Mortal Kombat

Έχεις στα χέρια ένα από τα πιο πετυχημένα gaming franchise όλων των εποχών. Καταλαβαίνω πως όταν επιχειρείς να το μεταφέρεις στη μεγάλη (ή τη μικρή) οθόνη  εγείρεται ένα καίριο ερώτημα: θα προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις τα fanboys ή θα γυρίσεις μία ταινία που θα απευθύνεται σε όλους.

Το επιτελείο που ηγήθηκε της προσπάθειας -ο Simon McQuoid που κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και οι Greg Russo, Dave Callaham & Oren Uziel που ανέλαβαν το σενάριο- δε μοιάζει να είχαν αποφασίσει και αυτό οδήγησε την ταινία σε πληθώρα λαθών τα οποία θα εξηγήσουμε παρακάτω μέσω διαφόρων spoilers, οπότε αν δεν την έχετε ήδη δει, καλό θα ήταν θα σταματήσετε να διαβάζετε σε αυτό το σημείο. Επίσης, να σας πω ότι 110 λεπτά του χρόνου σας, θα περάσουν ευχάριστα, άρα ναι, να τη δείτε.

Πάμε τώρα να «συζητήσουμε» όλα τα σφάλματά της και, αν θέλετε, να δούμε τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Καταλαβαίνω την ανάγκη να εμφανίσεις έναν χαρακτήρα που θα είναι πρωταγωνιστής, ο οποίος θα δώσει νέο ενδιαφέρον σε τύπους σαν εμένα που γνωρίζουμε το lore απ’ έξω. Ο Cole Young (Lewis Tan) είναι ένας χαρακτήρας λίγο αδιάφορος που μοιάζει εξαιρετικά σαν origin story & εμφάνιση (σσ. όταν φοράει το MK «κουστούμι» του) στον Takeda. Αναρωτιέμαι λοιπόν, αφού υπάρχει ήδη έτοιμος και συνδυάζει Kenshi & Scorpion ποιος ο λόγος να δημιουργήσεις ένα κακέκτυπό του και όχι να εξερευνήσεις το ήδη υπάρχον υλικό που θα σου δώσει διόδους άκρως ενδιαφέρουσες με το κοινό (πχ. ο τυφλός μαχητής Kenshi);

Η αρχή της ταινίας μας παρουσιάζει την αιώνια έχθρα μεταξύ Shirai Ryu και Lin Kuei. Ας σας εξηγήσω τι είναι αυτά τα δύο ονόματα, γιατί η ταινία δεν καταδέχεται καθόλου. Οι Lin Kuei είναι μία φατρία δολοφόνων οι οποίοι μπορούν και ελέγχουν εν μέρει στοιχεία της φύσης, όπως ο πάγος και ο καπνός. Ο Bi-Han, o πρώτος Sub-Zero, ήταν ο αρχηγός τους, πράγμα που η ταινία αγγίζει επιδερμικά και ουδέποτε καταλήγει να είναι λακές του Outworld, τον είχαν ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ. Επίσης η ταινία, αναφορικά με τον Sub Zero κάνει δύο σοβαρά λάθη αναφορικά με την εξέλιξη του χαρακτήρα του: Α) ο Bi-Han δεν έχει αιωνόβια ηλικία και αυτό γιατί δεν έχει κερδίσει ποτέ του τουρνουά, μόνο όσοι κερδίζουν το Mortal Kombat του χαρίζεται ένας αιώνας ζωής ώστε να μπορέσουν να υπερασπιστούν ξανά τον τίτλο τους. Β) Η ατάκα του «there is no Bi-Han, only Sub-Zero» και διαφοροποίηση στην όψη του, δείχνουν σαν ο Bi-Han και Sub-Zero να είναι δύο διαφορετικές περσονές, το οποίο βάσει του canon lore του MK επ’ ουδενί δεν ισχύει, καθώς ο Bi-Han είναι ΚΑΚΟΣ και το παιχνίδι βασίζει την πλοκή του πάνω στην κακία του. Βέβαια δεν πήγαν όλα στραβά, ο Joe Taslim που τον υποδύεται κάνει υπέροχη δουλειά, αφού σε κάνει από τη μία να τον μισείς αλλά συγχρόνως να ανυπομονείς να τον δεις στην επόμενη σκηνή.

Στη συνέχεια έχουμε τον Hanzo Hasashi, τον τύπο δηλαδή που θα μετεξελιχθεί στον Scorpion. Ο Hiroyuki Sanada που ανέλαβε να φορέσει την κιτρινόμαυρη στολή, τον μεταφέρει στις οθόνες όσο καλά του επέτρεψε το σενάριο της ταινίας. Αρχικά δεν πεθαίνει μόνο η οικογένεια του αλλά ολόκληρο το clan του και είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει. Η τραγική του αυτή ιστορία, όταν πεθαίνει και πηγαίνει στο Netherrealm (και όχι στην κόλαση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟ KM) τον μετατρέπει σε Scorpion ο οποίος δεν είναι κάποιος καλοκάγαθος πολεμιστής, αλλά μία φονική μηχανή η οποία είναι αποφασισμένη να σκοτώσει βάναυσα όποιον σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε αυτόν και την εκδίκηση του.

Προσπερνώ το γεγονός ότι η ταινία δεν αφήνει ούτε υπόνοιες για εμπλοκή του Quan Chi στη μεταξύ τους κόντρα και πάω στους επόμενους χαρακτήρες. Όσοι δεν έχετε παίξει ποτέ το παιχνίδι και δεν έχετε γενικά καμία επαφή με τη μυθολογία του παιχνιδιού, τι εντύπωση έχετε για τον Liu Kang (Ludi Lin); Αυτός ο αγαθός μοναχός που είδατε στην οθόνη που δεν είναι δα και κανάς τρομερός πολεμιστής, βάσει παιχνιδιού είναι ένας από τους τρεις πρωταθλητές Mortal Kombat, έχει νικήσει Shang Tsung και Shao Kahn και είναι ο εκλεκτός του Earthrealm. Η ταινία μας τον παρουσιάζει ως κομπάρσο και side kick του Kung Lao (Max Huang), ο οποίος είναι ένας από τους λίγους χαρακτήρες που η ταινία μετέφερε σωστά.

Θα προσπεράσω τη γελοιότητα ότι οι μοναχοί φτιάχνουν τα μηχανικά χέρια του Jax (Mehcad Brooks) με μαγεία και διαλογισμό (γιατί μωρέ, γιατί;) και θα πάω σε αυτό το περιβόητο arcana που εισήγαγε η ταινία. Αρχικά, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΤΟΥ MK ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ. H Sonya (Jessica McNamee) δεν εξαπολύει τους ενεργειακούς της κρίκους μέσω κάποιας απόκρυφης εσωτερικής της δύναμης αλλά από βραχιόλια/περικάρπια τελευταίας τεχνολογίας. Δε μένει σε τροχόσπιτο, διοικεί ένα από τα πιο επίλεκτα σώματα του Αμερικάνικου στρατού.

Το «recruiting» που κάνουν είναι έξυπνο, δηλαδή εύστοχα επιλέγουν να εμφανίσουν τη Nitara (Mel Jarnson) και τον Reiko (Nathan Jones)  για να τους σκοτώσουν «εύκολα» και ανέξοδα σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη του franchise. Αλλά και εδώ έχουν υποπέσει σε λάθη, γιατί ναι, η Sisi Stringer είναι καταπληκτική ως Mileena αλλά η σημαντική πτυχή της είναι η οικογένεια της αφού επί της ουσίας αποτελεί διάδοχο του θρόνου του Shao Kahn και ετεροκαθορίζεται από την κόντρα της με την αδερφή της Kitana.

Όμως η ταινία δεν τα έχει κάνει όλα λάθος, αρκετά πράγματα είναι σωστά και κυρίως τα κουστούμια που σχεδίασε η Cappi Ireland. Είναι απολύτως εμπνευσμένα από το παιχνίδι με τις απαιτούμενες διαφοροποιήσεις λόγω των αναγκών του φιλμ. O Simon McQuoid που επιμελείται και τις χορογραφίες των μαχών κάνει εξαιρετική δουλεία με κάποιους όμως αστερίσκους. Νομίζω ότι κανείς δε διαφωνεί στο ότι η πρώτη μάχη είναι καταπληκτική σε όλα τα επίπεδα, όπως και η τελική. Στο ενδιάμεσο όμως υπάρχουν κάποιες μάχες που δείχνουν λίγο πρόχειρες, όχι άσχημες, αλλά σου αφήνουν την αίσθηση πως θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες. Τα fatalities που αποτελούν πεμπτουσία του παιχνιδιού, έχουν μεταφερθεί άψογα, με τη βία και τα splatter στοιχεία να κυριαρχούν μεταφέροντας την αίσθηση του video game.

Εκπληκτικά είναι τα σκηνικά, η χαρακτηριστικότερη πίστα του Mortal Kombat, The Pit, που στην ταινία τη βλέπουμε όταν μονομαχεί ο Reiko με τον Jax. Τα easter eggs που υπάρχουν σε πληθώρα κατά τη διάρκεια της ταινίας, είναι έξυπνα και σωστά τοποθετημένα. Γενικότερα η ταινία κλείνει αρκετά συχνά το μάτι στους fans του παιχνιδιού.

Πάμε στην ερώτηση που θα κρίνει το «χρηματικό έπαθλο», είναι καλή ή κακή ταινία εν τέλει; Είναι μία μετριότητα, που είναι τυχερή γιατί κυκλοφορεί σε μία εποχή που γενικά υπάρχει στασιμότητα στο χώρο του κινηματογράφου και ειδικά στο genre που κατατάσσεται, το υπερηρωικό σινεμά. Φαντάζεστε ταυτόχρονα να κυκλοφορούσε και η Marvel ταινίες; Επίσης πόση αγωνία έχετε για το μέλλον του συγκεκριμένου franchise; Ναι, ήταν αξιοπρεπέστατο, όμως υπολείπεται τρομερά σε μέγεθος του παιχνιδιού και, πως να το κάνουμε… δεν ήταν το κινηματογραφικό fatality που δικαιούται το brand name Mortal Kombat.

Υγ: Όσοι με βρίσκετε υπερβολικό δεν έχετε παρά να δείτε το Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge και να δείτε πως γίνεται η δουλειά

Υγ1: Ωραίο comic relief ο Kano και ακόμα καλύτερος ο Josh Lawson που τον υποδύεται αλλά και αυτό το καταχράστηκε η ταίνια.

Υγ2: Christopher Lambert > Tadanobu Asano

Rating:

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2021
Χρώμα: Έχρωμη
Σκηνοθεσία:
Simon McQuoid
Πρωταγωνιστούν: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson
Διάρκεια: 110'

Τελευταία