Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣH Popi Sem μας «ξεναγεί» στη «χώρα» των Sømmerdust

H Popi Sem μας «ξεναγεί» στη «χώρα» των Sømmerdust

Το ομώνυμο full-length ντεμπούτο των SØMMERDUST κυκλοφόρησε ψηφιακά την Παρασκευή 26/2/2021 μέσω της Just Gazing Records και τα πρώτα single απολαμβάνουν ήδη σχετικό airplay στα εγχώρια εναλλακτικά ραδιόφωνα. Το νέο project της Popi Sem κινείται σε ονειρικούς progressive pop ήχους και μας προσφέρει ένα μουσικό ύφος που στην Ελλάδα δεν απαντάται εύκολα. Ο πρώτος δίσκος των SØMMERDUST είναι ένα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο άκουσμα, πράγμα που με ώθησε να ανταλλάξω μερικές κουβέντες με την Popi Sem σχετικά με το νέο της πόνημα.

► Οι SØMMERDUST είναι ένα φρεσκότατο μουσικό πρότζεκτ. Συστηθείτε μας!

Γεια σας! Είμαι η Popi Sem. και το πρότζεκτ SØMMERDUST είναι το αποτέλεσμα της μετάβασής μου από το EP contemporary classic μουσικής που έβγαλα το 2016, ονόματι "Natural", σε πιο song-oriented φόρμες. Στους SØMMERDUST μπλέκω το παρελθόν μου, που κινούνταν ξεκάθαρα με γνώμωνα τις σπουδές μου στο κλασικό πιάνο, βάζοντάς το διακριτικά στο πλαίσιο ενός εντελώς καινούργιου ήχου.

Αυτός ο ήχος προκύπτει από την αγάπη μου προς καλλιτέχνες όπως η Joanna Newsom, ο Sufjan Stevens, η Soley, αλλά και από κάποιες εκφάνσεις του προοδευτικού rock στο υπόβαθρο, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ενίοτε από τον Steven Wilson ή τους Gazpacho. Σημαντικότατο είναι και το στίγμα των μουσικών με τους οποίους συνεργάστηκα για την ολοκλήρωσή του. Για παράδειγμα, ο Κύριος Κ., τον οποίον ακούτε σε κιθάρα, φωνή (και ανέλαβε και την παραγωγή), έβαλε αρκετές από τις ιδέες του μέσα - όπως και όλοι οι συντελεστές, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Ήδη ετοιμάζω τον σκελετό του δεύτερου δίσκου του πρότζεκτ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς θα προκύψει, καθώς θα εξαρτηθεί από τους μουσικούς με τους οποίους θα συνεργαστώ. Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι πνευματικό μου παιδί οι SØMMERDUST, μα είναι και συλλογική προσπάθεια υπό μία έννοια.

► Ένας πολύ βασικός παράγοντας για την έμπνευση/σύνθεση είναι η αλληλεπίδραση. Αυτό το στοιχείο λείπει σε όλους μας σε αυτή την κατάσταση εγκλεισμού. Βρίσκεις εύκολο το να γράψεις μουσική ούσα απομονωμένη; Από που αντλείς έμπνευση πλέον;

Η αλήθεια είναι ότι για μια περίοδο δεν είχα καθόλου όρεξη να παίξω μουσική λόγω της όλης κατάστασης. Κάποια στιγμή που μπούχτισα κι εγώ κάθε μέρα αφού επέστρεφα από τη δουλειά –πηγαίνω κανονικά- έγραφα και μια νέα ιδέα, και συνεχίζω. Εμπνέομαι κυρίως από τη φαντασία μου στη συγκεκριμένη περίοδο, αφού δεν έχω σχεδόν καθόλου άλλα ερεθίσματα. Πλάθω ιστορίες και ονειρεύομαι βουκολικά τοπία και μέρη που δεν έχω επισκεφτεί, αλλά αδημονώ να το κάνω.

► Πες μου 5 μουσικούς/συγκροτήματα που έχουν βοηθήσει στο σχηματιστεί ο ήχος σας.

Βεβαίως.  Ο Sufjan Stevens, η  Sóley, ο Olafur Arnalds, οι Gazpacho και η Kate Bush.

Θυμάμαι τον εαυτό μου να διψά για νέα μουσική


► Πώς συνθέτουν οι SØMMERDUST τα κομμάτια τους;

σύνθεση της ουσίας των κομματιών του δίσκου ήταν αποκλειστικά πιάνο-φωνή στο σπίτι μου. Από τη στιγμή, όμως, που συμμετείχαν στην ηχογράφησή τους ο Κύριος Κ. (Θοδωρής Κοντάκος), ο Κυριάκος Πέτρου (βιολί), ο Φοίβος Ανθής (τύμπανα) και άλλοι σεσημασμένοι καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής, έβαλε ο καθένας τη δική του ξεχωριστή πινελιά στην ενορχήστρωσή τους αλλά και στη τελική τους μορφή.

Μελλοντικά σκοπεύω να έχω μια ομάδα μόνιμων μουσικών δίπλα μου ως SØMMERDUST, οι οποίοι θα είναι κύριοι συντελεστές του ύφους της μπάντας, αλλά και βοηθοί στη σύνθεση των κομματιών, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα βρεθούν τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες περιστάσεις. Όπως και να έχει, αυτός ο δίσκος ήταν μόνο η αρχή, οραματίζομαι μεγάλη μουσική εξέλιξη πίσω από όλο αυτό και προς το παρόν όλες οι δυνατότητες ανοίγονται μπροστά μου, κάτι που με γεμίζει θετικές σκέψεις.

► To progressive με το pop είναι πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός. Τι σας ώθησε προς αυτόν;

Κοίτα, λατρεύω να ακούω ό,τι pop και φρέσκο κυκλοφορεί (βλ. Billie Eilish, James Blake) αλλά και progressive rock/ metal διαμάντια από τους πιο παλιούς (βλ. Rush, Genesis) μέχρι νεότερες αξιοσημείωτες μπάντες που δεν ακούει το mainstream κοινό στην Ελλάδα (βλ. CaligulaHorse, Gazpacho). Γενικά μου αρέσει να ακούω κάθε μήνα νέες κυκλοφορίες και η σύνθεσή μου σίγουρα επηρεάζεται από τα ακούσματά μου. Έτσι γεννήθηκε αυτός ο δίσκος, είναι προϊόν ακουσμάτων και ερεθισμάτων μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να διψά για νέα μουσική.

► Ο δίσκος δίνει, κάπως, την αίσθηση του soundtrack ταινίας. Σε ποια/ποιες ταινίες πιστεύεις ότι θα ταίριαζε ως soundtrack ο δίσκος σας;

Δύσκολη ερώτηση. Τι θα λέγατε για μία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Waititi ή του Wes Anderson, σε κάποια συγκινητική, σουρεαλιστική στιγμή τους;

Το "Blurry Lights" είναι το αγαπημένο μου κομμάτι από το δίσκο.Τι πραγματεύεται;

Το Blurry Lights είναι αρκετά προσωπικό, πραγματεύεται την πρώτη μου ερωτική απογοήτευση, μετά την οποία ένιωθα ότι είχα φτάσει σε συναισθηματικό τέλμα. Πέρασα πολλούς μήνες σκεπτόμενη ότι είχα μια σχέση και έναν άνθρωπο με τον οποίο ήμουν 100% δεμένη και πληγώθηκα πολύ όταν εκείνη έφτασε στο τέλος της. Τα συναισθήματά μου ήταν τόσο δυνατά που δεν μπορούσαν να σβήσουν ακόμη και με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και μετά από αμέτρητες μεθυσμένες νύχτες ντυμένες από τα θολά φώτα των δρόμων της Αθήνας.

► Έχετε μπει ήδη στη διαδικασία να ψάξετε venues για την καλοκαιρινή περίοδο; Πώς φαντάζεστε τα επικείμενα live shows σας και τι να περιμένουμε από αυτά;

Είμαστε σε μια γενική παύση σ’ αυτόν τον τομέα, με κάθε πλάνο για διοργάνωση συναυλιών, κατάρτηση πλήρους μπάντας, πρόβες κτλ να μοιάζουν τόσο μα τόσο μακρινά... Όταν είμαστε έτοιμοι, σίγουρα θα είναι καθαρτήρια εμπειρία.

Τελευταία