Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑPantera - Vulgar Display Of Power

Pantera - Vulgar Display Of Power

25/02/2021

Γενέθλια σήμερα για το Vulgar Display Of Power, έναν από τους δυνατότερους και δημοφιλέστερους δίσκους τόσο για τους ίδιους τους Pantera, όσο και για τη heavy metal μουσική γενικότερα. Μπορεί ο Phil Anselmo κάθε τρεις και λίγο να μας πληγώνει με τις δημόσιες δηλώσεις του, η μουσική παρακαταθήκη των Pantera όμως καλώς ή κακώς είναι αδιαμφισβήτητη.

Ήδη από την προηγούμενη τους κυκλοφορία, Cowboys From Hell, η διαολεμένη στροφή 180 μοιρών από το glam metal σε κάτι που κανείς δεν είχε ξανακούσει έως τότε, εκτίναξε τους Pantera στην κορυφή των πιο current και ενδιαφέροντων metal σχημάτων της εποχής. Το σερί ήρθε να κατοχυρώσει το 1992 το Vulgur Display Of Power, το οποίο έμελλε να γίνει ο πιο επιτυχημένος εμπορικά δίσκος των Pantera μέχρι σήμερα.

Ο τίτλος του δίσκου είναι πρακτικά μία ατάκα της τεράστιας ταινίας The exorcist του William Friedkin. Η γνώση αυτής της λεπτομέρειας φορτώνει την κυκλοφορία με ένα μεταφυσικό στοιχείο επί της έννοιας της βίας, φορτίζοντας τη με ένα πρωτόγονο ένστικτο. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά εδώ αν σταθούμε φιλοσοφικά, αλλά για την ώρα το αφήνουμε σαν προβληματισμό. Φημολογούταν άλλωστε ότι το εξώφυλλο του δίσκου πήρε 30 λήψεις και 30 μπουνιές για να καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, πιθανότατα για να υπάρξει ένας θρύλος σκληρότητας γύρω από την παραγωγή του. Ωστόσο η φήμη αυτή διαψεύσθηκε και αποδείχτηκε ότι ο πρωταγωνιστής του εξωφύλλου δεν χτυπήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα και ότι ήταν (κι αυτός) ηθοποιός.

Συστατικό κλειδί στην εμπειρία του Vulgar Display Of Power είναι το φυσικό ταλέντο του Dimebag Darrell να δημιουργεί ογκόλιθους στην κιθάρα, αρκετά περίπλοκους για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα επαρκώς προσβάσιμους ώστε να αποκτήσουν την αγάπη και διαφορετικού κοινού για τα μέχρι τότε δεδομένα τους. Το αδερφάκι του Vinnie Paul φυσικά συμπληρώνει αυτή την οικογενειακή επιτυχία, με μία γκρούβα που έγινε φυσική υπογραφή των Pantera σε κάθε τους πόνημα. Παράλληλα τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Anselmo αλλά και ο συνδετικός κρίκος όλων, Rex Brown στο μπάσο, ολοκληρώνουν ένα δίσκο που αγαπήθηκε όσο λίγοι από πραγματικά κάθε γενιά πιστή στη metal μουσική.

Υπάρχει άραγε κάποιο μη αξιομνημόνευτο κομμάτι στο εσωτερικό του Vulgar display Of Power; Θεωρώ ότι για τα singles, Mouth For War, This Love, Hollow και Walk δεν υπάρχει καν λόγος να μιλήσουμε, αφού τα γνωρίζουμε όλοι απέξω. Παρότι δεν έλαχαν της ίδιας προώθησης, το ίδιο ισχύει ωστόσο και για τα Fucking Hostile, A New Level, Live In A Hole και Regular People. Η ιστορική εντεκάδα συμπληρώνεται από τα Rise, No Good και By Demon Be Driven και κατεβαίνει για να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα από το οποίο βγαίνει θριαμβευτής.

Την κυκλοφορία του Vulgur Display Of Power συνόδευσαν δύο μεγάλες περιοδείες, η μεν στην Αμερική μαζί με τους Soundgarden και Skid Row, η δε στην Ευρώπη μαζί με τους Megadeth. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους Pantera να συστήσουν τη μουσική τους σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό το οποίο τους αποδέχτηκε μέσα στην απλόχερη ωμότητα που κουβαλούσε μαζί της κάθε τους νότα.

Τόσα χρόνια μετά και ο δίσκος ακούγεται στο σύνολο του επίκαιρος, έχοντας κατακτήσει πολλές θέσεις σε λίστες με τους πιο σημαντικούς (metal) δίσκους της εποχής του αλλά και γενικότερα. Και δεν υπάρχουν πολλές κυκλοφορίες για τις οποίες μπορείς να πεις κάτι τέτοιο.

Τελευταία