Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜέσα από τη ματιά των Marva Von Theo

Μέσα από τη ματιά των Marva Von Theo

Μοιάζει τουλάχιστον εγωπαθές το να προλογίζεις μία συνέντευξη με αναφορά σε δικά σου λόγια, όμως ειλικρινά δε θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα την προσωπική μου άποψη για τους σημερινούς μας «καλεσμένους». Οι Marva Von Theo είναι ένα συγκρότημα που βρίσκεται μέσα στα πόδια μας και δεν ξέρω αν έκανα εγώ κάτι λάθος, άλλα μέχρι να μας στείλουν e-mail, αγνοούσα πλήρως την ύπαρξή τους.

Για να τη διαβάσετε στα Αγγλικά πατήστε εδώ

Όμως το e-mail ήρθε και τους έμαθα, άκουσα διεξοδικά και το πρώτο τους album αλλά και το Afterglow και ομολογώ ότι με συνεπήρε. Ταυτόχρονα μου γέννησε αρκετά ερωτήματα τα οποία καλούνται να μου απαντήσουν. Πριν όμως δώσουμε τον λόγο στο συγκρότημα, ας παραθέσουμε μερικά στοιχεία για το «δίδυμο» όπως μας τα περιγράφει το ίδιο στο bio του.

«Οι Marva Von Theo είναι παθιασμένοι, ανήσυχοι, θαρραλέοι, θορυβώδεις, επικίνδυνοι, εκλεπτυσμένοι, εύθραυστοι, μελαγχολικοί, σκοτεινά ρομαντικοί, συναισθηματικοί.

Στο Afterglow, οι Marva Von Theo έχουν δημιουργήσει ένα χορευτικό, ηλεκτρονικό ήχο που σκιάζεται κομψά από noir, μελαγχολικές ηχητικές παλέτες, έναν αντισυμβατικό χώρο που ρέει ορμητικά μεταξύ της Electronica, Art Pop, Dark pop, Neo-Synthpop, Darkwave, Post-Punk, Contemporary και της Jazz».

► Διαβάζοντας τους τρόπους με τους οποίους επιλέγετε να περιγράψετε το καλλιτεχνικό σας σχήμα, διακρίνει κανείς ότι ενώνονται στοιχεία από ποικίλες μουσικές σκηνές και ως έναν βαθμό διαφορετικοί κόσμοι. Επειδή είστε και δύο, μπορείτε να πείτε ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τη Μάρβα, ποια τον Τεό και που βρίσκετε μια ταύτιση;

Κατά τη δημιουργία του Afterglow δεν αναρωτηθήκαμε ποτέ για το είδος της μουσικής μας. Αισθανόμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας και της μουσικής μας προσωπικότητας και να συνδυάσουμε φαινομενικά αντιθετικά στοιχεία για να το επιτύχουμε. Κατά τη γνώμη μου, η τέχνη εκ φύσεως είναι ενιαία, δεν έχει αυστηρά όρια και ίσως μόνο εμπορικοί καθαρά λόγοι να επιβάλουν μια πιο σαφή οριοθέτηση και έναν αυτό-περιορισμό.

Ως προς τη διάθεση, και όχι το είδος, του άλμπουμ, θα έλεγα ότι ο Τεό συνήθως ωθεί τις συνθέσεις σε πιο εσωτερικά, σκοτεινά μονοπάτια αλλά (αντίθετα από ότι μπορεί να πιστεύει ο ακροατής) προσδίδει και τις πιο ρομαντικές αποχρώσεις. Εγώ λειτουργώ περισσότερο με το συναίσθημα και δίνω χώρο στις ψυχολογικές μου μεταπτώσεις, γεγονός που οδηγεί αρκετές φορές τις συνθέσεις σε απρόσμενα ξεσπάσματα. Αυτό όμως που καθιστά την συνεργασία μας μία εμπειρία που μας γεμίζει καλλιτεχνικά είναι σίγουρα η ανάγκη και των δύο για πειραματισμό, η διάθεση να αφήσουμε ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου να ανοίξουν νέους δρόμους στην έμπνευση.

Στο παρασκήνιο του Afterglow υπάρχει σκληρή δουλειά για να συνυπάρξουν αρμονικά όλες μας οι ιδέες και μία εμμονική προσκόλληση στη λεπτομέρεια. Στην τελική μορφή των κομματιών αισθανόμαστε ότι τελικά σβήνουν τα ίχνη των αρχικών ιδεών, το πού αρχίζει και τελειώνει ο καθένας, και ομογενοποιούνται τα είδη μουσικής, οι διαθέσεις, τα χρώματα μαζί με τα συναισθήματα. Εκεί κάπου αρχίζει η προσπάθεια για αποκωδικοποίηση, τη συμπύκνωση του περιεχομένου του άλμπουμ σε λέξεις ώστε να προϊδεάσουμε τον ακροατή για το τί πρόκειται να ακούσει.

► Ακούγοντας το album, πράγματι αναγνώρισα όλα εκείνα τα μουσικά φάσματα που μας «υπόσχεστε» και ίσως μερικά ακόμα. Θα ήθελα να μάθω την καλλιτεχνική σας πορεία πριν τους Marva Von Theo και πώς καταλήξατε σε αυτήν τη μουσική «συμφωνία»; 

Εγώ ολοκλήρωσα έναν κύκλο ωδειακών κλασσικών σπουδών πάνω στο πιάνο, θεωρία, αρμονία κτλ και συνέχισα μελετώντας jazz τραγούδι ενώ συμμετείχα σε διάφορα jazz, blues, funk σχήματα. Τα ακούσματά μου ήταν ανέκαθεν ποικίλα. Ευτυχώς η εποχή μας και το ίντερνετ προσφέρει μουσικές διεξόδους σε μία απειρία καλλιτεχνικών προτάσεων και έτσι ήρθα κοντά στην ηλεκτρονική μουσική. Ξεκίνησα να ηχογραφώ τα πρώτα μου κομμάτια και κάποια χρόνια αργότερα βρέθηκα να συζητώ για αυτά με τον Τεό, να κάνουμε μαθήματα online, για να καταλήξουμε τελικά στους Marva Von Theo.

Τολμάμε όμως να πούμε τη δική μας αλήθεια προσκαλώντας εκείνο το κοινό που μπορεί να την συναισθανθεί


Ο Τεό είναι κλασσικός και τζαζ πιανίστας και δραστηριοποιούνταν στη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης για αρκετά χρόνια. Παράλληλα με το ωδείο, από τα σχολικά χρόνια έπαιζε συνεχώς σε διάφορες μπάντες, πράγμα που τον διαμόρφωσε ως μουσικό στο να μην είναι προσκολλημένος σε κάποιο στεγνό ακαδημαϊσμό και να μην επιλέγει δογματικά ένα συγκεκριμένο ύφος. Αυτό είναι πολύ εμφανές στην μουσική του. Ο Τεό έχει μια έμφυτη, σχεδόν ψυχαναγκαστική ανάγκη για εξέλιξη, βελτίωση και ανανέωση, δεν μένει ποτέ στα ίδια. Αυτή η τάση τον οδήγησε επίσης σε Master σύνθεσης στη Βιέννη όπου και  έζησε για περίπου 15 χρόνια. Το 2018 τον βρήκε να επιστρέφει στην Ελλάδα όπου και ολοκληρώσαμε τον πρώτο μας δίσκο και ξεκινήσαμε τις ζωντανές εμφανίσεις.

► Πάμε τώρα και στο Afterglow. Ακούγοντας τον δίσκο δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τον ιδανικό τρόπο ακρόασης του. Δεν ξέρω δηλαδή αν μία ζωντανή εμφάνιση θα μπορούσε να αποδώσει τις εικόνες του studio. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το "Embrace This Madness" δε μπορώ να το φανταστώ να αποδίδεται με κλασικούς όρους ζωντανής εμφάνισης. Αν τα πράγματα δεν είχαν τη σημερινή τροπή και μπορούσατε να επιλέξετε οποιαδήποτε μορφή προώθησης, ποια θα επιλέγατε και γιατί;

Ενορχηστρώνοντας το Afterglow, ο Τεό είχε στο μυαλό του πως τα κομμάτια θα μπορούσαν εν δυνάμει να παίζονται από full band. Οι ήχοι του Album δεν είναι αμιγώς ηλεκτρονικοί αλλά βασίζονται σε χαρακτηριστικά ακουστικού παιξίματος. Η ενορχήστρωση είναι επίσης στοχευμένη έτσι ώστε με λίγα και σωστά τοποθετημένα υλικά να παράγεται ένας ήχος γεμάτος και συμπαγής, οπότε και σε μια live εκτέλεση δεν θα ήταν δύσκολη η προσαρμογή. Συνειδητά όμως επιλέγουμε ακόμα να εμφανιζόμαστε σαν duo. Σίγουρα παίζει ρόλο η ευελιξία και η ελευθερία που μας κάνει να αισθανόμαστε αυτή μας η επιλογή.Στοχεύουμε όμως πλέον οι ζωντανές εμφανίσεις μας να συνοδεύονται από interactive visuals. Είναι μία ιδέα στην οποία δουλεύουμε τον τελευταίο χρόνο ώστε να προσφέρουμε μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στις συναυλίες μας. Η μουσική μας έχει πολλές εναλλαγές και δομές κινηματογραφικές και πιστεύουμε ότι η οπτικοποίηση κάποιων στοιχείων της θα βοηθά τον ακροατή να βυθιστεί πιο εύκολα μέσα της και να ακολουθήσει τις ιστορίες που έχουμε να πούμε.

► Είναι τέτοια η συνθετική φύση των κομματιών που θα ήθελα πολύ να μάθω το παρασκήνιο.

Αυτό, εν μέρει, το απάντησα στην πρώτη (εκτενή) μου απάντηση. Σε πιο τεχνικό επίπεδο όμως, η σύνθεση όλων των κομματιών μας ξεκινά με ένα πιάνο και μία φωνή. Όταν αυτός ο μουσικός πυρήνας αποκτήσει μία σαφή μορφή και δυναμική, έρχεται η ενορχήστρωση να τον σμιλέψει, και να τον φωτίσει αναλόγως. Δεν είμαστε από τους μουσικούς που κρατούν πολλές ιδέες στο συρτάρι και κάποιες παραμένουν εκεί. Αντίθετα, θα έλεγα ότι όταν έχουμε μία ιδέα, δουλεύουμε ώστε να την φέρουμε εις πέρας.

Oι εικόνες και εμπειρίες διαμορφώνουν μία προσωπική αισθητική


Είναι επίσης ο τρόπος που δουλεύει ο Τεό τέτοιος, που έχει από την αρχή στο μυαλό του το τελικό αποτέλεσμα και ακόμα και στα πιο rough demos το κομμάτι είναι πολύ κοντά στην τελική του μορφή. Σε κάποια κομμάτια, πιο πολυσύνθετα, όπως το "Room of Doubt" και το "My Moon", χρειάστηκε ίσως να επαναπροσδιορίσουμε πράγματα σε σχέση με την ερμηνεία της φωνής και την παραγωγή των φωνητικών, κάποιες φορές προστέθηκαν πινελιές οργάνων για να τονίσουν τις μελωδικές γραμμές, μέχρι να δέσουν όλα τα στοιχεία που τα απαρτίζουν μαζί. Πέρα από τα φωνητικά που έχουν ηχογραφηθεί στο Artracks Studio, η μίξη και η παραγωγή έχει γίνει στο Home Studio μας, με τα απολύτως απαραίτητα και βασικά μέσα, έχοντας όμως σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του ήχου μας. Το Mastering έγινε από τον Γ.Πρινιωτάκη στο Artracks Studio με τον οποίο έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία ήδη από τον πρώτο μας δίσκο.

► Έγραψα για τον δίσκο σας ότι έχει τη δική του προσωπικότητα και μοιάζει σα να μην ενδιαφέρεται για το αν θα λάμψει για κάθε ακροατή, αλλά μόνο για να πει τη δική του καλλιτεχνική άποψη. Αρχικά θέλω να μάθω αν συμφωνείτε με αυτήν την προσέγγιση και εν συνεχεία να μάθω τη δική σας προσδοκία για το album.

Κατά τη σύνθεση των κομματιών σίγουρα δεν είναι γνώμονας ο ακροατής και οι τρέχουσες μουσικές τάσεις. Η δημιουργία είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν υπαγορεύεται από άλλους παράγοντες πέρα από τον εαυτό μας. Μετά την ολοκλήρωση του άλμπουμ όμως, όλοι οι καλλιτέχνες έχουν την προσδοκία να βρει η μουσική τους ένα κοινό που θα τους αγγίξει και θα ταυτιστεί με τις ιστορίες των στίχων τους. Έχουμε την επίγνωση της εποχής που ζούμε και νιώθουμε πώς η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται η μουσική και η επιφανειακή αντιμετώπιση του περιεχομένου της δεν αφήνει πολύ χώρο σε πιο εναλλακτικές προτάσεις να «λάμψουν». Τολμάμε όμως να πούμε τη δική μας αλήθεια προσκαλώντας εκείνο το κοινό που μπορεί να την συναισθανθεί. 

► 'Aκουσα το πρώτο album, Dream Within a Dream, και οι διαφορές που βρήκα ανάμεσα στις δύο κυκλοφορίες είναι αισθητές. Αρχικά το Afterglow είναι πιο σκοτεινό, πιο electro και σαφώς πιο πειραματικό. Η διαφοροποίηση αυτή στον ήχο έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη δύο μουσικών που σε μία τετραετία ωρίμασαν, αποτελεί ο πειραματισμός σταθερό στοιχείο των Marva Von Theo ή λίγο και από τα δύο (Σχετικό-άσχετο, τραγουδάρα το Cream);

Το Dream within a Dream εμπεριέχει τον αυθορμητισμό και την νεανική ορμή δύο πολύ διαφορετικών δημιουργών που έρχονται για πρώτη φορά κοντά και εξερευνούν ένα τελείως νέο μουσικό πεδίο. Έχουν πολλά κοινά σημεία τα δύο άλμπουμ ωστόσο στο Afterglow ακούγεται μία φυσική ωρίμανση στον ήχο μας αλλά και στην παραγωγή και πειραματιζόμαστε πάνω σε πράγματα που θεωρούμε ότι κατακτήσαμε στο πρώτο μας άλμπουμ. (Επιπλέον έπεσε λογοκρισία στις εκτενείς εισαγωγές του Τεό…😊) Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι ο τρίτος δίσκος, κομμάτια του οποίου ήδη δουλεύουμε, θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό… Είναι η φύση των Marva Von Theo αυτή.  

(Behind the scene για το Cream: Αφετηρία για τους στίχους αποτέλεσε η σκηνή με το χορό στη σοκολάτα στην ταινία Sweet Movie)   

► Ακούγοντας τη μουσική σας και βλέποντας τα βίντεο σας μου δημιουργείται η αίσθηση ότι η μουσική δεν είναι ο μόνος καλλιτεχνικός τομέας με τον οποίο καταπιάνεστε.

Εξίσου με τη μουσική, μας συγκινούν η ζωγραφική, η ποίηση, η φωτογραφία, ο χορός, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η αρχιτεκτονική, το design. Όλες αυτές οι εικόνες και εμπειρίες διαμορφώνουν μία προσωπική αισθητική την οποία και προσπαθούμε να στηρίξουμε και να μοιραστούμε στα βίντεο που συνοδεύουν τη μουσική μας. Οι μόνοι αποτρεπτικοί και δυστυχώς σημαντικοί παράγοντες που απομακρύνουν την ιδέα από την υλοποίηση είναι το χρηματικό κόστος, ο εξοπλισμός και ο απαιτούμενος χρόνος. Ωστόσο, ακόμα και με τα πιο βασικά μέσα προσπαθούμε να πραγματώσουμε τις ιδέες μας.

Πέρα από τη μουσική, έχω σπουδάσει αρχιτεκτονική και ενώ δεν εξασκώ πλέον αυτό το επάγγελμα, σίγουρα έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψή μου για την τέχνη και κατευθύνει υποσυνείδητα την φαντασία μου. Έχω την γενική επίβλεψη σε ότι αφορά το οπτικό υλικό που μοιραζόμαστε (cover art, teasers, website κα) ενώ στο "Love" έκανα και την πρώτη μου diy προσπάθεια να συνδυάσω visuals με real footage για να δημιουργήσω ένα κάπως spacey, σουρεάλ κόσμο που σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε στην ατμόσφαιρα της μουσικής μας.

Ο Τεό έχει μία περισσότερο πειραματική προσέγγιση όσον αφορά τον κόσμο της εικόνας και εξασκείται επάνω σε generative και αφαιρετικές μορφές τέχνης. Ελπίζω σύντομα να είναι υπεύθυνος για τα visuals που θα συνοδεύουν τα Live μας.

► Το Afterglow εμφανίζει αρκετές «ψυχολογικές» μεταπτώσεις στη διάρκεια του. Διαβάζοντας και τους στίχους, κάτι που φαίνεται και από τους τίτλους, καταλαβαίνει κανείς ότι και η θεματολογία ακολουθεί τις μουσικές διακυμάνσεις. Με ένα χρόνο lockdown δεν μπορώ παρά να κάνω μία σύνδεση μεταξύ τους. Το Afterglow αποτελεί τη διέξοδό σας από όλο αυτό που ζούμε τον τελευταίο χρόνο;

Το Afterglow είχε ολοκληρωθεί αρκετά πριν το lockdown αλλά ήταν τέτοιες οι συνθήκες που μας απέτρεψαν από το να το μοιραστούμε νωρίτερα. Οι στίχοι αποτελούν κατά μία έννοια ένα ταξίδι προς τον εσωτερικό μας κόσμο, μία ενδοσκόπηση στα βαθύτερα μας συναισθήματα, την αναζήτηση του εαυτού μας. Σίγουρα είναι αρκετά σκοτεινοί, αποτέλεσμα κάποιων εσωτερικών ανησυχιών και ανακατατάξεων… Αυτή τη περίοδο, κάποιοι ίσως έχουν ανάγκη να ακούσουν αισιόδοξα μηνύματα ενώ άλλοι μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την ενδοσκόπηση για να αποβάλουν τους δικούς τους δαίμονες.

► Η μουσική σας έχει κάτι το soundtrack-ικό, αν μπορούσατε ιδανικά να ντύσετε μουσικά οποιαδήποτε ταινία, ποια θα ήταν αυτή;

Blade Runner._

► Τελευταία ερώτηση, όταν τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, ποια είναι τα μουσικά σας σχέδια;

Live, Live, Live!

► Κλείστε την συνέντευξη με ένα αισιόδοξο μήνυμα ή με κάποιον στίχο σας;

Έψαξα στους στίχους των Marva Von Theo για να βρω μία αμυδρή αχτίδα φωτός και να μοιραστώ το εξής: "Embrace this Madness, drink this moment till the last drop". Ίσως o κόσμος που ζούμε να μην είναι τόσο όμορφος, ίσως απλά να φταίει ο τρόπος που τον βλέπουμε εμείς. 

Photo Credits:
Cover Photo - Μαρίζα Καψαμπέλη
Rest Photos - Γιάννης Κρητικός

Τελευταία