Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠως η Erykah Badu άλλαξε τη μουσική

Πως η Erykah Badu άλλαξε τη μουσική

Για την ύπαρξη της Erykah Badu έμαθα αρκετά αργότερα από ότι θα «έπρεπε», στις αρχές των 2000s, χάρη στον φίλο μου Δημήτρη. Αργότερα, έμελλε να γίνει βασικό κομμάτι της playlist μου ανά τακτά διαστήματα, ειδικά όταν έχω όρεξη να ακούσω σωστή, καλή soul. Η βασίλισσα της neo-soul γιορτάζει σήμερα τα 50α γενέθλιά της, μια εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση 24 ετών από την κυκλοφορία του πρώτου album της. Μισό αιώνα μετά τη γέννησή της, η Badu βλέπει την επίδρασή της στη μουσική σκηνή να είναι από τις μεγαλύτερες και πλέον σημαντικές στη σύγχρονη ιστορία της Τέχνης.

Παρέα με D’ Angelo, Maxwell και Lauryn Hill, η Badu είναι μια από τους 4 R&B vocalists που σάρωσαν τα late 90s, φέρνοντας μαζί τους το κύμα της neo-soul. Για την ακρίβεια, αυτό το υπο-είδος της soul δημιουργήθηκε ακριβώς χάρη στο γεγονός ότι η Erykah Badu ξεχώριζε τόσο πολύ από τις soul φωνές, ενώ ήταν -και παραμένει- 100% soul, ψυχή και σώμα. Η φωνή της παραπέμπει στη Billie Holiday, το στυλ της είναι ένας συνδυασμός του Black pride και Afro-futurism των 70s, και το «πακέτο» που έφερε στη μουσική και τις τέχνες, κάτι τελείως καινούριο για την R&B. Δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου της, η Badu συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για παραγωγούς και τραγουδιστές όπως SZA, Jillian Harvey (Lion Babe), και Ari Lennox.

Είναι αναμφίβολα η Πρώτη Κυρία της neo-soul, με σπουδαία lyrics που λένε βαριές και σημαντικές ιστορίες, και μια μίξη soul, hip-hop, και jazz στη μουσική της. Καθώς η Badu μας παρουσίαζε τα πολλά πρόσωπά της, δημιουργώντας υπό το πέπλο ψευδωνύμων όπως Badulla Oblongata, Sara Bellum, και Analogue Girl in a Digital World, ως DJ, host, ακόμη και ως μαμή (ναι, είναι επαγγελματίας μαμή), η φωνή της έμοιαζε να χάνεται μέσα στη γενικότερη -και γενικευμένη- συζήτηση. Όμως, ένα άκουσμα σε ένα από τα καλύτερά της, όπως το «Green Eyes», αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η φωνή της είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη της.

Στο 10λεπτο «Eyes», η Badu σαρκαστικά επιμένει πως το χρώμα των ματιών της οφείλεται στο γεγονός ότι τρώει πολλά λαχανικά, και σε καμία περίπτωση στο γεγονός πως ζηλεύει τη νέα σύντροφο του ατόμου με το οποίο ήταν πριν εραστές. Με ένα jazz φωνητικό «χαλί» σκεπάζει το δηλητήριο που κρύβουν οι στίχοι της «You don’t mean nothing to me, so go ahead and be with your friend», λέει με απαλή φωνή, σχεδόν ξεψυχώντας τη στιγμή που λέει την τελευταία λέξη, ενδεικτικό της περιφρόνησής της. Σε κομμάτια όπως «Other Side of the Game» και «Window Seat», τεντώνει τη φωνή της για να εκφραστεί, με την προφορά από τον νότο εμφανή, και κραυγάζει για αποδοχή αφήνοντας τον εαυτό της ανοιχτό και ευάλωτο σε όλους. Εξοργισμένη με έναν απορροφημένο από κάτι άλλο εραστή της, κάνει παιχνίδια με τη φωνή της στο «Tyrone», και διηγείται μια ιστορία μόνο και μόνο με τη χρήση αυτών που μπορεί να κάνει η σπάνια φωνή της.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχει επηρεάσει η παρακαταθήκη της Badu, είναι η Ari Lennox. Θεωρείται διάδοχός της, ενώ διατηρεί τη δική της ταυτότητα, και η έντονη παρουσία του ένρινου ήχου στη φωνή της παραπέμπει απευθείας στην Erykah Badu. Στο «BMO», η Lennox επαναλαμβάνει τη λέξη «aye» καθώς τα choruses συνεχίζουν τη διαδρομή της, σε ένα ηχητικό φαινόμενο το οποίο παραπέμπει στο «Window Seat» της Badu, όπου επαναλαμβάνεται το «hey» και δεν κουράζει ποτέ. Νέος και συνάμα νοσταλγικός ήχος παντρεύονται εξαιρετικά, επαναπροσδιορίζοντας τη jazz και τη soul, με σεβασμό στην ιστορία τους.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης της Badu είναι αυτό της Teyana Taylor. Μάλιστα, οι δυο τους συνεργάστηκαν στο «Lowkey», τραγούδι της Taylor, το οποίο περιλαμβάνει μέρος του «Next Lifetime» της Erykah Badu και οι επιρροές της Taylor είναι ξεκάθαρες. Μάλιστα, η Badu έχει βοηθήσει την Taylor στη γέννα του δεύτερου παιδιού της.

Ο vocalist Durand Bernarr, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας "δεύτερα" για τη Badu έπειτα από το cover που έκανε ο νεαρός στο «That Hump» της Badu στο YouTube, έχει χαρακτηρίσει όλα τα νεαρά άτομα που επηρεάστηκαν από τη σπουδαία βασίλισσα της neo-soul «Badu Babies». Το καλύτερο χαρακτηριστικό τους είναι πως το να «αντιγράψουν» την Erykah Badu δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είναι καν σκοπός, και ούτε είναι αυτό το αποτέλεσμα που φέρνουν στη neo-soul σκηνή. «Έχεις ανθρώπους που εμπνέονται από κάτι αλλά διατηρούν τη μοναδικότητά τους», έχει πει ο Bernarr. Εκεί κρύβεται το μεγαλείο της Erykah Badu ως vocalist και ως άτομο: στάθηκε στο πλάι των ατόμων που συνεχίζουν την πορεία της neo-soul με θεμέλια την παρακαταθήκη που άφησε η ίδια. Τους έδωσε «βήμα», τραγούδησε μαζί τους, αναγνώρισε την αξία τους, ξεγέννησε τα παιδιά τους.

Αν αυτό δεν είναι που διαχωρίζει «ένα ακόμη άτομο που δηλώνει μουσικός» από έναν «Μουσικό», τότε δεν γνωρίζω τι είναι.

Υ.Γ. Ελπίζω αυτοί οι καιροί να σας βρίσκουν όλους δυνατούς πνευματικά και σωματικά. Ζούμε δύσκολες εποχές, εξαιρετικά κρίσιμες, και αδυσώπητα αδίστακτες. Για άλλους, είναι εύκολα ή με σχετική άνεση διαχειρίσιμες, για άλλους μας είναι λίγο πιο δύσκολο, αλλά στεκόμαστε όρθιοι πάντα μπροστά στα «κτήνη» πάσης φύσεως και κάθε προσωπείου, και βγαίνουμε πιο δυνατοί. Στο Depart το έχουμε αποδείξει επαναλαμβανόμενα πως δεν θα κρυφτούμε πίσω από κανένα πέπλο, μιας και έχουμε την πολυτέλεια να μην «ανήκουμε» πουθενά σε μια πραγματικότητα στην οποία οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να «ανήκουν» κάπου, και να νιώθουν τα στόματα-πληκτρολόγιά τους και φιμώνονται.

Τελευταία