Αρχική ΝΕΑTRENDING LOUNGEΤι είναι τα NFTs;

Τι είναι τα NFTs;

31/03/2021

Υπό κανονικές συνθήκες, στο Depart δεν ασχολούμαστε με κρυπτονομίσματα, διαδικτυακές αγοραπωλησίες, και λοιπά σχετικά. Ασχολούμαστε με την Τέχνη σε κάθε μορφή και έκφανσή της όμως, και με τη φήμη των NFTs να ανεβαίνει ραγδαία το τελευταίο διάστημα, οφείλαμε να γράψουμε κάτι σχετικό. Αν αναρωτιέστε για τι πράγμα μιλάμε, να σας ενημερώσουμε πως πολλοί καλλιτέχνες -μεταξύ αυτών η Grimes για παράδειγμα- έχουν αρχίσει να πουλάνε την τέχνη τους διαδικτυακά, με τη μορφή NFT.

Το διάσημο GIF "Nyan Cat" για παράδειγμα, έχει πουληθεί ως NFT, ενώ ο ιδρυτής του Twitter πούλησε ένα tweet του ως NFT. Τι είναι όμως τα NFTs;

Nyan Cat

► Τι σημαίνει NFT;

Το ακρωνύμιο προκύπτει από το «Non-fungible token». Πρόκειται για ένα κομμάτι πληροφορίας σε ένα ψηφιακό λογιστικό βιβλίο το οποίο ονομάζεται blockchain. Το συγκεκριμένο κομμάτι πληροφορίας είναι μοναδικό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Τα NFTs μπορούν να αντιπροσωπεύουν ψηφιακά αρχεία όπως εικόνες, αρχεία ήχου, βίντεο, αντικείμενα σε video games, και άλλα.

Για παράδειγμα, ένα ευρώ δεν θα μπορούσε να είναι NFT καθώς μπορείς να το ανταλλάξεις με ένα άλλο ευρώ και θα έχεις το ίδιο ακριβώς πράγμα στα χέρια σου. Από την άλλη, μια κάρτα παιχνιδιού καρτών που έχει μόνο ένα αντίγραφο είναι NFT, αφού δεν μπορείς ποτέ να την ανταλλάξεις με κάτι που είναι 100% ίδιο με αυτήν.

► Πώς δουλεύουν τα NFTs;

Η συντριπτική πλειονότητα των NFTs βρίσκεται στο Ethereum blockchain. Το Ethereum είναι ένα κρυπτονόμισμα (σ.σ. όπως το Bitcoin), του οποίου το blockchain (σ.σ. ψηφιακό λογιστικό βιβλίο καταγραφής συναλλαγών με ένα κρυπτονόμισμα) περιέχει και NFTs.

► Τι αξίζει να αγοράσεις;

Όπως τονίσαμε και παραπάνω, δεν προωθούμε συμβουλές αγοραπωλησίας και δεν ασχολούμαστε με κάτι άλλο εκτός της Τέχνης. Θα σας πούμε πάντως ότι στη μορφή NFT μπορεί κανείς να αγοράσει τα πάντα, από ζωγραφική και μουσική, έως GIFs αλλά ακόμη και tweets.

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα η οποία αναφέρει πως τα NFTs μπορούν να γίνουν η εξελιγμένη μορφή της συλλογής έργων τέχνης, σε ψηφιακή μορφή. Σίγουρα, οι κινήσεις αρκετών ατόμων καταδεικνύουν ότι ποντάρουν πολλά στα NFTs, αφού κάποιος αγόρασε ένα βίντεο 50 δευτερολέπτων της Grimes έναντι 390.000 δολαρίων, ενώ ένα Beeple αγοράστηκε έναντι 6,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις αρχές του Μαρτίου, ένα Beeple compilation είχε πουληθεί έναντι 69 εκατομμυρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s.

Το Beeple compilation που πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατομμυρίων

► Δεν έχουμε ήδη την Τέχνη στα χέρια μας ψηφιακά;

Πρακτικά, ναι. Μπορείς να κατεβάσεις και να έχεις ένα αντίγραφο ενός έργου τέχνης στον υπολογιστή ή το κινητό σου. Όμως, τα NFTs δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν κάτι το οποίο δεν αντιγράφεται: την ιδιοκτησία αυτού που αγοράζεις. Να τονίσουμε πάντως πως ο δημιουργός ενός έργου τέχνης διατηρεί τα δικαιώματα -πνευματικά και μη- του έργου του.

Για να το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα: οποιοσδήποτε μπορεί να έχει κάδρο με πίνακα του Vincent van Gogh στο σπίτι ή το γραφείο του, όμως μόνο ένα άτομο έχει στην κατοχή του τον αυθεντικό πίνακα.

► Και τώρα τι;

Τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο, σε μορφή NFT είχαν πουληθεί μεταξύ άλλων: μια custom κάρτα Pokemon του γνωστού YouTuber, Logan Paul, τραγούδια των Grimes και Mike Shinoda (Linkin Park), ένα tweet του ιδρυτή του Twitter, animated αυτοκόλλητα του deadmau5, άρθρα από το Quartz και τους New York Times, καθώς και κάρτες με θέμα τον William Shatner από τον ίδιο τον William Shatner, με μια εκ των καρτών να είναι μια ακτινογραφία των δοντιών. Του William Shatner.

Ο γνωστός YouTuber, Logan Paul, έφτιαξε μια κάρτα Pokemon για τον εαυτό του και την πούλησε ως NFT

Το Internet είναι ένα σπουδαίο και περίεργο μέρος, όπως η Γη «χάρη» στους ανθρώπους. Δεν γνωρίζουμε αν τα NFTs θα μείνουν και θα μετατραπούν πράγματι σε μια νέα μορφή συλλογής Τέχνης. Γνωρίζουμε όμως ότι όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες επιχειρούν να πουλήσουν σε μορφή NFT τα έργα τους. Τα μεγάλα «πορτοφόλια» του διαδικτύου μπορούν να προσεγγίσουν αυτά τα έργα, αλλά σε καμία περίπτωση κάποιο άτομο που έχει μια απλή δουλειά που το βοηθάει να επιβιώσει.