Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣBlackmore΄s Night - Nature΄s Light

Blackmore΄s Night - Nature΄s Light

Τί και αν έχει φθάσει αισίως τα 76 του χρόνια, ο ένας εκ των ιδρυτών των Deep Purple, Ritchie Blackmore, παραμένει μουσικά ακμαιότατος. Θα περίμενε κάποιος ότι ένας τύπος που έχει συμμετάσχει κιθαριστικά σε πάνω 100 δίσκους, έχει κάνει πέρασμα από ποικίλα μουσικά είδη και τα χρήματα που του έχει αποφέρει η πορεία του είναι παραπάνω από αρκετά να έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για τη μουσική.

Ήρθε λοιπόν ο 11ος κατά σειρά δίσκος των Blackmore's Night για να δούμε αν ο κιθαριστικός θρύλος κάνει αγγαρεία ή όντως έχει ακόμα έμπνευση. Ξεκινώντας από το τέλος, δε χρειάζεται να εμβαθύνουμε και πολύ για να καταλάβουμε ότι ακούμε έναν δίσκο με πεντακάθαρη παραγωγή την οποία μαντέψτε ποιος υπογράφει. Σωστά υποθέσατε, ο Blackmore εκτός από κύριος συνθέτης είναι και ο παραγωγός του Nature's Light.

Τα τρία εναρκτήρια κομμάτια είναι αυτό το κλασσικό folk ύφος που έχει θεσπίσει στον ήχο της μπάντας (ντουέτο επί της ουσίας) ο Ritchie. Επειδή δεν έχει τύχει να τα πούμε για παραδοσιακή κέλτικη μουσική μέχρι τώρα, δράττομαι της ευκαιρίας να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα. Υπάρχουν δύο τρόποι να παίξεις folk, ο πρώτος, ο εύκολος, είναι να πάρεις θέματα που έχουν τις ρίζες βαθιά στην παράδοση και να τα προσαρμόσεις στο σήμερα σε επίπεδο μέσων. Δηλαδή, αντί για μαντολίνο ή άρπα να βάλεις ηλεκτρική κιθάρα, κάτι το οποίο έχει ένα ενδιαφέρον, όμως στερείται φαντασίας, ίσως και ταλέντου. Ο δεύτερος, αυτός που πιστά ακολουθεί και ο ήρωας μας, είναι να εξελίξεις τις παραδοσιακές μουσικές νόρμες και να παρουσιάσεις κάτι διαφορετικό. Κατά αναλογία σκεφτείτε την αναλογία μίας άμαξας και ενός αυτοκινήτου. Καλύπτουν και τα δύο την ίδια ανάγκη, βασίζονται εν μέρει στους ίδιους φυσικούς νόμους, όμως όσο και αν μοιάζουν παρόμοια, οι διαφορές τους είναι κάτι παραπάνω από χτυπητές, όπως και οι ανέσεις που προσφέρουν.

Επανέρχομαι στο εναρκτήριο «λάκτισμα» του album, όπου ακούμε διαδοχικά τα Once Upon December, Four Winds και Feather in the Wind. Πρόκειται για όμορφα και καλοδουλεμένα κομμάτια, όπου ειδικά το τελευταίο είναι από τα καλύτερα τραγούδια της πορείας του «ζεύγους». Έπεται το Darker Shade of Black που επί της ουσίας είναι μία instrumental σύνθεση, στο οποίο, όμως, πιάνει για λίγο την ηλεκτρική κιθάρα ο Blackmore και παίζει ένα υπέροχο folk blues solo.

Η συνέχεια του δίσκου μας επαναφέρει στο παραμυθένιο τόνο που μας έχουν συνηθίσει οι Blackmore’s Night με την μαγική και αφηγηματική φωνή της Candice Night. Γενικά στα The Twisted Oak & Nature’s Light ακούμε έξυπνες και συνετές ιδέες εκτελεσμένες με τέλειο τρόπο. Η μεγάλη αλλαγή στον ήχο έρχεται όταν ο Blackmore αποφασίζει να θυμηθεί τα χρόνια του στους Deep Purple. Το Der letzte Musketier αποτελεί επί της ουσίας ένα κιθαριστικό κρεσέντο το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Είναι τόσο καλό, που ακόμα και αν μου έλεγαν ότι δίσκος κυκλοφόρησε απλά για να ακούσουμε αυτό το κομμάτι, δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα.

Για κλείσιμο έχουμε μία συμπαθητική επανεκτέλεση της διασκευής των Rednex, Wish You Were Here. Θυμίζω ότι η αρχική διασκευή του υπήρχε στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος, Shadow of the Moon του 1997. Μεταξύ μας τώρα, δεν έχω πολυκαταλάβει το νόημα του να συμπεριληφθεί σε μία κυκλοφορία αυτή η εκτέλεση, αφού οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες. Τα Going to the Faire και Second Element που συμπληρώνουν το tracklist δε μας μαθαίνουν κάτι που δεν ξέραμε αλλά ούτε μας τρώνε χρόνο από τη ζωή μας.

Το Nature’s Light αν και στην πρώτη ακρόαση του μοιάζει εντυπωσιακό και διαμαντένιο, χρειάζονται λίγες ακροάσεις για να συμπεράνει κάποιος πως δε διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας. Σίγουρα έχει καλές στιγμές και δύο κορυφαίες όπως τα  Der letzte Musketier και Feather in the Wind, όμως στηρίζεται πολύ στο ταλέντο των συντελεστών του και δεν έχει δική του προσωπικότητα. Φυσικά, αυτό ταλέντο στο οποίο αναφέρομαι κυμαίνεται σε επίπεδα μεγάλου και τεράστιου, οπότε το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι κακό, ούτε όμως και εξαιρετικό.  

Rating: 

 7.0


Εταιρεία: earMUSIC
Genre: Folk, Folk rock
Παραγωγός: Ritchie Blackmore
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12/03/2021
Band Links: Blackmore's Night, Facebook, Instagram, Spotify, YouTube

Τελευταία