Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑMother North - Your Fields Are Bleeding

Mother North - Your Fields Are Bleeding

22/04/2021

Ίσως όπως θα καταλάβατε από τον τίτλο, την τιμητική του σήμερα έχει το δίδυμο από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο. O λόγος τους Sigurd Wongraven ή Satyr και τον επί σειρά ετών συνοδοιπόρο του, Kjetil-Vidar Haraldstad aka Frost. Το εν λόγω ντουέτο αποτελεί από το 1993 την ραχοκοκαλιά των Satyricon, με τον Satyr να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πάντα, εκτός των τυμπάνων, οπού εκεί βρίσκεται ένας από τους καλύτερους drummers της Black Metal σκηνής, ο Frost.

To Nemeis Divina είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος των Νορβηγών θρύλων και ο καλύτερος κατά γενική ομολογία. Οι ίδιοι την εποχή που κυκλοφόρησε το χαρακτήρισαν ως την πιο σκοτεινή και επιθετική τους δουλειά. To album δεν είναι μόνο σταθμός στην τεράστια καριέρα των Νορβηγών, αλλά είναι και ένα από τα σημαντικότερα του ιδιώματος.

«Θυμάμαι όταν έγραφα τον δίσκο είχα μόλις αποκτήσει τον δικό μου χώρο μακριά από το σπίτι των γονιών μου.», θυμάται ο Satyr. «Όταν σε αυτήν την ηλικία έχεις τον δικό σου χώρο, το σπίτι σου μετατρέπεται σε χώρος πρόβας. Ήταν ένα ξύλινο σπίτι, στο εσωτερικό υπήρχαν LP κρεμασμένα στους τοίχους, μεσαιωνικά όπλα και παντού κιθάρες με ενισχυτές. Ήταν το μικρό μου νησί. Βρισκόταν σε ένα πολύ παραδοσιακό παλιό νορβηγικό αγρόκτημα, ακριβώς στην άκρη του δάσους με εύκολη πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο. Ο πρώτος όροφος ήταν ο όροφος Satyricon, στον δεύτερο ήταν η κρεβατοκάμαρα, και όλοι υπόλοιποι χώροι, αργότερα μετατράπηκαν στο γραφείο για την δισκογραφική μου εταιρεία, την Moonfog.»

«Όταν είσαι μόνος σου και δεν επηρεάζεσαι από αυτά που συμβαίνουν στον έξω κόσμο, θεωρώ ότι είναι η ιδανική συνθήκη για να συνθέσεις μουσικής», σημειώνει ο Satyr. «Πρέπει να θυμάστε ότι όλα αυτά συνέβησαν πολύ πριν τα κινητά και το internet, τότε ακόμα χρησιμοποιούμε φαξ για επικοινωνία!».

Αφού ο Satyr ολοκλήρωσε τη σύνθεση των τραγουδιών του album, είχε έρθει η ώρα για να παιχτούν. Τότε, έστω και λίγο, δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη black metal superband όλων των εποχών. Αφού τις ρυθμικές κιθάρες ανέλαβε Nocturno Culto των Darkthrone, ο οποίος παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Στις πρώτες πρόβες, στα πλήκτρα συναντούμε τον frontman των Emperor, Ihsahn.

Στον δίσκο συναντούμε και τον άτυπο ύμνο των Satyricon, το Mother North. Παρόλο που από άποψη φήμης έχει κερδίσει τη μερίδα του λέοντος, το Nemesis Divina είναι ένα από αυτά τα λίγα albums που δε διαθέτουν ούτε μία αδύναμη στιγμή. Ίσως για αυτό και 25 χρόνια μετά εξακολουθεί να ακούγεται το ίδιο φρέσκο και πρωτοποριακό.

Mother north - united we stand (together we walk)
Phantom north - I'll be there when you hunt them down

Τελευταία