Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΚαι μετά από αυτό, τίποτα δεν ήταν ίδιο

Και μετά από αυτό, τίποτα δεν ήταν ίδιο

26/02/2021

Υπάρχουν αρκετά albums εκεί έξω που υποστηρίζουν ότι με την κυκλοφορίας τους άλλαξε ο ρους της μουσικής ιστορίας, για λίγα από αυτά όμως πραγματικά ισχύει. Σε αυτήν την κατηγορία – των δίσκων δηλαδή που πράγματι επηρέασαν το μουσικό στερέωμα – ανήκει και ο δεύτερος δίσκος των Darkthrone, A Blaze in the Northern Sky. 

Οι Darkthrone πίσω στα ‘80s ήταν ένα death metal σχήμα μέχρι που γνώρισαν τον ηγέτη της Νορβηγικής Black Metal σκηνής και κιθαρίστα των Mayhem (και πολλά παραπάνω), Euronymous. Υπό την επιρροή του, οι Darkthrone αποφασίζουν να αλλάξουν μουσική κατεύθυνση και να στραφούν προς το καλπάζον τότε Black Metal. Έτσι το Soulside Journey διαδέχεται το πρώτο album της “Ανίερης Τριάδας”, το θρυλικό A Blaze in the Northern Sky

Εκεί θα συναντήσουμε και για πρώτη φορά τον Leif Nagell ως Fenriz καθώς μέχρι τότε χρησιμοποιούσε το stage name Hank Amarillo. Πέραν από τον Fenriz στα τύμπανα, στη φωνή συναντούμε τον Nocturno Culto ο οποίος έχει και τα «χρέη» του τραγουδιστή, στην έτερη κιθάρα τον Zephyrous και στο μπάσο, τον Dag Nilsen στην τελευταία του «πράξη» με το συγκρότημα.

‘Ισως σήμερα να κουράζει μερικά αυτιά, σε άλλους μπορεί να ακούγεται στα όρια της φασαρίας, μερικοί μπορεί να το χαρακτηρίσουν παρωχημένο, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει τη σημασία για την εποχή που κυκλοφόρησε και το πόσο επηρέασε τη μετέπειτα ακραία σκηνή. 

To A Blaze in the Northern έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα απόλυτα black metal albums όλων των εποχών και δικαίως. Οι ζοφεροί του στίχοι, το επιθετικό του ύφος, η κατάμαυρη «γεύση» του μέχρι και η κάκιστη παραγωγή του αποτελούν σημεία αναφοράς για τις μελλοντικές μπάντες.    

Τελευταία