The Talented Mr. Portnoy

20/04/2021

'Aπαντες όταν ακούμε τη φράση «Μεγάλος drummer» στο μυαλό μας έρχονται διάφοροι, από τους Lombardo και Hoglan, στους Vinnie Paul και Dave Grohl μέχρι τον προσφάτως εκλιπόντα Neil Peart. Ένα όνομα που δεσπόζει σε κάθε τέτοια λίστα, δεν είναι άλλο από τον πάλαι ποτέ drummer των Dream Theater, τον γενεθλιάζων Mike Portnoy.   

Γεννημένος, λοιπόν, μία μέρα σαν και σήμερα πριν 54 χρόνια, ο Michael Stephen Portnoy – όπως είναι το πλήρες του όνομα – είδε το πρώτο φως στο Long Island της Νέας Υόρκης. Δεν του ήταν δύσκολο να έρθει σε επαφή με τον θαυμαστό κόσμο της μουσικής, αφού ο πατέρας του εργαζόταν ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Λόγω αυτού, από μικρή ηλικία είχε πρόσβαση σε μία τεράστια μουσική «δεξαμενή» με μπάντες με τους Rush, Queen, Led Zeppelin, The Who, Iron Maiden και Beatles να είναι μερικοί από αυτούς που ξεχώρισε.

Παρότι έλαβε μουσική εκπαίδευση στο Λύκειο, ο Mike δηλώνει αυτοδίδακτος και θα αρχίσει να συστήνει στον κόσμο το ταλέντο του από το 1982, όταν και συμμετείχε σε διάφορα σχήματα παίζοντας διασκευές γνωστών hard rock και heavy metal κομματιών. Λίγο αργότερα όμως θα βρεθεί πίσω από τα τύμπανα για να παίξει jazz και το 1984 έρχεται η παρθενική δισκογραφική εμφάνιση με το Power For The People των Rising Power.

Όσο μεγάλωνε σε ηλικία, τόσο αυξανόταν και η επιθυμία του να εμβαθύνει περαιτέρω στη μουσική. Το 1985 αποφασίζει να αιτηθεί για διάφορες μουσικές υποτροφίες και καταφέρνει να λάβει αυτή με το όνομα του drummer των Journey, Steve Smith και να εισαχθεί στο φημισμένο Berklee. Την ίδια περίοδο συμμετέχει σε μία άλλη τους Inner Sanctum, τραγούδι των οποίων έχει συμπεριλάβει στην αίτηση του.

Εκτός από την υψηλή εκπαίδευση που λάβει στο λάβει στο κολέγιο, ο Mike θα γνωριστεί και με δύο άλλους νεαρούς μουσικούς, τους John. Φυσικά ο λόγος για τον κιθαρίστα John Petrucci και τον μπασίστα John Myung. Οι περισσότεροι συμφοιτητές τους ήταν «θιασώτες» της κλασικής ή της jazz μουσικής, έτσι τα κοινά τους μουσικά γούστα, γρήγορα θα τους καταστήσουν φίλους και bandmates. Αρχικά το συγκρότημα τους δεν είχε όνομα, όμως, στην αναμονή για μία συναυλία των Rush θα «βαφτίσουν» τη μπάντα τους Majesty. Αιτία για το όνομα ήταν η ομόφωνη άποψή τους ότι το κλείσιμο του Bastille Day (των Rush), ακούγεται μεγαλοπρεπές (majestic).

Το 1986, και αφού έχουν διακόψει τις σπουδές τους για να συγκεντρωθούν στην μπάντα, ένα συγκρότημα από το Las Vegas απειλεί τους Majesty με νομικές διώξεις εξαιτίας του κοινού τους ονόματος. Θα δοκιμάσουν διάφορα εναλλακτικά ονόματα όπως "Magus", "M1" και "M2" προτού καταλήξουν στο  "Glasser". Θα το κρατήσουν για περίπου μία εβδομάδα, μέχρι να το αλλάξουν εκ νέου λόγω της δυσφορίας του κοινού της μπάντας. Τελικά τη λύση, ως από μηχανής θεός, θα τη δώσει ο Howard Portnoy (ο πατέρας του Mike) αφού θα σκεφτεί το όνομα… Dream Theater.

Με τους Dream Theater, σε διάστημα 22 ετών, ο Portnoy θα ηχογραφήσει 10 studio albums, 5 live albums και 2 EPs. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στους θρύλους του Progressive Metal, ο πολυσχιδής μουσικός θα συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά σχήματα όπως οι Liquid Trio Experiment και OSI, ενώ θα πραγματοποιήσει συμμετοχές σε συγκροτήματα όπως οι Twisted Sister, οι Avenged Sevenfold, οι Fates Warning και πολλοί ακόμα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010, συνέβη το αδιανόητο. Ο Mike Portnoy με μία επίσημη δήλωση του ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τους Dream Theater. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μετά από 25 χρόνιας αδιάλειπτης παρουσίας στο συγκρότημα, χρειαζόταν ένα μεγάλο διάλλειμα. Τα υπόλοιπα μέλη διαφώνησαν με την πρόταση του να τεθούν οι Dream Theater στον πάγο και έτσι πάρθηκε η απόφαση να συνεχίσουν χωρίς αυτόν.

O Portnoy στη διάρκεια της καριέρας του έχει τιμηθεί με πάνω από 14 βραβεία, έχει κυκλοφορήσει βιβλίο σχετικά με το drumming, καθώς και αρκετά διδασκαλικά DVDs. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και ικανότερους drummers των τελευταίων δεκαετιών και όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με τρομακτικό ταλέντο αλλά και με μεγάλη όρεξη για δουλειά. Δεν είναι μόνο ότι καταφέρνει να παίζει αυτά που μοιάζουν «αδύνατα» αλλά ότι τα κάνει να φαίνονται εύκολα.

Χρόνια πολλά Mike Portnoy  

Τελευταία