Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣWhile She Sleeps - Sleeps Society

While She Sleeps - Sleeps Society

“Όσο εσύ κοιμάσαι, η τύχη σου δουλεύει”, θα μπορούσα να πω χιουμοριστικά για όλη τη δουλειά των While She Sleeps, πρόταση αυτή όμως περιέχει πολλή αλήθεια μέσα της. Οι Βρετανοί έχουν καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια και τέσσερις κυκλοφορίες, τόσο με τον χαρακτηριστικό προσωπικό τους ήχο, όσο και με την επαφή τους με το κοινό, να αναγνωριστούν ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου metal(core) παγκοσμίως.

Με κομμάτια που σου μένουν χαρακτηριστικά στον εγκέφαλο για μέρες από το πρώτο τους άκουσμα αλλά και live shows που αν έχεις ζήσει σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, είναι δύσκολο να μην εκτιμήσεις τους While She Sleeps, ακόμη και αν ο γενικότερος ήχος στον οποίο εντάσσονται δεν είναι ιδιαίτερα του γούστου σου.

Περίμενα λοιπόν με ανυπομονησία τη νέα τους κυκλοφορία, Sleeps Society, για ακόμη περισσότερους λόγους από αυτούς τους οποίους ήδη ανέφερα. Ένας από αυτούς, είναι ότι κατάφεραν να προωθήσουν έξυπνα και για πολύ καιρό το Sleeps Society, ανοίγοντας μια πλατφόρμα με το ίδιο όνομα μέσω Patreon μέσω της οποίας οι οπαδοί τους θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα για την παραγωγή του δίσκου αλλά και ως αντάλλαγμα να έχουν πρώτοι πρόσβαση σε νέες πληροφορίες και κομμάτια. Αυτή η πλατφόρμα εγκαινιάστηκε με το πρώτο ομώνυμο single του δίσκου, που έχτισε πολλές προσδοκίες στο δίπολο “οι While She Sleeps που αγαπάμε - οι While She Sleeps που συνεχώς προοδεύουν”.

Η πρωτοβουλία αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση των While She Sleeps να κινούνται αυτόνομα στο θέμα των κυκλοφοριών των δίσκων τους μέσω της προσωπικής τους εταιρίας, Sleeps Brothers, τους παρέχει ένα μοναδικό προνόμιο. Να έχουν ανοικτή επικοινωνία των δικών τους βλέψεων και αποφάσεων σχετικά με τη μουσική τους, με τις επιθυμίες των οπαδών τους. Δημιουργούν έτσι, το απόλυτα ισορροπημένο fan service, με όλη τη θετική έννοια που μπορεί να λάβει αυτός ο όρος.

Και φυσικά, αυτό το εγχείρημα πετυχαίνει. Από την πρώτη στιγμή που το Sleeps Society φτάνει στα αυτιά μου, δε βγαίνει για περισσότερο από 24 ώρες από τις μουσικές επιλογές της ημέρας μου. Δέκα κομμάτια έτοιμα για hits και μεγάλες συναυλιακές αρένες κι άλλο ένα, που θα συζητηθεί παρακάτω.

Το εναρκτήριο Enlightenment(?) ξεκινά με ένα ηχογραφημένο μέρος (σημείωσε αυτή τη λεπτομέρεια, θα είναι σημαντική στη συνέχεια) το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε καθαρά φωνητικά και είναι όσο While She Sleeps μπορεί να γίνει ένα κομμάτι - μελωδικά riffs και εναλλαγές φωνητικών όπως μας έχουν συνηθίσει. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το You Are All You Need, ενώ το Systematic σκληραίνει απότομα τον ήχο του και πειραματίζεται με ένα “ελαφρύ” rapping, στοιχείο που οι While She Sleeps έχουν ήδη εισάγει στη μουσική τους από τον προηγούμενο δίσκο τους, So What?.

Ακολουθεί το Nervous, μία σύμπραξη με τον frontman των Biffy Clyro, Simon Neil, κάτι που όμως δεν αποτελεί έκπληξη, αφού ήδη το έχουμε χιλιακούσε καθώς προηγήθηκε ως single περίπου ένα μήνα από την κυκλοφορία του Sleeps Society. Το δίλεπτο ατμοσφαιρικό πείραμα του Pyai προκαλεί μια έκπληξη αλλά κι ένα απαραίτητο διάλειμμα πριν από το καλύτερο (καλά, ίσως το αγαπημένο μου) κομμάτι του δίσκου, Know Your Worth (Somebody), το οποίο μου θυμίζει 100% τους λόγους που μου έχουν λείψει αφάνταστα οι συναυλίες, με το sing along ρεφρέν του και τη σύνθεση του που σου δημιουργεί την αστείρευτη ανάγκη να χτυπηθείς παρέα με έναν άγνωστο. Jokes on me όμως, γιατί ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με το No Defeat For The Brave.

Η ένταση πέφτει αλματωδώς με τη μπαλάντα του δίσκου Division Street, για να εκτοξευτεί με την ίδια ευκολία στο προαναφερθέν Sleeps Society και το Call Of The Void. Ο επίλογος όμως έρχεται με κάτι που στην αρχή μου φάνηκε παράξενο. Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου, Dn3 3ht, είναι πρακτικά μια post, ατμοσφαιρική σύνθεση όπου οι While She Sleeps ευχαριστούν το κοινό τους για την ευκαιρία που τους δίνουν να γράφουν μουσική. Στην αρχή, μου φάνηκε κάπως αχρείαστο και άσχετο σε επίπεδο μουσικής σύνδεσης με το βασικό κορμό του δίσκου. Για καλή μου τύχη όμως, με το που τελείωσε έβαλα το δίσκο να παίξει από την αρχή. Κι εκεί το είδα. Οι ηχογραφημένες ευχαριστίες κλείνουν ένα τέλειο κύκλο με τα πρώτα δευτερόλεπτα του Enlightenment(?), τα οποία είχα γράψει στην αρχή ότι έχουν ένα διαφορετικό στοιχείο από τα κλασσικά των While She Sleeps, αυτό της ηχογράφησης. Εκεί κατάλαβα ότι τελικά, οι ευχαριστίες είχαν νόημα και είναι εκατό τοις εκατό στο μουσικό κλίμα του δίσκου και ότι ναι, θα ήταν ανούσιο να γραφτούν απλά σε χαρτί.

Κλείνοντας όμως, θέλω να σταθώ και στη σημασία του να σε κάνει ένας δίσκος να αισθανθείς δυνατός. Οι στίχοι των While She Sleeps ανέκαθεν περιστρέφονταν γύρω από τη θεματολογία της αγάπης του εαυτού και της εύρεσης της εσωτερικής δύναμης, και το Sleeps Society είναι η επιτομή αυτής της στάσης. Αν κάτι δε σου πάει καλά, τα τρία τέταρτα του Sleeps Society είναι αυτό που χρειάζεσαι για να θυμηθείς ποιος πραγματικά είσαι.

 

"Stand tall, know your worth

They can only put you down for so long

Hold on

Everybody lies to make the silence seem alright"

 

 

 

 

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Sleeps Brothers/ Search and Destroy/ Spinefarm Records/ UNFD/ Universal Music
Genre: Metalcore
Παραγωγός: Carl Bown, Sean Long
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16/04/2021
Band Links: While She Sleeps | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία