Αρχική ΝΕΑΜΟΥΣΙΚΗO Nergal ενάντια σε αναχρονιστικούς Πολωνικούς νόμους

O Nergal ενάντια σε αναχρονιστικούς Πολωνικούς νόμους

25/02/2021

Η προσπάθεια λογοκρισίας και εν τέλει φίμωσης της Τέχνης, δεν αποτελεί δική μας πρωτοτυπία. Βέβαια, στη χώρα μας καταφέραμε προσωρινά να μπλοκάρουμε το, συγκεκριμένο νόμο, στην Πολώνια τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Συγκεκριμένα, αρκετοί καλλιτέχνες έχουν «προσβάλλει» τα θρησκευτικά ήθη και βρίσκονται αντιμέτωποι με πιθανές κυρώσεις βάσει της παραγράφου 196 του Πολωνικού ποινικού κώδικα.

Φυσικά θα ήταν αδιανόητο να μην έχει τέτοια προβλήματα και ο frontman των Behemoth, Adam "Nergal" Darski. O "Nergal" όμως δεν έμεινε με «σταυρωμένα» χέρια και προχώρησε στη δημιουργία του Ordo Blasphemia, ενός crowdfunding οργανισμού ο οποίος θα έχει σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την οικονομική υποστήριξη των νομικών εξόδων των καλλιτεχνών που διώκονται.

Ο ίδιος θα βρεθεί στο εδώλιο για μία φωτογραφία που ανέβασε στα κοινωνικά μέσα που τον δείχνει να πατά πάνω σε μία εικόνα της Παναγίας. Ο Nergal όμως έχει εμπειρία από τέτοια θέματα, αφού στο παρελθόν είχε ξαναβρεθεί στις δικαστικές αίθουσες για το σκίσιμο μίας Βίβλου επί σκηνής.

Στο GoFundMe φιλοξενείται μία δήλωση του η οποία αναφέρει το σκεπτικό πίσω από αυτήν του την απόφαση.

Ονομάζομαι Nergal και είμαι Πολωνός καλλιτέχνης. Για πάνω από μία δεκαετία αντιμετωπίζω αναρίθμητες προσπάθειες καταστροφής της καριέρας μου λόγω του ότι υποτίθεται πως προσβάλλω «θρησκευτικές πεποιθήσεις». Ακούγεται παράλογο και σας διαβεβαιώ ότι είναι.

Πολλοί Πολωνοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, μας «σέρνουν» στα δικαστήρια λόγω του έργου μας, με δυσβάσταχτα προσωπικά έξοδα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς απέναντι σε παράλογους νόμους ενάντια της βλασφημίας. Η πρόσθεση τους είναι να «φιμώσουν» οποιονδήποτε αντιτίθεται στους αρχαϊκούς νόμους της χώρας. Όμως πλέον έφτασε η ώρα οι καλλιτέχνες να αντεπιτεθούμε – ενώνουμε τις δυνάμεις μας στο Ordo Blasfemia.

Η δωρεά σας θα διατεθεί για την κάλυψη δικαστικών εξόδων στον αγώνα μας εναντίον των τωρινών αλλά και μελλοντικών διώξεων. Βοηθήστε να υποστηρίξουμε όλους τους καλλιτέχνες που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις.

Ακόμα και δεν μπορείτε να συνδράμετε, εμείς σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας.

Τελευταία