The Crown - Royal Destroyer

Με νωπό ακόμα τον περυσινό εορτασμό των 30 χρόνων φονικής παρουσίας στο χώρο του Death Metal, οι The Crown επιστρέφουν με ένα δίσκο που είναι λίγο πολύ μια περίληψη όλων των συστατικών της επιτυχημένα καταστροφικής πορείας τους. Το φετινό "Royal Destroyer" είναι royal (βασιλικό) στα όλα του. Βασιλικά σου καταστρέφουν τα ώτα σου όπως και το μυϊκό σου σύστημα σε μια ιδιαίτερη περιοχή, αυτή του αυχένα.

Το death/thrash "Baptized in Violence" και η πανκίλα του, ανοίγουν με βίαιο τρόπο το mosh pit. Οκ, οι The Crown έχουν παγιώσει εδώ και χρόνια το που θέλουν να τραβήξουν ηχητικά. Προσωπικά δεν θέλω να ακούσω ένα copycat των προηγούμενων τους δουλειών. Μετά την πρώτη ακρόαση κατάλαβα πως το "The Royal Destroyer" αναγνωρίζεται σαν το "αδερφάκι" του προηγούμενου τους "Cobra Speed Demon". Οι ομοιότητες υποδηλώνουν και το γεγονός ότι είναι δυο δημιουργίες από το ίδιο line up. Η διαφορά στο "The Royal Destroyer" είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με απομεινάρια του δίσκου του 2018. Εδώ οι The Crown φέρονται μουσικά σαν τους The Crown. Είναι οι εαυτοί τους, "κουβαλώντας" στο σύνολο πολλά στοιχεία και από πολύ παλιότερες κυκλοφορίες.

Στο 10ο τους άλμπουμ οι Σουηδοί δεν μένουν στα επετειακά και τα του οίκου τους. Στο "Let the Hammering Begin" αποτίνουν φόρο τιμής στο Jeff Hannemann των Slayer, ένα τραγούδι που κάπου στη μέση σε κάνει να χτυπηθείς όπως έχεις κάνει στις καλύτερες στιγμές των Σφαγέων.

'Oπως διαπιστώνεις από το εξώφυλλο οι The Crown ήρθαν πάνω στα άλογά τους για να περισυλλέξουν κεφάλια. "No Prisoners, No Mercy" ουρλιάζει με τα γνωστά σκισμένα φωνητικά ο Johan Lindstrand στο "Ultra Faust". Η ένταση δεν έχει τελειωμό στο φωνητικό μέρος του "The Royal Destroyer". Το μοναδικό στοιχείο που με μπερδεύει ευχάριστα είναι το εξώφυλλο, έχοντας ξεπεταχτεί από κάποιο δίσκο των Cirith Ungol. Το "Glorious Hades" με το διαφορετικό του πρόσωπο, αντιστοιχίζεται με το επικό εξώφυλλο. Με τον ίδιο τρόπο ξεχωρίζει και το "Beyond the Frail".

"Τα έχει όλα. Death Metal από τις αρχές των 90's, thrash, punk, gring, heavy metal και πιο doom υλικό. Έχει μελωδίες που στοιχειώνουν" έχουν πει οι The Crown σε συνέντευξή τους και δε ψεύδονται. Ο κιθαρίστας τους Marko Tervonen το προχωράει λίγο παραπέρα και μιλώντας σε ένα ιντερνετικό περιοδικό λέει: "Το 2021 είναι λίγο δύσκολο να εκπλήξεις τον κόσμο με ένα brutal τραγούδι. Γι' αυτό και εμείς επιλέξαμε να τους εκπλήξουμε μέσω της μελωδίας". Το "We Drift On" που η μπάντα προχώρησε στο να το γυρίσει και βίντεοκλίπ, είναι ένα καλό παράδειγμα των λεγόμενων του Tervonen.

Το"The Royal Destroyer" συνοψίζει τα καλά χαρακτηριστικά των The Crown όλα αυτά τα χρόνια που κρατάνε ζεστούς τους οπαδούς του ακραίου ήχου. Δικαίως τους έχει φορεθεί η ονομασία οι Motorhead του Death Metal. Δεν πηγαίνει στο ότι συνδυάζουν το rock & roll στοιχείο με τον ακραίο ήχο αλλά στο ότι μόλις πατήσεις το "play", γνωρίζεις τι θα ακούσεις. Οι Σουηδοί deathsters έχουν υποστεί πολλές αλλαγές στο line up (με ευχάριστη εξαίρεση τα δυο τελευταία άλμπουμ) και επιβίωσαν και μιας διάλυσης (το 2004). Δεν ξόρκισαν τα δαιμονισμένα blast beat τους αλλά τους ίδιους τους δαίμονές τους. Οι δυο τελευταίες κυκλοφορίες τους τοποθετούν στη σωστή γραμμή. Με το "The Royal Destroyer" οι παλιοί οπαδοί θα αποδεχθούν για μια ακόμα φορά πως οι The Crown είναι οι τέλειοι underdog του Death Metal, ενώ οι πιο νέοι θα συστηθούν με μια μπάντα εγγύηση στο χώρο.

Rating: 

 7.0


Εταιρεία: Metal Blade Records
Genre: Death Metal
Παραγωγός: Fredrik Nordström
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12/03/2021
Band Links: The Crown, Facebook, Instagram, Twitter, SpotifyBandcamp

Τελευταία