Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤα πιο ακριβά βινύλια όλων των εποχών

Τα πιο ακριβά βινύλια όλων των εποχών

23/02/2021

Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις δίσκων έχουν αφήσει πίσω τους έτη φωτός αυτές των CD. Όσοι έχουμε σηκώσει έστω μία φορά στη ζωή μας τη βελόνα για να βάλουμε κάποιο βινύλιο, γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Όσοι δεν είχατε ακόμα αυτήν την τύχη στη ζωή σας, επικοινωνήστε μαζί μας και θα σας πούμε τη διεύθυνση του Λουκά για να πάτε και να το ζήσετε μέσα από μία συλλογή 3000+ δίσκων (αστειευόμαστε, δε θα σας πούμε τη διεύθυνση, το νούμερο είναι πραγματικό).

 

► Frank Wilson –  Do I Love You (Indeed I Do) (30.000 €)

Πρόκειται για demo κυκλοφορία του τραγουδιστή της soul και κόπηκαν μόλις 250 αντίτυπα. Από αυτά «επιβίωσαν» μόλις τα πέντε αφού τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από το αφεντικό της Motown, Berry Gordy.

 

► Tommy Johnson – Alcohol and Jake Blues (31.000 €)

Προφανώς και η αγορά έγινε μέσω δημοπρασίας και το ποσό αυτό δόθηκε από έναν συλλέκτη δίσκων με το John Tefteller. Πρόκειται για μία σπάνια έκδοση (αυτό έλειπε κιόλας) η οποία κυκλοφόρησε το 1930 από την Paramount.

 

► Aphex Twin – Caustic Window (test pressing) (38.500 €)

Διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου όλοι θα περιμένατε αν συναντήσετε vintage κυκλοφορίες. Όμως το 2014, αυτή η σπάνια test έκδοση βινυλίου, έπιασε το αναγραφόμενο πόσο σε μία δημοπρασία. Ο αγοραστής είναι οπαδός (φανατικός λογικά) των Aphex Twin και επενδυτής… στο Minecraft.

 

► The Beatles – Til There Was You (10” acetate) (90.000 €)

Περιγράφεται ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» των οπαδών των Beatles και ξεχωρίζει από τον αναγραμματισμό που φέρει στο οπισθόφυλλο "Hullo Little Girl" αντί για "Hello Little Girl". Τέλος, ανεπιβεβαίωτες φήμες θέλουν τον Κώστα Χανδρινό να μαζεύει χρήματα για να το αγοράσει.

 

The Beatles – Yesterday & Today (103.000 €)

Τα Σκαθάρια βρίσκουν δεύτερη φορά θέση στη λίστα μας με την κυκλοφορία της συγκεκριμένης συλλογής του 1966. Αυτό που την κατέστησε ανεκτίμητη είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν κυκλοφόρησε σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

► John Lennon & Yoko Ono – Double Fantasy (124.000 €)

Αμέτρητα τα όσα έχουν ακουστεί για το πόσο στοίχησε στον John η σχέση του με τον Yoko. Μερικά μπορεί να ευσταθούν, αλλά να πλημμυρίζουν εμπάθεια, αλλά το αντίτυπο του Double Fantasy που υπέγραψε ο Lennon μερικές ώρες πριν πεθάνει, στοίχισε σε αυτόν που το αγόρασε 124.000 ευρώ.

 

► The Beatles – Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (240.000 €)

Ναι, καλά έχετε καταλάβει, οι θρύλοι του Merseyside είναι αυτοί που συναντούμε συχνότερα από κάθε άλλον σε αυτή τη λίστα. Πρώτη έκδοση από την Parlophone, μονοφωνική και υπογεγραμμένη και από τα τέσσερα Σκαθάρια, σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε γιατί κόστισε τόσο.  

 

► Elvis Presley – My Happiness (247.000 €)

Φυσικά σε μία λίστα που απαριθμεί πλούτη δε γινόταν να απουσιάζει και ένας βασιλιάς. Αν αναρωτιέστε ποιος δίνει 250 χιλιάδες ευρώ για έναν δίσκο, η απάντηση είναι ο Jack White (The White Stripes). Έτσι το 2015, ο Αμερικάνος μουσικός έδωσε το παραπάνω πόσο για περιέλθει στην κατοχή το πρώτο αντίτυπο που κυκλοφόρησε ποτέ ο Elvis. Για να το κάνουμε σαφές, το "My Happiness" του 1953, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η φωνή του Elvis ηχογραφείτε για τις ανάγκες βινυλίου και ο Jack White έχει το υπ’ αριθμόν 1.

 

The Beatles – The Beatles (White Album) (650.000 €)

Φτάνοντας στην κορυφή συναντούμε για πέμπτη (4+1) και τελευταία φορά τους Beatles. Για χρόνια υπήρχε η φήμη ότι η πρώτη κόπια, της πρώτης έκδοσης, του πρώτου album των Beatles, αυτό με τον αύξων αριθμό 0000001, βρισκόταν στα χέρια του Ringo Starr. O άγνωστος αγοραστής (που εικάζουμε ότι δεν ήταν ο Κώστας) αναγκάστηκε να πληρώσει το παραπάνω ποσό για να το προσθέσει στη συλλογή του.

 

► Wu-Tang Clan – Once Upon a Time in Shaolin (1.650.000 €)

To 7ο album των θρύλων της rap κυκλοφόρησε σε μία και μοναδική κόπια, την οποία για να αγοράσει ο Martin Shkreli, χρειάστηκε να πληρώσει 1.650.000 €. Για να ολοκληρωθεί η αγορά του album, ο υποψήφιος κάτοχος έπρεπε να συμφωνήσει και με κάποιους όρους. Αρχικά ότι απαγορεύεται η μεταπώλησή του για 100 χρόνια ή οποιαδήποτε προσπάθεια να βγάλει κάποιο κέρδος από αυτό. Επίσης, τα μέλη των Wu-Tang ή ο Bill Murray, μπορούν να αποπειραθούν να κλέψουν τον δίσκο ανά πάσα στιγμή και αν το επιτύχουν, ο πρώην κάτοχος χάνει κάθε πάνω στο album και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον των δραστών.
Σήμερα, λόγω σύλληψης και καταδίκης σε 20ετή φυλάκιση του Shkreli, ο δίσκος βρίσκεται στα χέρια των Αμερικάνικων αρχών και από όσο γνωρίζουμε, οι Wu-Tang δεν έχουν κάνει κάποια προσπάθεια ώστε να αλλάξει αυτό.  

 

Τελευταία