Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣArchitects - For Those Who Wish To Exist

Architects - For Those Who Wish To Exist

Τρεις μήνες μέσα στο 2021 και έχουμε δει και ακούσει πολλές καινούριες μουσικές κυκλοφορίες, με αρκετές να είναι ιδιαίτερα ευχάριστες. Οι metalcore θρύλοι Architects είναι μία από τις επιστροφές, 3 χρόνια μετά το πολύ καλό "Holy Hell", με το 9o, πολυαναμενόμενο, 15-track (!) album τους "For Those Who Wish To Exist", συνοδεία πολλών guests. Όσοι τους παρακολουθούν, πήραν μία γεύση στο special livestream show τους στο Royal Albert Hall, καθώς και από τα singles, που κυκλοφόρησαν και ως music videos.

► Ξεκινάμε λοιπόν

Το intro "Do You Dream Of Armageddon?" με τα orchestral στοιχεία του και το πολύ ωραίο πιάνο μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι κάτι πολύ ξεχωριστό ετοιμάζεται να έρθει, αρχικά τουλάχιστον από θέμα παραγωγής. Δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε αυτή τη σκέψη όταν το τεράστιο riff του "Black Lungs" έρχεται σαν τεράστιο κύμα ακριβώς στα μούτρα μας. Το συγκεκριμένο κυκλοφόρησε ως single στις 2 Δεκεμβρίου, με ένα πολύ ωραίο video clip, αλλά ακούστηκε ακόμα καλύτερα για κάποιο λόγο μαζί με το intro. Συνεχίζοντας με το "Giving Blood", καταλαβαίνουμε σίγουρα πια ότι η παραγωγή είναι στο ανώτατο επίπεδο, ακόμα και στα αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία που εμφανίζονται συχνά σε όλη τη διάρκεια.

Το "Discourse Is Dead" που ακολουθεί είναι ίσως το πιο γιγάντια ογκώδες κομμάτι, πάρα πολύ οργισμένο, ειδικά από πλευράς Sam Carter στα φωνητικά, πλαισιωμένο από το πολύ δυνατό djent riff των Adam Christianson και Josh Middleton στις κιθάρες. Η πιο ενδιαφέρουσα, κατ’ εμέ, χροιά που έχουν οι Architects, είναι τα synths που παίζουν ο Josh Middleton, ο Dan Searle μαζί με τα τύμπανά του (!), καθώς και ο Alex Dean μαζί με το μπάσο του, καθώς τα διαφορετικά ηχοχρώματα τους, ξεκινώντας από έγχορδα, ορχηστρικά σημεία και πιάνο, πηγαίνοντας σε αμιγώς electronic pads και ηχοτοπία, δίνουν ένα πολύ ωραίο βάθος και εύρος στη μουσική τους, κάνοντας τα πάντα να ακούγονται τεράστια και πολύ ολοκληρωμένα αρμονικά. Λαμπρό παράδειγμα αυτού, το "Dead Butterflies", το τελείως διαφορετικό "Flight Without Feathers" και το "Demi God".

Οι guests ξεκινάνε με τον Winston McCall των Parkway Drive, που δίνει ακόμα περισσότερη οργή στο "Impermanence" και το σκληρότατο breakdown του, ουρλιάζοντας "do you really wanna live forever?". Ο Mike Kerr, frontman των Royal Blood, είναι μία πολύ ωραία νότα στο "Little Wonder", σε λίγο πιο pop μονοπάτια και τον αξιοσημείωτο στίχο του ρεφραίν "I wanna sing you a different song, One that's easier to swallow, We can say how we all wanna be saved, But it's easier to follow". Πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή όμως είναι η συμμετοχή του Simon Neil των Biffy Clyro στο "Goliath", καθώς οι χροιές τους αλλλοσυμπληρώνονται εξαιρετικά, ειδικά στο breakdown και τα ουρλιαχτά τους. Το τέλος του δίσκου είναι η πιο ευαίσθητη πτυχή τους, σε μία σύνθεση γεμάτη μελωδίες από βιολιά και φωνητικά, με το όνομα "Dying Is Absolutely Safe".

Έτσι πέρασε λοιπόν μία ώρα ακούγοντας το "For Those Who Wish To Exist". Αντικειμενικά εκπληκτική παραγωγή, 15 κομμάτια με πολλές και διάφορες πτυχές, κυρίως οργισμένοι αλλά πάντα μελωδικοί, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη ταυτότητα που έχουν δείξει οι Architects ανά τα χρόνια και πολύ ενδιαφέροντες και ταιριαστούς guests. Φανταστικές κιθάρες, τεράστιο, ξεκάθαρο και πολύ δουλεμένο rhythm section, πολύπλευρα και ακόμα πιο δουλεμένα σε ήχους και αρμονίες synths και ένας μοναδικός Sam Carter σε όλη τη διάρκεια. Ένα ολοκληρωμένο album από όλες τις απόψεις, κάτι που οι fans σίγουρα θα λατρέψουν και οι σχετικά νέοι ακροατές -myself included- θα ακούνε για πολύ καιρό. Bravo.-

Rating: 

 9.0


Εταιρεία: Epitaph Records
Genre: Metalcore
Παραγωγός: Dan Searle/Josh Middleton
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 26/02/2021
Band Links: Architects, Facebook, Instagram, Spotify, YouTube

Τελευταία