Melvins - Working With God

O Osborne της καρδιάς μας και η παρέα του ξαναχτυπούν. Όχι, δε μιλάω για τον Ozzy, αλλά για την εμβληματική περσόνα των Melvins, King Buzzo, που επί σαράντα χρόνια και βάλε ενοχλεί τα αυτιά μας με τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους. Μία κυκλοφορία όσο το δυνατό πιο κοντινή στην original σύνθεση των Melvins, αφού το ντουέτο των βασικών μελών Buzzo και Crover συμπληρώνει και ο original drummer του σχήματος, Mike Dillard.

Η αλήθεια είναι πως όσο κι αν είμαι μεγάλη φαν μερικών κλασσικών συνθέσεων των Melvins, βλέπε για παράδειγμα Houdini, Stoner Witch, (A) Senile Animal και πολλά ακόμη – αφού η iconic καούκα του εναλλακτικού ακραίου ήχου δεν κάθεται σε χλωρό κλαρί και παραδίδει με συνέπεια κυκλοφορίες όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και δυο φορές το χρόνο ενίοτε – είχα χρόνια να ακούσω κάτι από τους Melvins και να κολλήσω.

Το Working With God δεν πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα των Melvins σε καμία περίπτωση, αλλά αποτελεί μια δουλειά πέρα για πέρα διασκεδαστική. Με γερές βάσεις και επιστροφή στον χαρακτηριστικό ήχο των Melvins, αυτό το sludge – stoner με μεγάλες γουλιές post punk αλλά και μουσικού χιούμορ, το Working With God καταφέρνει να κερδίσει και την προσοχή μου, αλλά και αρκετές επαναλήψεις.

Η αρχή γίνεται σε μια τελείως gimmick διασκευή του I Get Around των Beach Boys, το οποίο προφανώς για τα δεδομένα των Melvins γίνεται I Fuck Around, γιατί αυτοί είναι. Αφού το μυαλό μου προβληματίζεται με αυτό το πέρασμα στο surf rock το οποίο μοιάζει τελείως χαβαλές, και μου κάνει διαολεμένους συνειρμούς με το κομμάτι που έγινε κατάρα μετά το Pink Flamingos και το Family Guy, Surfing Bird, αλλά και για κάποιο λόγο τη διασκευή των Blind Guardian στο Barbara Ann, αναρωτιέμαι τι θα ακούσω στη συνέχεια.

Παραδόξως, εκεί που κάλλιστα ο τρελοBuzzo και η παρέα του θα μπορούσαν να παραδώσουν έναν εντελώς χιουμοριστικό δίσκο σε όλη του τη διάρκεια, η καλής παραγωγής βρωμιά του signature ήχου τους γίνεται κατευθείαν πρόδηλη με τις πρώτες νότες του δεύτερου κομματιού, Negative No No, ενώ με την ίδια ταχύτητα έρχεται έτοιμο για πάρτυ και το Bouncing Rick. Οι ταχύτητες πέφτουν σε αργό και οργισμένο sludge στο Caddy Daddy που έχει στιχουργικά μία παράξενη ψύχωση με τη Mona Lisa, γίνονται ολιγόλεπτες διαφημίσεις με το intro του Brian The Horse-Faced Goon στο οποίο πράγματι ο Buzzo φαίνεται να ετοιμάζεται να αναλάβει το ρόλο του Peter στο Family Guy, ενώ στο κυρίως μέρος του κομματιού οι Melvins που καλά γνωρίζουμε, παίζουν και πάλι μουσική.

Το σερί κλασσικών Melvins κομματιών συνεχίζεται από το Boy Mike, για να γυρίσουμε πάλι σε άλλη μια εκδοχή βιβλίων “Ανέκδοτα για μικρούς και μεγάλους” αλλά σε τραγούδι, με τη διασκευή του You’re Breaking My Heart του Harry Nilsson που μεταμορφώνεται στο 1 Fuck You – δεν είσαι ο King Buzzo αν δεν πεις αυτή τη λέξη καμία πενηνταριά φορές μέσα σε ένα δίσκο υποθέτω. Το κομμάτι κλείνει με ένα outro φωνών μεγάλου παραπόνου, για να επιστρέψουμε επιτέλους στην κανονική ροή του προγράμματος, με το σερί The Great Good Place, Hot Fish και Hund να μου θυμίζουν γιατί λατρεύω τους Melvins μέσα στην παράνοια τους.

Η εξαιρετική αυτή παρωδία κλείνει με μια ακόμη διασκευή, στο κλασσικό 50s κομμάτι Goodnight Sweetheart Goodnite, με τον ειρωνικό τόνο όλων των διασκευών της κυκλοφορίας να διατηρείται και εδώ.

Με βασικό κριτήριο το πόσο σοβαρά παίρνεις τους Melvins, θεωρώ ότι μπορείς να διατυπώσεις αρκετές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν το Working With God είναι καλός δίσκος. Στο πνεύμα που κινούνται εδώ και χρόνια, μπορώ να δω ότι η συγκεκριμένη δουλειά αντιμετωπίζεται με αρκετή σοβαρότητα, πράγμα που όπως το βλέπω εγώ, είχε να γίνει καιρό. Το χαρακτηριστικό της αφελούς μα επιτηδευμένης χαζομάρας καταφέρνει κάπως δια διατηρηθεί αναλλοίωτο μα και σε πλήρη ισορροπία με την κύρια μουσική ροή του δίσκου, η οποία είναι 100% Melvins. Κι εμένα μου το πούλησαν μια χαρά.

Rating: 

 6.5


Εταιρεία: Ipecac Recordings
Genre: MSludge Metal/ Stoner Metal / Post Punk
Παραγωγός: The Melvins
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26/02/2021
Band Links: Melvins, FacebookTwitter, SpotifyBandcamp

Τελευταία