Αρχική POP CULTUREGAMING8 pen & paper RPG που πρέπει να παίξετε

8 pen & paper RPG που πρέπει να παίξετε

Η καραντίνα και το lockdown αρχικά επέφερε μεγάλο πλήγμα στην κοινότητα παιχτών RPG, όμως χάρη σε διάφορες εφαρμογές κατάφεραν να συνεχίσουν τις περιπέτειες τους σε φανταστικούς κόσμους.

Πάμε λοιπόν να δούμε 8 παιχνίδια ρόλων τα οποία πρέπει να παίξει ένας παίκτης που σέβεται τον εαυτό του. Φυσικά εξαιρούμε τα D&D, το σύμπαν της White Wolf, Call of Cthulhu, Warhammer, Star Wars RP, Shadow Run, MeRP και Cyber Punk, θεωρώντας δεδομένο πως είναι τα γνωστότερα.

► Deadlands
Εκδότης: Pinnacle Entertainment Group
Σύστημα: d20

Το παιχνίδι εκτυλίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες του 19ου αιώνα. Αν και αρχικά τα campaigns του παιχνιδιού διαδραματίζονταν σε φανταστικές κωμοπόλεις, αργότερα προστέθηκαν και μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Νέα Ορλεάνη, η Νέα Υόρκη ή η Βοστώνη. Το ίδιο το παιχνίδι περιγράφει τον κόσμο του ως "Weird West", παραφράζοντας τη γνωστή σε όλους μας Wild West, θέλοντας να τονίσει τα βασικά του συστατικά, την 'Αγρια Δύση και τα φανταστικά στοιχεία.

Η ιστορία της "Παράξενης Δύσης" είναι πανομοιότυπη με αυτήν του πραγματικού κόσμου, μέχρι τις 3 Ιουλίου 1863. Σε αυτήν την ημερομηνία, μία ομάδα Αμερικανών Ινδιάνων από διάφορες φυλές, με επικεφαλής έναν σαμάνο Σιού, γνωστό ως "Raven", πραγματοποίησε ένα τελετουργικό σε μία προσπάθεια εκδίωξης των Ευρωπαίων εποίκων. Αυτό το τελετουργικό δημιούργησε έναν αγωγό για ένα πνευματικό βασίλειο που κατοικείται από ισχυρές κακόβουλες οντότητες γνωστές ως "Reckoners". Τα γεγονότα που περιβάλλουν τον κόσμο αμέσως μετά το τελετουργικό του Raven είναι γνωστά ως "The Reckoning".

► Blades in the Dark
Εκδότης: Evil Hat Productions
Σύστημα: d20

Παραμένουμε στον 19ο αιώνα και μεταφερόμαστε στη φανταστική πόλη του Doskvol. Πρόκειται για μία βιομηχανοποιημένη πόλη η οποία καλύπτεται από μία αέναη νύχτα, αφού μία βιβλική καταστροφή έθεσε τον ήλιο ως απλή αναφορά σε ιστορικά βιβλία. Αποτέλεσμα του αιώνιου πέπλου σκότους που καλύπτει την πόλη ήταν οι ψυχές των νεκρών να παραμένουν στον κόσμο μας, ως φαντάσματα. Οι παίχτες δεν αποτελούν κάποιο είδους Ghostbusters, αλλά πρόκειται για κλέφτες και λαθρέμπορους οι οποίοι προσπαθούν να πλουτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

► Paranoia
Εκδότης: West End Games, Mongoose Publishing
Σύστημα: Custom d6

Ήρθε η ώρα του Sci-Fi και μεταφερόμαστε σε μια δυστοπική μελλοντική πόλη, η οποία ελέγχεται από μια κατασκευή τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται The Computer (aka «Friend Computer»). Όλες οι πληροφορίες (συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του παιχνιδιού) ορίζονται με χρωματική κωδικοποίηση.  Αρχικά οι παίχτες αποτελούν όργανα επιβολής της τάξης και της εξουσίας του The Computer και τους ανατίθενται οι ανάλογες αποστολές. Όμως οι χαρακτήρες μπορεί κάλλιστα να μετατραπούν οι ίδιοι σε «glitches» του συστήματος και να κυνηγηθούν από τον Υπολογιστή. Τότε είναι που ξεκινάει όλη η δράση του παιχνιδιού, αφού αυτοί που τους κυνηγούν είναι οι ίδιοι τους οι συμπαίκτες.   

► Shadow of the Demon Lord
Εκδότης: Schwalb Entertainment, LLC
Σύστημα: d20 & d6

Ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της αποκάλυψης λόγω του πανίσχυρου Demon Lord. Ένα ον ανείπωτης δύναμης και μοχθηρίας πέρα από κάθε φαντασία, το οποίο, αν και φυλακισμένο, καταφέρνει να ενορχηστρώνει κάθε συμφορά που πλήττει τον πλανήτη και το σύνολο της πραγματικότητας.

Η Σκιά του μπορεί από μόνη της να δημιουργήσει αναταραχές τέτοιου βεληνεκούς που να κάνουν τον κόσμο να καταρρεύσει. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει λιμούς, πλήρη ξηρασία, καταστροφικούς σεισμούς και επαναφορά των νεκρών (και όχι με την καλή έννοια). 

► Legend of the Five Rings Roleplaying Game
Εκδότης: Alderac Entertainment Group
Σύστημα: d10

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας και φτάνουμε σε έναν κόσμο επηρεασμένο από τη φεουδαρχική Ιαπωνία, όπου περιλαμβάνονται πτυχές και άλλων ασιατικών πολιτισμών, καθώς και μυθικά θηρία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όνομα για τον κόσμο στον οποίο εκτυλίσσεται το παιχνίδι, οπότε το "Rokugan" που αποτελεί το όνομα του λαού που πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι, χρησιμοποιείται για να ονοματίσει τον κόσμο των Πέντε Δαχτυλιδιών.

Η κοινωνία του Rokugan βασίζεται σε μια δομή φυλής, με επτά (και αργότερα οκτώ) "Great Clans", καθώς και μια σειρά από μικρές φυλές. Τα Great Clans αποτελούνται από διαφορετικές οικογένειες, με την καθεμία να έχει τον δικό της σκοπό. Κάθε φυλή έχει επίσης περιοχές γης υπό τον έλεγχό  της που κληροδοτήθηκαν από τον αυτοκράτορα. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας διατηρεί την κυριότητα όλων των εδαφών, και οι φυλές νοικιάζουν ουσιαστικά τα εδάφη καταβάλλοντας ετήσιους φόρους.

► 10 Candles
Εκδότης: Cavalry Games
Σύστημα: d6

Ανάβετε δέκα κεριά ρεσώ και αυτά αποτελούν την «κλεψύδρα» του παιχνιδιού, καθώς μόλις σβήσουν, το παιχνίδι τελειώνει. Επίσης κάθε χαρακτήρας που πεθαίνει καίγεται, κυριολεκτικά, σε ένα από αυτά. Εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα RPG, στο 10 Candles δεν υπάρχει κανενός είδους «νίκη» αφού πρόκειται για ένα παιχνίδι για το τι συμβαίνει στο σκοτάδι και εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό. 

► Mutants & Masterminds
Εκδότης: Green Ronin Publishing
Σύστημα: d20

Με τον κινηματογράφο να πλημμυρίζει από υπερηρωικές  ταινίες, εύλογα θα πίστευε κάποιος ότι και οι δημιουργοί παιχνιδιών θα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο hype. Όμως αυτή τη διάσταση φαντασίας, το RPG την είχε εξερευνήσει ήδη από το 2002 με την κυκλοφορία του Mutants & Masterminds (aka M&M ή MnM), σε ένα παιχνίδι όπου ο παίχτης «ενσαρκώνει» έναν υπερήρωα. Το σύστημα παιχνιδιών έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους παίκτες να δημιουργούν ουσιαστικά οποιοδήποτε τύπο ήρωα ή κακού. 

► Ars Magica
Εκδότης: Lion Rampant, White Wolf, Wizards of the Coast, Atlas Games
Σύστημα: d10

Το Ars Magica τοποθετεί τους παίχτες στην Ευρώπη του του 12ου και του 13ου αιώνα. Η γεωγραφία και η πολιτικοί κανόνες που διέπουν την ήπειρο είναι ίδιοι με αυτούς επικρατούσαν και τότε. Ωστόσο, στο Ars Magica οι Μεσαιωνικές προκαταλήψεις είναι υπαρκτές πέρα για πέρα. Σε αυτό το περιβάλλον, οι Faeries (πλάσματα όμοια με νεράιδες) κλέβουν παιδιά, οι δαίμονες προκαλούν ασθένειες και αποτυχία καλλιέργειας, οι άγγελοι βοηθούν τους δίκαιους και οι δράκοι και άλλα μαγικά πλάσματα είναι αληθινά (αν και ίσως ξεχασμένα ή κρυμμένα).

Ένα από τα πράγματα που εισήγαγε το Ars Magica στον κόσμο των RPG ήταν η ταυτόχρονη χρήση διαφορετικών χαρακτήρων από έναν παίχτη. 

 

Τελευταία