Αρχική ΝΕΑΜΟΥΣΙΚΗΝέα δουλειά για τους Paradox Obscur

Νέα δουλειά για τους Paradox Obscur

31/03/2021

Το αντισυμβατικό duo Paradox Obscur δημιουργεί το δικό του πρότυπο κανόνα στην ηλεκτρονική υποκουλτούρα, καθώς επιμελείται τον ήχο του με μια ακατέργαστη και άλλοτε ιδιοσυστατικά νοσταλγική απόχρωση επιτεινόμενη από την επιμονή του σχήματος σε αποκλειστικά hardware συνθεσάιζερ, με τη βοήθεια των οποίων ανοίγουν ρυθμικά μινιμαλιστικά μονοπάτια μέσα από ομιχλώδη τοπία, με οδηγό τα χαρακτηριστικά φωνητικά και τους εμφατικούς τονισμούς, κάπου μεταξύ τραγουδιού και ποιητικής απαγγελίας, σε στίχους όλο παράξενες εικόνες και εσωτερικούς συμβολισμούς.

Στην Ρόδο στις αρχές του 2007, συντονίζονται για να σμιλεύσουν τις πρώτες τους εμπνεύσεις και έπειτα από μια εξαετή συνύπαρξη στο πρώτο τους σχήμα ονόματι R.O.I.M (Αντίσταση Της Ανεξάρτητης Μουσικής) το 2014 δημιουργούν το εναλλακτικό ηλεκτρονικό δίδυμο Paradox Obscur με βάση πλέον την Αθήνα. Ως ένα από τα σπάνια ηλεκτρονικά σύνολα που ηχογραφούν τα άλμπουμ τους σε πραγματικό χρόνο χωρίς τη χρήση ψηφιακής επεξεργασίας σε Η/Υ, εμμένουν στο να διατηρούν την έμπνευση αναλλοίωτη καθώς οδηγούν τον ακροατή σε μια άμεση εμπειρία με τον ήχο που πραγματεύονται.

Οι δυο τους προερχόμενοι από διαφορετικές καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, η Kriistal Ann από το πεδίο της κλασικής μουσικής και πιάνου, με τα πρώτα ερεθίσματα να τα έχει λάβει από το κρατικό Ωδείο της Πράγας, ενώ ο Toxic Razor αθεράπευτος λάτρης των συνθεσάιζερ και των drum machines καταγράφοντας τις πρωταρχικές του ιδέες σε κασέτες. Οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει  πετυχημένα σόλο έργα και διεθνείς συνεργασίες με αβάν-γκαρντκαλλιτέχνες, γεγονός που τράβηξε το ενδιαφέρον Ευρωπαίων διοργανωτών με αποτέλεσμα την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ και μεμονωμένα events, μοιραζόμενοι την σκηνή με σημαίνουσες μπάντες της  Minimal- Electro, Cold Wave, Post-Punk σκηνής, από τα πρώιμα ακόμα βήματα τους.

Ως φυσικό επακόλουθο, το πρώτο και ομότιτλο άλμπουμ τους είχε την υπογραφή  της Αγγλικής δισκογραφικής Peripheral Minimal ενώ ακολουθεί το άλμπουμ Anacrusis. Την τριετία 2017-2020 κυκλοφορούν τους δίσκους Artifact και  SYNΘESIS από την Γερμανική δισκογραφική Young & Cold Records. Ενδιάμεσα η πλούσια δημιουργική τάση τους οδήγησε να ηχογραφήσουν άλλα πέντε EP’s τα περισσότερα ως ανεξάρτητες κυκλοφορίες.

Το 2020 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο της αναγνώρισης των ταλέντων τους, υπογράφοντας την πολλά υποσχόμενη συνεργασία τους με την φημισμένη Αμερικανική δισκογραφική MetropolisRecords, ξεκινώντας το μεγάλο τους ταξίδι προς την επέκταση των οριζόντων. Έτσι, στις 12 Μαρτίου 2021 κυκλοφορούν από την ίδια την αποκλειστική συλλογή με τίτλο "Singles & Rarities" που εμπεριέχει μεμονωμένα τραγούδια της συνολικής πορείας τους. 

...λίγα λόγια για το Singles & Rarities

Το Singles & Rarities είναι μια συλλογή τραγουδιών που έχουν γραφτεί ξεχωριστά, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές υποστηρίζοντας ετερογενείς ιδέες που δημιουργήθηκαν με σκοπό την ένταξή τους σε μικρές αποκλειστικές συλλογές ανεξάρτητων blogs, ετικετών και διαδικτυακών περιοδικών.

«Εκείνη την εποχή καταγράφαμε περισσότερο μια μινιμαλιστική synth αισθητική, κάτι που έρχεται σε κοντράστ με την τρέχουσα κατάσταση στην οποία πειραματιζόμαστε με πιο οξείς και groovy ηλεκτρονικούς ήχους».

 Μελετώντας κανείς τους Paradox Obscur, διαπιστώνει πως στην κατοχή τους δεν υπάρχει δίσκος ο οποίος να θεωρείτο μια δίδυμη παραλλαγή του προηγούμενου. Συμπέρασμα στηριζόμενο σε διαπιστώσεις των ακροατών, που ομόφωνα καταθέτουν την απουσία πλήξης στις συνθέσεις τους. 

P A R A D O X    O B S C U R  links: Bandcamp YouTube , SpotifyFacebookInstagramSoundcloud

Τελευταία