Αρχική DEPARTISTSLUCKY 8Του αριστερόχειρα

Του αριστερόχειρα

24/02/2021

Όπως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και στην κιθάρα έχουμε συνηθίσει τους κιθαρίστες να είναι δεξιόχειρες και δικαίως, αφού μερικοί από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του οργάνου είναι τέτοιοι (δεξιόχειρες).
Υπάρχουν όμως και μερικοί που σπάνε αυτόν τον κανόνα και είτε παίζουν με κιθάρες αποκλειστικά φτιαγμένες για αριστερόχειρες ή μερικοί γυρίζουν τις χορδές ανάποδα. Πάμε να δούμε μερικούς από τους διασημότερους και στις δύο κατηγορίες.

► Tony Iommi

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από αλλού, αφού ο ηγέτης των πατέρων του heavy metal, Black Sabbath, συγκαταλέγεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Αν και σε ηλικία 17 ο βρετανός υπέστη ένα ατύχημα στα ακροδάχτυλα δε σκέφτηκε ποτέ του να αλλάξει χέρι και να παίξει με το δεξί.
Στην προσπάθεια του να βρεθεί ξανά στο επίπεδο που ήταν πριν το ατύχημα, έφτιαξε μόνος του προστατευτικά για τα τραυματισμένα του δάχτυλα. Αυτό όμως του προκάλεσε δύο προβλήματα, αρχικά δεν ένιωθε το ίδιο καλά τις χορδές και δεν μπορούσε να τις λυγίσει όπως πριν. Για να τα ξεπεράσει όλα, άρχισε να χρησιμοποιεί χορδές μπάντζου.

► Paul McCartney

Το σκαθάρι που έπιασε το μπάσο, αρχικά ήταν κιθαρίστας. Στα χρόνια του Αμβούργου, οι Beatles στις τρεις κιθάρες, τους Lennon - McCartney- Harrison και στο μπάσο τον Stuart Sutcliffe. Με την αποχώρηση του τελευταίου από το σχήμα, ο Macca πήγε για το μπάσο. Και τα υπόλοιπα ιστορία. Ο Paul McCartney είναι ένας από τους διασημότερους πολυοργανίστες της σύγχρονης μουσικής, με το ρεπερτόριό του να περιλαμβάνει 54(!) μουσικά όργανα, από μπάσο, κιθάρα, πιάνο, ukulele, μπάντζο, ντραμς μέχρι...μπουζούκι (το 2013, στο τραγούδι New, από τον ομότιτλο δίσκο). Γενικά, η λίστα είναι ατελείωτη, αλλά μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του Paul στην κιθάρα περιλαμβάνουν τα Another Girl, Good Morning, Good Morning, The End, Drive My Car, Back in the U.S.S.R και φυσικά το Taxman. Κι αυτά μόνο στους Beatles, στη σόλο καριέρα υπάρχουν αρκετά άλμπουμ που παίζει όλα τα όργανα μόνος του, με πιο πρόσφατο το εξαιρετικό McCartney III.

► Kurt Cobain

Ο κιθαρίστας των Nirvana, Kurt Cobain, μπορεί να μην έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους θρύλους του οργάνου αλλά περισσότερο κάτι σαν ένας μουσικός Michael Jordan όπως είχε πει και Billy Corgan των Smashing Pumpkins. Όμως η επιρροή του στο μουσικό γίγνεσθαι ήταν – και είναι – τέτοια που δε γινόταν να μείνει εκτός λίστας.

► Dave King

O ιθύνων νους των Flogging Molly «αδικείται» με τον όρο κιθαρίστας καθώς γνωρίζει να παίζει πάνω από δέκα διαφορετικά μουσικά όργανα, ανάμεσα τους η κιθάρα, το bodhrán και το μπάντζο. Επηρεασμένος από τον David Bowie, τον Johnny Cash και τον Mercury, o Ιρλανδός καλλιτέχνης καταπιάνεται με τη μουσική από την ηλίκια των δέκα ετών. Γνωρίζεται με τον "Fast" Eddie των Motörhead και λίγο αργότερα γίνεται μέλος των Fastaway. Θα παραμείνει για μόλις τέσσερα χρόνια, αφού το 1986 αποχωρεί και μετά από μακρά μουσική περιπλάνηση, το 1997 δημιουργεί τους Flogging Molly and the rest is history που λένε.

 

Πάμε τώρα και στους αριστερόχειρες που έπαιξαν κάποια στιγμή στην καριέρα τους, κιθάρα με τις χορδές «γυρισμένες» ανάποδα.

 

► Jimi Hendrix

Όπως και στην περίπτωση του Iommi, έτσι και τώρα η λίστα δε θα μπορούσε να ξεκινά από κάποιον άλλον. Σε κάθε κουβέντα που αφορά τον καλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών, το όνομα του Johnny Allen Hendrix είναι από τα πρώτα που αναφέρονται. Ανάμεσα σε αυτούς που τον θεωρούν ως τον καλύτερο όλων των εποχών, δεσπόζει το όνομα του Tom Morello ο οποίος θεωρεί ότι τίποτα δεν θα ήταν ίδιο σήμερα αν ο Jimi Hendrix δεν είχε πιάσει ποτέ του κιθάρα.

► Dan Swanö

Και αν τον Iommi και τον Hendrix τους αναφέραμε ως δύο από τα μεγάλα φαβορί του τίτλου «Καλύτερος κιθαρίστας όλων των εποχώ», o Σουηδός «ελβετικός σουγιάς» της μουσικής παίζει μόνος του στην κατηγορία για το «Μακρύτερο βιογραφικό στην ιστορία της μουσικής». O Dan Swanö έχει παίξει σε δίσκους κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, τύμπανα, πιάνο, εκκλησιαστικό όργανο, synthesizer, κρουστά (όχι τύμπανα), έχει τραγουδήσει και γενικά η μόνη λίστα που ίσως την ξεπερνά είναι αυτή των παραγωγών που έχει κάνει.

► Albert King

Μαζί με τους άλλους δύο συνεπώνυμους του, τον B.B. και τον Freddie, θεωρούνται οι τρεις βασιλιάδες της blues (Kings of Blues). Και αν το όνομα του B.B. King σάς είναι το πιο οικείο, ο Albert King αναφέρεται ως μία από τις κυριότερες επιρροές των Eric Clapton, Jimi Hendrix και Stevie Ray Vaughan.    

► Dick Dale

Last but not least, ακόμα ένας μουσικός θρύλος, ακόμα ένας βασιλιάς και συγκεκριμένα ο Βασιλιάς του Surf Rock, ο Dick Dale. Και στη δική του περίπτωση, όπως και σε αρκετούς εντός της λίστας, μία παράγραφος δε χωράει τα μουσικά του επιτεύγματα ή τη συμβολή του στην εξέλιξη του οργάνου. Μόνιμο μέλος στις λίστες του Rolling Stone για τους 100 καλύτερους κιθαρίστες και σπουδαίοι μεταγενέστεροι κιθαριστές, όπως οι Brian May, Eddie Van Halen και Pete Townsend τον αναφέρουν ως επιρροή τους.     

Τελευταία