Αρχική DEPARTISTSLUCKY 88 + 1 ερμηνείες που δίχασαν κοινό και επιτροπές!

8 + 1 ερμηνείες που δίχασαν κοινό και επιτροπές!

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει στο παρελθόν έργα τέχνης να διχάζουν. Ειδικά στο χώρο του κινηματογράφου, όπου τα διαθέσιμα βραβεία είναι αμέτρητα και η ποσότητα ταινιών που παράγεται πραγματικά γιγάντια, είναι κάτι αναμενόμενο. Ο κύριος τρόπος έκφρασης θαυμασμού ή απογοήτευσης, είναι τα βραβεία, με τα Όσκαρ να επιτυγχάνουν το πρώτο, και τα Χρυσά Βατόμουρα ή Razzie Awards, να απονέμονται στις ταινίες και τις ερμηνείες που απογοήτευσαν τις επιτροπές. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας ηθοποιός είναι υποψήφιος και για τα δυο την ίδια χρονιά;

Την απάντηση μπορεί να μας τη δώσει η Glenn Close, η οποία για τον ρόλο της στο «Hillbilly Elegy» έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου καθώς και υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Β’ Γυναικείου Ρόλου! Περίεργο; Ναι. Πρωτοφανές; Και όμως, όχι! Με αφορμή το παράδοξο αυτό, παρουσιάζουμε 8+1 ερμηνείες που δίχασαν κοινό και επιτροπές.

► Mellisa McCarthy

Το 2019 η Mellisa McCarthy προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Lee Israel στο «Can You Ever Forgive Me?», και ταυτόχρονα ήταν προτεινόμενη για Χρυσό Βατόμουρο για το… περίεργο «The Happytime Murders» όπου συμπρωταγωνιστούσε με creepy λούτρινες κούκλες.

► Eddie Redmayne

Η δουλειά του στο «The Danish Girl» θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στον κινηματογράφου του 21ου αιώνα, παρότι δέχθηκε «πυρά» αφού ενσάρκωσε trans άτομο, με το κοινό εύλογα να αναρωτιέται αν υπήρχαν trans άτομα που θα μπορούσαν να πάρουν τον ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, πήρε το Όσκαρ. Το 2016 πάντως ήταν περίεργη χρονιά, αφού ήταν επίσης υποψήφιος για Χρυσό Βατόμουρο για τον ρόλο του ως Balem Abrasax στο «Jupiter Ascending».

► Sylvester Stallone

Κάτι λιγότερο από 20 χρόνια μετά το τελευταίο Rocky, ο Stallone επέστρεψε ως ο θρυλικός πυγμάχος στο «Creed», και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ. Την ίδια χρονιά, έλαβε το Razzie Redeemer Award, με την επιτροπή των Χρυσών Βατόμουρων να αναγνωρίζει πως αποκατέστησε το όνομά του (!), έχοντας στο παρελθόν λάβει πάνω από 20 υποψηφιότητες και πολλά Χρυσά Βατόμουρα, πριν εξελιχθεί ραγδαία ως ηθοποιός.

► Sandra Bullock

Ένα από τα λίγα άτομα που όντως έχουν αποδεχθεί Χρυσό Βατόμουρο είναι η Sandra Bullock. Το 2010, ήταν υποψήφια για την ερμηνεία της στο «All About Steve» και κέρδισε, ανεβαίνοντας στη σκηνή με ένα καρότσι γεμάτο με DVD της ταινίας τα οποία μοίρασε δωρεάν. Την ίδια χρονιά, πήρε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη δουλειά της στο «The Blind Side».

► Alec Baldwin

Ο ρόλος του στο «The Cooler» ως Shelly Kaplow ήταν ικανός να του δώσει υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2004. Την ίδια χρονιά, ο Alec Baldwin ήταν υποψήφιος για Χρυσό Βατόμουρο «εξαιτίας» του «The Cat in the Hat», αλλά «έχασε» το βραβείο από τον πολυνίκη του θεσμού, Stallone ο οποίος ήταν υποψήφιος για το «Spy Kids 3-D: Game Over».

► Christopher Walken

Έχοντας ήδη στο παλμαρέ του βραβείο Όσκαρ, ο Christopher Walken προτάθηκε εκ νέου το 2003 για τον ρόλο του στο «Catch Me If You Can», όπου υποδύθηκε τον πατέρα του χαρακτήρα του Leonardo DiCaprio. Παράλληλα, τα Razzie Awards τον έβαλαν υποψήφιο για τον ρόλο του στο «The Country Bears» της Disney. Επέστρεψε μάλιστα το 2004 με δυο υποψηφιότητες Razzie για τα «Gigli» και «Kangaroo Jack».

► Uma Thurman

Όσοι δεν ξέρουν απευθείας για ποιον ρόλο είχε λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ η Uma Thurman, μάλλον ξεκίνησαν να βλέπουν Tarantino στα «Kill Bill». Προφανώς και το 1995 η Thurman ήταν υποψήφια για τον ρόλο της ως Mia Wallace στο θρυλικό «Pulp Fiction», αλλά έχασε. Ευτυχώς για την ίδια, έχασε και στα Razzie, παρότι προτάθηκε για τον ρόλο της στο «Even Cowgirls Get the Blues», αφού το βραβείο πήρε η Sharon Stone.

► Jack Nicholson

Τον Τζακ τον Νίκολσον, δεν θα τον ξαναβρίσεις, αναφώνησα. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν ήταν ιδιαίτερα παράλογες οι υποψηφιότητές του για Razzie «εξαιτίας» των «Hoffa» και «Man Trouble». Κάπως έπρεπε να βγάλει λεφτά ο άνθρωπος… Κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα βραβεία το 1993 βέβαια, ενώ παράλληλα ο Nicholson ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το «A Few Good Men». Είχε φυσικά κερδίσει ήδη δυο Όσκαρ, για τα «One Flew Over the Cuckoo’s Nest» και «Terms of Endearment».

► James Coco

Στο «Only When I Laugh», ο James Coco υποδύθηκε τον Jimmy Perrino, κοντινό φίλο του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας, Marsha Mason. Ο Coco ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, και έγινε τόσο ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που είναι υποψήφιος για Όσκαρ και Razzie την ίδια χρονιά, όσο και για τον ίδιο ρόλο. Δεν πήρε κανένα από τα δυο.

Τελευταία