Αρχική DEPARTISTSΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣΟ γύρος του Depart σε 365 ημέρες

Ο γύρος του Depart σε 365 ημέρες

Πέρασε ένας χρόνος από τη στιγμή που το πρώτο μας άρθρο βγήκε στο διαδικτυακό «αέρα» και παρότι από τότε κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι, ένεκα της πανδημίας και των συνεχών lockdowns, οι ζωές μας μοιάζουν με ταινία από βιντεοκασέτα που έχει μείνει σε μία αέναη παύση. Την ώρα που γράφεται το παρόν κείμενο, έχουμε -σχεδόν- επίσημη ανακοίνωση για άρση του εγκλεισμού στις 3/5, όμως λίγη εμπιστοσύνη έχω στις εξαγγελίες των κυβερνώντων και ακόμα λιγότερη ελπίδα σχετικά με τα σχέδια τους για την επόμενη ημέρα. Βάζω τελεία, καθώς ο λόγος που «μαζευτήκαμε» εδώ δεν είναι για να συζητήσουμε για υπέρκομψα συνολάκια (συγχωρέστε με ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου) αλλά να κάνουμε μία αποτίμηση του τί καταφέραμε και τί όχι, να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως ήρθαμε για να μείνουμε.

Τη στιγμή που έπιασα το πληκτρολόγιο, είχα πάρει την απόφαση να μην αναφερθώ σε νούμερα και σκοπεύω να παραμείνω πιστός στην αρχική μου σκέψη, όμως κάποια αριθμητικά δεδομένα θέλω να τα παραθέσω, διότι βρίσκω ισχυρό νόημα σε αυτό. Χωρίς να προσμετράται τούτο εδώ το κείμενο, από την ήμερα που ξεκινήσαμε έχουμε αναρτήσει 1907 κείμενα, ήτοι 5.22 την ημέρα. Από αυτό το σύνολο, τα 734 φέρουν την υπογραφή κάποιου συντάκτη μας, το οποίο μεταφράζεται σε 2.01 άρθρα την ημέρα.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία έχουν πολλαπλές αναγνώσεις, ωστόσο εγώ θα σταθώ σε μία. Δείχνουν ότι παρακολουθούμε στο βαθμό που μπορούμε τις εξελίξεις, έχουμε γνώση, και το κυριότερο,· διάθεση για δημιουργία. Κλείνοντας το κεφάλαιο των αριθμητικών δεδομένων μας, περνάω στους συντάκτες μας. «Χάσαμε» ελάχιστους σε αυτόν τον χρόνο, κάποιους γιατί τους κατέβαλλε ψυχολογικά η καραντίνα, άλλους γιατί δεν ταιριάξαμε εξ αρχής και ίσως, μερικούς λόγω προσωπικών τους αλλαγών σε επίπεδο προτεραιοτήτων. Φυσικά και δεν κρατάμε κακία σε κανέναν άλλωστε, μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να νιώθουμε και επειδή έτσι όπως το περιέγραψα μοιάζει σαν οι αποχωρήσεις μας να ξεπερνούν αυτές της European Super League, να πω ότι στην κάθε κατηγορία υπάρχει ένα μέλος.

Όμως η «σκηνή» ανήκει στους παρόντες, σε αυτούς τους 35 ανθρώπους που αποτελούν τα κύτταρά μας. Δεν πρόκειται να ξεχωρίσω κάποιον, θα είναι φάουλ, γιατί ο καθένας τους μεμονωμένα προσφέρει τη δική μοναδική πινελιά στο γενικότερο καμβά του Depart. Κάποιοι μοιάζουν σαν προφέσορες με ημίψηλα καπέλα, άλλοι σαν πρωταγωνιστές σε stand-up comedy, δύο-τρεις με κανονικούς επαγγελματίες δημοσιογράφους. Στις παραπάνω κατηγορίες δεν χωρούν όλοι, όμως από το ένα κείμενο, μέχρι το ένα post στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης, όλοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο συνολικό οικοδόμημα και αυτό είναι που σας «παρέχουμε», το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά δε γίνεται να μην αναφερθώ στους πιο αδικημένους του site, τους φωτογράφους μας. Είναι λίγο αστείο για μας, καθώς έχουμε μαζέψει «βαριά» ονόματα του χώρου και οι καταστάσεις δε μας έχουν επιτρέψει να τους αξιοποιήσουμε. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να έρχονται στα σπίτια μας και να μας φωτογραφίζουν την ώρα που γράφουμε, αλλά θα έρθει η ώρα τους και σας διαβεβαιώ ότι η δουλεία τους θα είναι «πρώτη μούρη» στο site μας.

Αναφορά πρέπει να κάνω και στο αναγνωστικό μας κοινό, στην τελική αυτή μας η ιδιότητα, των γραφιάδων, έγκειται και σε μία υποβόσκουσα ματαιοδοξία που μας διακατέχει. Ξέρετε, θεωρούμε πως το κάνουμε καλά – καλύτερα από τον καθένα αν ρωτάτε εμένα – και ότι είναι προς όφελος σας να διαβάζετε τις απόψεις μας. Ξεχνάμε ότι παράλληλα μας κρίνετε και θα συνεχίσετε το κάνετε, όχι μόνο σε εμάς, στα πάντα, απλά σε εμάς να εξαντλείτε την αυστηρότητά σας.

Η κατακλείδα λογικά θα πρέπει να είναι η προσωπική μου αποτίμηση του όλου εγχειρήματός μας, αφού είμαι αυτός που κρατάει το τιμόνι. Ξέρετε έχουμε κάνει πολλά λάθη, την ουρά μας δεν την έχουμε αφήσει σε «χλωρό κλαρί», την κυνηγάμε συνεχώς και υποτίθεται πως δεν είμαστε πρωτάρηδες. Για πολλά μπορείτε να μας ψέξετε αν θέλετε, αυτό που όμως διαφυλάξαμε ως κόρη οφθαλμού – και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε – είναι οι αξίες που μας διέπουν σαν ανθρώπους. Συμβιβασμούς έχουμε κάνει και σίγουρα θα κάνουμε πολλούς ακόμα στο μέλλον, άλλωστε η ζωή αποτελείται και από ένα σύνολο υποχωρήσεων. Υπάρχουν όμως κάποιες πλευρές που άπτονται της «καρδιάς» του site και οι χτύποι θα ηχούν πάντα στεντόρειοι. Για να έχετε φτάσει μέχρι εδώ, γνωρίζετε που αναφέρομαι. 

Μετά τιμής,

 

Τελευταία