ΛDΛΜ - SUN

Τι είναι αυτό που ζητάμε σαν ακροατές από τη μουσική – ιδιαίτερα στους δύσκολους και περίεργους καιρούς που ζούμε σήμερα – να μας ταξιδεύει, μοιάζει σαν προαπαιτούμενο όταν ακούμε έναν δίσκο, να μας χαρίσει στιγμές ξεγνοιασιάς. Αλλά γίνεται ένα album να αγγίξει όλους τους ακροατές με τον ίδιο τρόπο; Κατ’ αναλογία με τις διακοπές & τα ταξίδια, σε άλλους αρέσει το βουνό, κάποιοι προτιμούν τη θάλασσα (και είστε περισσότεροι, ποτέ δε θα το χωνέψω αυτό), πόσοι προορισμοί πληρούν και δύο προαναφερθέντα στοιχεία, ελάχιστοι.

Νομίζω ότι αν το αναγάγουμε σε επίπεδο μουσικής σύνθεσης, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε πόσο εύκολα μπορεί να «διασυρθεί» μία μπάντα αν πάει να το κάνει επί σκοπού – το έχει δείξει η ιστορία – ο βαθμός δυσκολίας σύνθεσης ενός τέτοιου album γιγαντώνεται.

Υπάρχει και ένα τρίτο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, το οποίο δεν είναι διαχρονικό αλλά σημείο του καιρού, σε μία εποχή όπου η πρόσβαση σε νέες κυκλοφορίες είναι πιο εύκολη από ποτέ, πώς θα καταφέρεις να πείσεις τον ακροατή να αγοράσει τη μουσική σου. Προσθέστε στο παραπάνω ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγοστεύει ο χώρος για εντελώς νέες ιδέες και θα έχετε μία πληρέστερη εικόνα.

Οι Πειραιώτες ΑDAM ή ΛDΛΜ αν προτιμάτε, το περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησαν το album SUN το οποίο μάλιστα αναμένεται να πάρει και υλική υπόσταση, αφού στις 4/6 θα βγει στην αγορά σε μορφή βινυλίου από τη Venerate Industries (διαβάστε εδώ τη συνέντευξη).

Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα «τι ακούμε σε 35 λεπτά που είναι τόσο ιδιαίτερο και πρέπει να πάρουμε τον δίσκο;», η απάντηση δεν είναι αυτή που περιμένετε και είναι απλό & λιτό «Τίποτα». Ναι, καλά διαβάσατε, οι Psychedelic rockers δεν επαναπροσδιορίζουν τη μουσική με το album τους, ούτε έχουν γράψει κάτι σύνθετο, σε μερικά σημεία μάλιστα νιώθεις κάτι σαν ένα ακουστικό déjà vu. 'Aρα μιλάμε για μία κακή ή έστω βαρετή κυκλοφορία; Φυσικά και όχι, το SUN είναι εξαιρετικό και ο βασικότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η απλότητά του.

'Aρα για να ενώσουμε όλα τα κομμάτια και να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το album, έχουμε μία κυκλοφορία η οποία δεν στερείται μουσικής ποικιλομορφίας, με ξεκάθαρες ιδέες οι οποίες έχουν εκτελεστεί ολόσωστα. Ίσως να μπορούν να γράψουν πιο σύνθετα και δύσκολα, όμως, αυτό το απλό θέμα του Enter Oblivion αρκεί να το ακούσεις μία φόρα και να το θυμάσαι για πολύ καιρό. Το «τοπίο» γίνεται πιο ευχάριστο αν το ακούσεις δίπλα-δίπλα – όπως είναι δηλαδή – με το MONOLITH Phase #1: As Above, τα οποία ενώ είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όχι μόνο δένουν τη συνολική εικόνα, αλλά δημιουργούν μία εντελώς νέα οπτική.

Ξέρετε ποιο είναι τελικά το καλύτερο πράγμα που έχει το SUN, η ισορροπία των ήχων και των ειδών που το διέπουν. Είναι όσο βαρύ πρέπει, έχει την ψυχεδέλεια που απαιτείται για να σε ταξιδέψει, διαθέτει τις grunge κιθάρες που θες για να μπεις στον ρυθμό του και όλα αυτά δοσμένα ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές και κουραστικά συμπληρώματα. Ναι, τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι ένα πληρέστατο και πανέμορφο album και ευτυχώς, κάποιος το βγάζει σε βινύλιο.

Rating: 

 8.5


Εταιρεία: Venerate Industries
Genre: Psychedelic Rock, Stoner Rock
Παραγωγός: ΛΔΛΜ & Stelios FX
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21/08/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία