Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΙστορίες πίσω από διάσημα band logos

Ιστορίες πίσω από διάσημα band logos

12/04/2021

Σε οποιαδήποτε βιομηχανία, ένα πράγμα είναι το πλέον σημαντικό: το brand. Στη μουσική, brand σημαίνει: το είδος μουσικής που παίζει κάποιος, πως ντύνεται, πως εμφανίζεται στα live, η συμπεριφορά του στο κοινό και τα media, και φυσικά, το logo. Δεν είναι ένα ή 10 τα band logos που έχουν μείνει στην ιστορία, και κάθε ένα έχει μια δική του, ξεχωριστή ιστορία από πίσω. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε έξι από τα πλέον θρυλικά.

► The Doors

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στην ιστορία της ροκ, το logo των The Doors είναι ενδεικτικό της ψυχεδέλειάς τους. Τα γεωμετρικά σχήματα στη λέξη “DOORS” έρχονται σε αντίθεση με την ψυχεδελική μουσική τους και με τη λέξη “The”. Ο δημιουργός του logo, Bill Harvey, τότε υπεύθυνος του art department της Elektra Records, εμπνεύστηκε από το γράμμα “e” στο logo της εταιρίας του για να το δημιουργήσει.

► The Grateful Dead

Οι The Grateful Dead πέρασαν από πολλά logos, αλλά ένα ξεχώρισε και τους χαρακτήρισε. Ο λόγος για το “steal your face” logo, την ιδέα για το οποίο είχε ο ηχολήπτης της μπάντας, Stanley Owsley, με τον Bob Watson να τελειοποιεί το σήμα της μπάντας που δείχνει έναν σκελετό με έναν κύκλο ο οποίος περιέχει έναν κεραυνό, και μπλε-κόκκινο χρώμα.

► The Rolling Stones

Αν σου ζητηθεί να πεις το logo μιας μπάντας, θα πεις τη «γλώσσα» των The Rolling Stones 9 στις 10 φορές. Η έμπνευση για αυτό το θρυλικό σήμα ήρθε από την Kali, θεά της καταστροφής. Ο άγνωστος Βρετανός John Pasche είναι ο δημιουργός και όχι ο θρύλος Andy Warhol. Ο τελευταίος είχε βοηθήσει στα εικαστικά του album “Sticky Fingers”, με το οποίο έκανε ντεμπούτο το μόνιμο πλέον logo της μπάντας. Πολλοί λένε ότι το logo είναι αναφορά στη γλώσσα και τα χείλη του Mick Jagger, αλλά αυτό δεν ισχύει.

► Led Zeppelin

«Έπειτα από όλα τα σκ**α που δεχθήκαμε από τους κριτικούς, είπα σε όλους ότι θα ήταν καλή ιδέα να βγάλουμε κάτι τελείως ανώνυμα», είχε πει ο Jimmy Page. Στην αρχή, ο θρύλος των Led Zeppelin ήθελε ένα σύμβολο, αλλά αφού ήταν το τέταρτο album της μπάντας και τα μέλη της ήταν τέσσερα, αποφασίστηκε το logo να περιέχει τέσσερα σύμβολα. Ο Jimmy Page ήταν και αυτός που σχεδίασε το τετραπλό logo των Zeppelin, με ξεκάθαρη επιρροή από την αστρολογία.

► The Ramones

Ο δημιουργός του logo των The Ramones, Arturo Vega, σκέφτηκε πως θα ήταν τρομερή ειρωνεία το να έχει μια punk μπάντα για σύμβολό της, το σύμβολο του προέδρου των ΗΠΑ. Αντί για βέλη και κλαδί ελιάς, ο αετός στο logo κρατάει κλαδί από μηλιά, αναφορά στο γλυκό American apple pie, και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, αγαπημένο άθλημα του Johnny Ramone.

► AC/DC

Αν το logo των The Rolling Stones δεν είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «logo μπάντας», τότε αυτό των AC/DC είναι η επιλογή σου. Θρυλικό σύμβολο, δημιουργημένο από τον Bob Defrin (Atlantic Records) και τον Gerard Huerta. Ο τελευταίος επέλεξε τη γραμματοσειρά, οι Angus και Malcom Young επέλεξαν το όνομα όταν το είδαν γραμμένο στη ραπτομηχανή της αδερφής τους, και κάπως έτσι γράφτηκε ιστορία. Για την ιστορία, AC/DC σημαίνει “alternating current/direct current”, δηλαδή «εναλλασσόμενο ρεύμα/συνεχές ρεύμα».