Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΗ μέρα που ο Edison. . . γέννησε το σινεμά

Η μέρα που ο Edison. . . γέννησε το σινεμά

2021. Εξαιρώντας τις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχει προκαλέσει στο χώρο του κινηματογράφου η πανδημία Covid-19, η πραγματικότητα του σινεμά είναι πως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές entertainment στον πλανήτη. Αριστουργηματικά δράματα όπως το πρόσφατα βραβευμένο Nomadland και το Hillbilly Elegy, σπουδαίες animated σειρές όπως το Love Death + Robots, και μια σωρεία από επιδείξεις CGI όπως οι ταινίες του Marvel Cinematic Universe κυριαρχούν.

Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η ιστορία του σινεμά, της τέχνης που μεταφέρει την πραγματικότητα δισεκατομμυρίων παγκοσμίως, που φαντάζεται το ασύλληπτο, που προσπαθεί να αποτυπώσει το ανεξήγητο, είναι μακρά. Και μεγάλο μέρος της ξεκινά στα γραφεία του National Federation of Women’s Club, στις 20 Μαΐου 1891, πριν 130 χρόνια.

Εκείνη την ημέρα, ο αμφιλεγόμενος εφευρέτης Thomas Edison επισκέπτεται τα γραφεία της οργάνωσης και παρουσιάζει το Κινητοσκόπιο (Kinetoscope). Έναν μηχανισμό ο οποίος επιτρέπει σε ένα άτομο τη φορά να παρακολουθήσει μια ταινία μέσα από μια τρύπα στο πάνω μέρος της συσκευής. Το Κινητοσκόπιο δεν ήταν προτζέκτορας ταινιών, έμελλε όμως να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτιζόταν η προσέγγιση προβολής ταινιών πριν μπει στις ζωές των ανθρώπων το βίντεο.

Δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της κίνησης χάρη σε μια σειρά από φιλμ με εικόνες τοποθετημένες στη σειρά πάνω από μια πηγή φωτός με shutter υψηλής ταχύτητας. Όπως αναφέρουν ιστορικά ντοκουμέντα, ο Edison εμπνεύστηκε το Κινητοσκόπιο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωτοπόρο της φωτογραφίας, Eadweard Muybridge.

Την επίδειξη στο National Federation of Women’s Club ακολούθησε η πρώτη δημόσια παρουσίαση του μηχανισμού στις 9 Μαΐου 1893, στο Brooklyn Institute of Arts and Sciences. Το Κινητοσκόπιο αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα, ενώ επηρέασε και τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, αντίθετα με αυτό που συνήθιζε, ο Edison δεν κατέθεσε χαρτιά για να πάρει την πατέντα του μηχανισμού, επιτρέποντας την ελεύθερη δημιουργία άλλων μηχανισμών βασισμένων στο Κινητοσκόπιο.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά, ο κόσμος του κινηματογράφου έχει κάνει γιγάντια άλματα. Ασύλληπτα -για το ανθρώπινο μάτι- γραφικά “χορεύουν” αρμονικά με ηθοποιούς, φέρνοντας μπροστά στα μάτια του κοινού ανεπανάληπτες εικόνες. Προσεγγίσεις σκηνοθετών δίχως 3D γραφικά αλλά χάρη στην ευφυή χρήση της κάμερας, επιτρέπουν σε δισεκατομμύρια ανά τον πλανήτη να απολαύσουν ταινίες-σταθμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σε μεγάλο βαθμό, όλοι μας οφείλουμε την ύπαρξη του κινηματογράφου (και) στον Thomas Edison, καθώς και στον εργαζόμενό του, William Kennedy Laurie Dickson, ο οποίος κατασκεύασε το Κινητοσκόπιο, δουλεύοντας από το 1889 έως το 1892.

Τελευταία