Αρχική POP CULTURECOMICSThe Glasgow Looking Glass: Η πρώτη σειρά κόμιξ στην ιστορία

The Glasgow Looking Glass: Η πρώτη σειρά κόμιξ στην ιστορία

25/02/2021

Κόμιξ διαβάζουμε όλοι μας, άλλοι είμαστε συλλέκτες, κάποιοι απλά τα χαζεύουμε για να περάσει η ώρα μας, όμως όλοι, κάποια στιγμή ζωή μας έχουμε διαβάσει μία εικονογραφημένη ιστορία που οι πρωταγωνιστές μιλούν μέσα σε «φούσκες».

Η ιστορία αυτής της τέχνης ξεκινάει στην αρχαιότητα σε πόλεις όπως η Ρώμη αλλά και στην Αίγυπτο. Ένα από τα πρώτα κόμιξ της ιστορίας, θεωρείται το Bayeux Tapestry είναι ένα κέντημα μήκους σχεδόν 70 μέτρων και ύψους 50 εκατοστών που απεικονίζει τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτηση της Αγγλίας από τους Νορμανδούς. Ένας από τους πρωτοπόρους των κόμιξ θεωρείται και ο William Hogarth, 'Aγγλος ζωγράφος που έζησε τον μεσαίωνα.

Θα χρειαστούν όμως να κάποιοι αιώνες για να βρούμε τα πρώτα κόμιξ με τη μορφή που τα γνωρίζουμε. Θα φτάσουμε στον 19ο και τη Σκωτία για να συναντήσουμε την πρώτη σειρά κόμιξ, τη The Glasgow Looking Glass. Τα σκίτσα υπογράφει ο William Heath o οποίος αρεσκόταν να αποτυπώνει στα σχέδια του την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και δεν έχει λάβει την αναγνώριση που του αναλογεί, στις σελίδες του The Glasgow Looking Glass συναντούμε για πρώτη φόρα το κλασικό πλέον "To Be Continued". Οι καινοτομίες όμως δε σταματούν εδώ, αφού στις σελίδες του εντοπίζονται για πρώτη φορά οι διαλογικές φούσκες.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη προσπάθεια αποκατάστασης της υστεροφημίας του, της οποίας ηγείται ο διευθυντής του Stirling Maxwell Centre for the Study of Text/Image Cultures και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ο Dr. Laurence F. Grove.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του εν λόγω έργου, αρκετοί ειδικοί το θεωρούν ως κύρια επιρροή των Bill Finger & Bob Kane για τον τρόπο με τον οποίο φαντάστηκαν τη μάσκα και τη μπέρτα του Batman.

Η πρώτη σειρά κόμιξ στην ιστορία βρήκε το δρόμο προς το κοινό στις 11 Ιουνίου του 1825 και το τελευταίο τεύχος της κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου του 1826. Εκτός από τον δημιουργό, William Heath, πίσω από αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται και ο εκδότης John Watson

Τελευταία