Αρχική ΝΕΑΜΟΥΣΙΚΗΈφυγε από τη ζωή ο Lou Ottens, ο εφευρέτης της κασέτας

Έφυγε από τη ζωή ο Lou Ottens, ο εφευρέτης της κασέτας

11/03/2021

Ίσως σε πολλούς το όνομα του να μη σας λέει κάτι, όμως οι απανταχού μουσικόφιλοι – ιδίως οι γεννημένοι πριν το 1990 – οφείλουμε στον Ολλανδό Lou Ottens αρκετά. Του οφείλουμε τις mixtapes, αυτές τις συλλογές δηλαδή που «γράφαμε» στην κασέτα ακούγοντας κομμάτια της επιλογής από διάφορους καλλιτέχνες και όσο περίεργο ή απαρχαιωμένο και αν ακούγεται σήμερα, κάποτε όχι απλά δεν ήταν αυτονόητο, αλλά αποτελούσε πολυτέλεια.

Ο γεννηθείς το 1926 στο Bellingwolde της Ολλανδίας, εργαζόταν στην Philips και προσπαθούσε να «χωρέσει» τη μουσική σε ένα μέσο το οποίο θα ήταν οικονομικό και εύκολο από όλον τον κόσμο να το αποκτήσει. Έτσι το 1963, στην έκθεση IFA του Βερολίνου (ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εκεί είχε παρουσιάσει δουλείες του και ο Albert Einstein) όπου παρουσιάζονται τεχνολογικές εφευρέσεις, ο Lou συστήνει για πρώτη φορά στο κοινό την πατέντα του, τη συμπιεσμένη κασέτα (compact cassette).

Όμως οι ευρεσιτεχνίες του δε σταματούν εκεί, αφού ήταν από τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός ακόμα συμπιεσμένου μέσου, του CD. H δεδομένη του ευστροφία δεν ήταν το μόνο του προτέρημα, αφού ήταν αυτός που πίεσε ασφυκτικά την Philips να παρέχει δωρεάν τα δικαιώματα της εμπορικής εκμετάλλευσης των κασετών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει τη μουσική ένα αγαθό για όλον τον κόσμο.

Ο Lou Ottens φεύγει από τη ζωή (6/3/2021) ένα χρόνο μετά τη δυναμική επιστροφή της εφεύρεσής του στις ζωές μου, αφού μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, την περασμένη χρονιά πωλήθηκαν πάνω από 157.000 κασέτες με καλλιτέχνες όπως οι Lady Gaga (link για την κριτική που έχουμε) και ο Ozzy (link για την κριτική που έχουμε) να τις χρησιμοποιούν ως μορφή κυκλοφορίας των τελευταίων τους δίσκων.

Τελευταία