Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤαινίες & Εικοσάεδρα (1ο μέρος)

Ταινίες & Εικοσάεδρα (1ο μέρος)

Με την καραντίνα ευτυχώς που υπάρχει το discord και μπορούμε και παίζουμε rpg, αλλιώς η κατάσταση θα ήταν απείρως δραματικότερη. Είπα λοιπόν να συγκεντρώσω τις ταινίες που είδα στην καραντίνα και θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ένα D&D campaign. Εξαιρούνται φυσικά από αυτές το Dungeons & Dragons, το LOTR και άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες που έχουν «ευθείες» αναφορές στο παιχνίδι. Πάμε λοιπόν να δούμε το πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος, που αποτελείτα από έξι χαρακτηριστικά παραδείγματα φιλμογραφίας με πηγή έμπνευσης τα Pen and Paper rpg, ΧΩΡΙΣ SPOILERS.

► Ladyhawke – 1985
Σκηνοθεσία: Richard Donner
Ο Λύκος και το Γεράκι

Πριν τον Tolkien και το Lord of the Rings, η πρώτη μου επαφή με τον συγκεκριμένο τομέα φαντασίας ήταν μέσα από δύο ταινίες. Η πρώτη είναι το Ladyhawke, με τον εκλιπόντα Rutger Hauer να ενσαρκώνει τον Etienne Navarre και μέσω του ρόλου του να μας παρουσιάζει τον ορισμό του ήρωα επικής φαντασίας. Ο Matthew Broderick συμπρωταγωνιστεί σε έναν από τους πρώτους σημαντικός ρόλους της καριέρας του ως ο διάσημος κλέφτης "The Mouse" και φυσικά, last but not least, η Michelle Pfeiffer ή Ιsabeau αν προτιμάτε, μαγνητίζει όλα τα βλέμματα πάνω της.

► Willow – 1988
Σκηνοθεσία: Ron Howard
Γουίλοου, η Οργή των Θρύλων

Η δεύτερη ταινία λοιπόν, ήταν ο Γούιλοου. Δύο λόγοι υπάρχουν που ξεχωρίζω τη συγκεκριμένη ταίνια, ο πρώτος είναι η Queen Bavmorda, την οποία υποδύεται η Jean Marsh. Παρότι είναι αρχετυπική κακιά μάγισσα, ο χαρακτήρας είναι καλογραμμένος, «καλοσχεδιασμένος» αισθητικά και σου προσφέρει όλα αυτά τα στοιχεία που θα αναζητούσες. Φυσικά δε γίνεται να μην αναφερθούμε και στον halfling πρωταγωνιστή μας, όπου ο Warwick Davis δίνει ένα μικρό ρεσιτάλ ερμηνευόντας τον χαρακτήρα που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, όμως η αγνή του καρδιά τον οδηγεί να εκπληρώσει το καθήκον του. Επίσης αποτελεί και μία από τις πρώτες ταινίες του νεαρού τότε Val Kilmer ως Madmartigan.

► Conan the Barbarian – 1982 & Conan the Destroyer – 1984
Σκηνοθεσία: Robert E. Howard & John Milius
Κόναν, ο Βάρβαρος & Κόναν, ο Εξολοθρευτής

Λίγα υπάρχουν να πούμε – και δεν έχουν ήδη ειπωθεί – για τον φοβερό Κιμμέριο πολεμιστή. Ο Conan αποτελεί αποκύημα της φαντασίας του Αμερικάνου συγγραφέα Robert E. Howard και η πρώτη του εμφάνιση χρονολογείται το 1932 στις σελίδες του περιοδικού Weird Tales. Θα περάσουν 50 χρόνια μέχρι ο σκηνοθέτης John Milius να «επιστρατεύσει» Arnold Schwarzenegger να υποδυθεί τον Conan. O Arnie θα επιστρέψει στο ρόλο δύο χρόνια αργότερα, όμως αυτήν τη φορά στην καρεκλά του σκηνοθέτη θα καθίσει ο Richard Fleischer. Επίσης, ανάμεσα σε όλες τις ταινίες που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη λίστα, ίσως έχουμε το καλύτερο μουσικό θέμα, το οποίο επιμελείται ο Βασίλης Πολυδούρης.

► DragonHeart – 1994
Σκηνοθεσία: Rob Cohen
Η καρδιά του δράκου

Πριν πούμε οτιδήποτε αναφορικά με την ταινία, να τονίσουμε πως η μισή ομορφιά του φιλμ κρύβεται στην ερμηνεία του αξεπέραστου Sean Connery ως Draco. Πρωταγωνιστής είναι ο Dennis Quaid (μόνο σε εμένα θυμίζει ένα κράμα Harrsion Ford & Sam Neill;) στον ρόλο του ιππότη Bowen. Για άλλη μία φορά όμως, την παράσταση την κλέβει ο villain της ταινίας, ο David Thewlis ως Einon. Το φιλμ σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφού οι εισπράξεις του έφτασαν 115.3 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, ήταν και υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερων Οπτικών Εφέ.

► Last Witch Hunter – 2015
Σκηνοθεσία: Breck Eisner
Ο τελευταίος κυνηγός μαγισσών

Ξέρω ότι πολλούς σας ξενίζει η συγκεκριμένη επιλογή μου, όμως ο Kaulder είναι ο πιο «υπαρκτός» D&D ήρως, αφού είναι εμπνευσμένος από χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει ο Vin Diesel για τις ανάγκες του παιχνιδιού. Από ονόματα επίσης η ταινία δεν πάει πίσω, με αυτά των Michael Caine, Ólafur Darri Ólafsson και Elijah Wood (όχι δεν κάνει τον Frodo Bagins) να ξεχωρίζουν. Φυσικά δε γίνεται να μην αναφερθούμε και στην Julie Engelbrecht που υποδύεται την αιμοδιψή Witch Queen. Επίσης μεγάλη εμπορική επιτυχία, αφού ούτε λίγο-ούτε πολύ άγγιξε τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

► The 13th Warrior – 1999
Σκηνοθεσία: John McTiernan
Ο 13ος πολεμιστής

Ίσως η ταινία που μπορεί να μεταφερθεί καλύτερα από όλες ως D&D campaign, αφού έχουμε την ομάδα να συγκεντρώνεται (party), αυτούς που τους δίνουν το quest και ένα μεγάλο κακό (Wendol). Παρότι η ταινία ήταν η μεγαλύτερη εμπορική αποτυχία για το 1999, υπάρχουν στοιχεία που ξεχωρίζουν εντός της, όπως ο Vladimir Kulich στον ρόλο του Buliwyf, τον αρχηγό των Vikings, ο Dennis Storhøi ως Herger και φυσικά ο Antonio Banderas, αλλά για τους λάθους λόγους. Είτε σας αρέσει η ταινία είτε όχι, δε γίνεται να μην σας αγγίξει η «προσευχή» των πρωταγωνιστών ενώ ετοιμάζονται για την τελική μάχη.

Τελευταία