί σαφώς επιστροφή στις καλές στιγμές των The Pretty Reckless. Το ξεκίνημα του, με το ομώνυμο κομμάτι να εντάσσεται αμέσως στα κλασσικά του καταλόγου τους, ενώ αισθητή είναι η παρουσία του Tom Morello στο κομμάτι And so it went, όπου το riff που γράφει τραβάει αμέσως την προσοχή. Στο υπόλοιπο του δίσκου, βρίσκουμε μερικά χλιαρά κομμάτια και μερικά δυνατά στο στυλ του συγκροτήματος, ωστόσο υπάρχουν επιτέλους σημεία όπως το My bones και το Witches Burn που επιτέλους η Momsen βρίσκει χώρο να ταλαιπωρήσει και να τραβήξει τη φωνή της στα άκρα. Αυτ΄η φωνή πραγματικά έχει περάσει από πολλούς απαρατήρητη, αλλά μιλάμε για μια φοβερή ερμηνεύτρια.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι ακόμη φοβερό, αυτό είναι το κομμάτι Rock and Roll Heaven. Αν και σχετικά ήσυχη μπαλάντα με ακουστικές κιθάρες, αποτελεί βαθειά βιωματικό στοιχείο, αφού το συγκρότημα ξεκινάει και απαριθμεί το πως η μουσική είναι κομμάτι της ζωής τους, με ευθείες αναφορές στους rock ήρωές τους. “Freedom found me, when I first heard the Beatles sing”. Το κομμάτι όμως δεν είναι απλά μια συλλογή από ονόματα, αλλά ένας διάλογος μεταξύ της χειραφέτησης που προσφέρει η μουσική και των προβληματικών, αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών αγαπημένων ανθρώπων και καλλιτεχνών, που υιοθέτησαν απλά επειδή κάποτε και συχνά μέχρι και σήμερα, ήταν ο τρόπος να είσαι ροκ. “Gotta make it to twenty seven, before I die”, τραγουδάει η Momsen με αναφορά στη γνωστή μαύρη ηλικία που πολλά ροκ είδωλα πέθαναν, με απόγειο της ειρωνείας ότι η ίδια φέτος είναι 27 χρονών.

Σίγουρα το Death By Rock and Roll δεν είναι ο καλύτερος δίσκος των The Pretty Reckless, είναι όμως μια δυνατή επιστροφή με καλά κομμάτια στο πλαίσιο του mainstream rock, και μια για μένα φοβερή φωνή που επιτέλους μεγαλώνει και αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο από τη γνώμη των άλλων. Οι Pretty Reckless δεν είναι το συγκρότημα που θα φέρει καμία επανάσταση στη μουσική μάλλον. Είναι όμως ένα συγκρότημα με το οποίο μοιραζόμαστε την ίδια ηλικία, άρα και κατά κάποιο τρόπο την ωρίμανση της κατανόησης για τον κόσμο. Έτσι λοιπόν, στο Death By Rock and Roll βλέπω κι εμένα την ίδια, σε ένα ταξίδι αποκαθήλωσης τοξικών συμπεριφορών από ανθρώπους που έγιναν είδωλα για την τέχνη τους.

Θα τολμήσω τέλος, να κάνω την αναλογία, ότι με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να αποκαθηλώσουμε όλοι και πρόσωπα που αγαπήσαμε βαθιά μέσα από τις τηλεοράσεις μας, ενώ μέχρι πρότινος δεν ξέραμε τι σκουπίδια είναι. Τώρα όμως ξέρουμε και δυνάμεθα να δούμε τη διαφορά. Δεν αφορά τους Pretty Reckless φυσικά αυτό το σχόλιο, αφορά όμως τον καθένα που θα διαβάσει μέχρι εδώ.

Rating: 

 7.0


Εταιρεία: Fearless
Genre: Hard Rock/ Alternative Rock/ Southern Rock
Παραγωγός: Jonathan Wyman, Taylor Momsen, Ben Phillips, Nate Yacchichino
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12/02/2021
Band Links: The Pretty Reckless, Facebook, Instagram, Twitter, Spotify, YouTube

Τελευταία