Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣSpectral Lore - Ετερόφωτος

Spectral Lore - Ετερόφωτος

Ένα σύντομο google search για τους Spectral Lore θα σας οδηγήσει στο Metallum και εκεί, θα τους βρούμε καταχωρημένους ως "Atmospheric Black Metal,Ambient". Αν αυτό ήταν στα όρια του λάθους για το III, για τον «Ετερόφωτο» είναι εμφατικό σφάλμα που αδικεί τον ήχο του συγκροτήματος.

Σαφώς υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που ξεχωρίζουν το προαναφερθέν ιδίωμα, όμως οι progressive πινελιές είναι διακριτές και πρωταγωνιστές. Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται ως αρνητικό, τουναντίον, κατατάσσεται στα θετικά του album.

Από την πρώτη ακρόαση συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο ηχητικά δίσκο, όχι μόνο σε επίπεδο σύνθεσης και εκτέλεσης, αλλά και σε αισθητικό επίπεδο είναι «δύσπεπτος». Αυτό βέβαια είναι θετικό, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με Black Metal που μάλιστα αρκετά μέτρα κάτω από τη συνηθισμένη στάθμη του είδους.

Τέτοιου είδους μουσικά «κατασκευάσματα», που περιλαμβάνουν «αμέτρητα» μουσικά layers – ιδιαίτερα όταν μιλάμε για progressive ακραίο ήχο – θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στη μίξη ώστε να έχουν σαφήνεια. Ο «Ετερόφωτος» σε αυτό το κόμματι παίρνει βαθμό πολύ κοντά στο τέλειο, γιατί ενώ υπάρχουν όλα σε περιέγραψα πριν, οι εναλλαγές θεμάτων και ρυθμών αποτελούν «δεύτερη φύση» του δίσκου.

Ο Ατραπός που μας εισάγει στα «του» δίσκου, έχει τα εντονότερα folk στοιχεία, όχι από άποψη ενορχήστρωσης, αλλά καθαρά συνθετικά. Ακούμε φωνητικά εντελώς απόκοσμα, γρήγορα και ζοφερά riffs δημιουργούν μία εξαιρετικά καλαίσθητη αντίθεση. 'Aξιο αναφοράς είναι οπωσδήποτε το ρυθμικό μέρος του κομματιού, αφού μπάσο και τύμπανα λειτουργούν με φαινομενικά συμπληρωματικό ρόλο, όμως η ύπαρξη τους είναι καθοριστική για τη συνολική ανάδειξη των στοιχείων του album.

Δεύτερο κομμάτι του album είναι The Golden Armor που σε επίπεδο μοτίβο, βαδίζει στους ίδιους Δαιδαλώδεις δρόμους του προκατόχου του. Το Initiation Into The Mystery από την άλλη είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Απαιτεί ακροάσεις, αλλεπάλληλες και προσεκτικές, και η κάθε φορά θα σου αφήσει μία διαφορετική «ανάμνηση». Τα riffs διαδέχονται το ένα το άλλο, έχουν συνθετικό βάθος, απόλυτη συνοχή μεταξύ τους και δυσκολεύεσαι να εστιάσεις. Ενώ κανονικά κάτι τέτοιο θα το ανέφερα ως αρνητικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι θετικό. Είναι θετικό διότι κάθε ιδέα εξερευνιέται επαρκώς, δε μένει τίποτα ημιτελές.

Έντεκα λεπτά και κάτι διαρκεί το The Sorcerer Above The Clouds και όσο απίστευτο αν σας φαίνεται, δε φλυαρεί. Καλπάζουσες μελωδίες και αδιάκοπο ξύσιμο περιστρέφονται σαν ηλεκτρόνια γύρω από έναν πυρήνα μουσικής που είναι άκρως ιδιαίτερος. Μακράν το καλύτερο κομμάτι του album και αν με ρωτήσετε μέσα στις επόμενες ημέρες, σίγουρα θα σας πω πως είναι και το καλύτερο των(ου) Spectral Lore. To Apocalypse από την άλλη είναι το πιο σκοτεινό κομμάτι που σε σέρνει στο βάθος μία ατελείωτης απελπισίας. Ενώ μουσικά δε συναντούμε κάποιο στοιχείο που να το ξεχωρίζει, το ύφος και η ατμόσφαιρα του είναι τέτοια που σε κάνουν να διστάζει να το ξανακούσεις, παρόλο που σου άρεσε.

Στο κλείσιμο ακούμε το ομώνυμο το οποίο χωρίζεται σε δύο μέρη· πρώτο μισό που είναι το πιο επιθετικό και το δεύτερο, όπου τα progressive στοιχεία έρχονται μπροστά με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο. Η αυλαία πέφτει με το μόνο σφάλμα που εντόπισα στον δίσκο, το 19λεπτο, synth-instrumental Terean. Ειλικρινά δεν μπόρεσα να καταλάβω το λόγο ύπαρξης του και ιδιαίτερα τη διάρκεια του, αφού ο Ετερόφωτος θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό επίλογο.

Το album των Spectral Lore – εξαιρώντας το Terean – είναι προσεγμένο και «γυαλισμένο» με απίστευτο μεράκι και ικανότητα. Δεν έχει αφεθεί τίποτα στην τύχη, από το εκπληκτικό εξώφυλλο που υπογράφει ο Ιταλός Alessandro Bianchi Sicioldr, μέχρι την παραγωγή που αναλαμβάνει πάλι ο Ayloss με την αρωγή του Colin Marston (Krallice). Γενικά τα one-man band είθισται να έχουν μικρό προσδόκιμο ποιοτικής ζωής – μουσικά πάντα – οι Spectral Lore όμως με τον Ετερόφωτο κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, το οποίο σημαίνει ανυπομονησία για τις μελλοντικές τους δουλειές, για μένα τουλάχιστον. 

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: I, Voidhanger Records
Genre: Atmospheric Black Metal
Παραγωγός: Ayloss, Colin Marston
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 23/04/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify |
Bandcamp

Τελευταία