Those Who Wish Me Dead

Ο Taylor Sheridan ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός αλλά έγινε ευρέως γνωστός υπογράφοντας τα σενάρια του Sicario και του Hell Or High Water, τα οποία απέσπασαν πολλά βραβεία και κάποιες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Με το Wind River του 2017 στο οποίο υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία, απέσπασε και το βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» για καλύτερη σκηνοθεσία στις Κάννες.

Συνεπώς τη νέα του προσπάθεια στην οποία συμμετέχει και η Angelina Jolie (η οποία είναι ιδιαίτερα επιλεκτική στους ρόλους της), την λες και πολυαναμενόμενη. Ας δούμε αναλυτικά αν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες.

Στην ταινία ακολουθούμε τον Connor (Finn Little) καθώς προσπαθεί μαζί με τον πατέρα του να ξεφύγουν από δύο δολοφόνους (Aidan Gillen, Nicolas Hoult) επειδή λόγω της δουλειάς του ξέρει κάποια πολύ ενοχοποιητικά πράγματα για κάποιους (υποθέτουμε) πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Όταν τους στήνουν ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πατέρας, ο μικρός ξεφεύγει μαζί με τα ενοχοποιητικά στοιχεία και την αποστολή να τα αποκαλύψει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μέσα στα αχανή δάση του Park County θα πέσει πάνω στην Hannah (Angelina Jolie), η οποία δουλεύει σ’ ένα παρατηρητήριο για φωτιές και είναι η μόνη του ελπίδα ώστε να επιβιώσει απέναντι στους διώκτες αλλά και στην πυρκαγιά που ξεκινάνε ώστε να αποσπάσουν την κοινότητα από το φονικό έργο τους. Το βασικό καστ συμπληρώνει ο Jon Bernthal στο ρόλο του αστυνομικού θείου του μικρού στον οποίον κατευθύνονταν πριν την ενέδρα.

Ας αρχίσουμε με τα θετικά και σίγουρα ο Sheridan επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ξέρει να γράφει και να σκηνοθετεί. Το σενάριο ως θρίλερ αποτελείται από μια σειρά καταστάσεων ζωής ή θανάτου που κρατάνε την αγωνία στο μέγιστο, με την γνώριμη σκληρότητα των σεναρίων του να δίνει κι εδώ το βροντερό παρόν. Σε συνδυασμό με τον τόνο που δημιουργεί η σκηνοθεσία η ταινία παραμένει στα όρια του mainstream θρίλερ, χωρίς η σκληρότητα να γίνεται φρικαλέα και η ταινία λιγότερο προσβάσιμη.

Μια ειδική μνεία αξίζει και στη διεύθυνση ηθοποιών του καθώς έχει ένα πολύ έμπειρο καστ αλλά η ερμηνεία που ξεχωρίζει τελικά είναι αυτή του Finn Little. Είναι και ο λόγος που νοιαζόμαστε περισσότερο για την πλοκή, ένα αθώο παιδάκι που γλυτώνει τη ζωή του με νύχια και με δόντια μπλεγμένο σ’ αυτόν τον ιστό συνομωσίας.

Παρόλα αυτά το σενάριο έχει και κάποια σημαντικά προβλήματα. Επί συνόλου οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται εντελώς σχηματικά, νοιαζόμαστε γι’ αυτούς επειδή έχουν τεθεί ως οι καλοί της υπόθεσης και κινδυνεύουν. Αποτελούν κάποια αρχέτυπα που έχουμε δει χιλιάδες φορές σε άλλες ταινίες. Παράλληλα από το πώς είναι γυρισμένη η ταινία είναι εύκολο να διακρίνουμε που θα καταλήξει χοντρικά η πλοκή, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι ποτέ δεν αποκαλύπτεται ο λόγος για τον οποίον ο μικρός είναι κυνηγημένος, ούτε και ο οργανισμός που έχει προσλάβει τους δολοφόνους με αποτέλεσμα τα stakes να είναι και αυτά εντελώς σχηματικά. Ο πατέρας ήξερε κάτι που θα κατέστρεφε κάποιους οπότε τον κυνηγάνε. Φτάνοντας στο τέλος, έχουμε δει μια ταινία η οποία ήταν μόνο δράση η οποία στέκεται σε έναν πολύ βασικό σκελετό.

Για μένα προσωπικά το μεγαλύτερο φάουλ ήταν η πυρκαγιά. Κυριολεκτικά είδα το δάσος κι έχασα τα δέντρα. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας σκεφτόμουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με αποτέλεσμα τα δρώμενα να χάνουν ακόμα περισσότερο την όποια σημασία τους. Το φόντο της υπόθεσης ήρθε σε πρώτη μοίρα δημιουργώντας μου και μια δυσφορία στο τελευταίο πλάνο όπου το δάσος καπνίζει ακόμα και στο soundtrack ακούγεται ένα ελπιδοφόρο country τραγούδι με την ταινία να χάνει ολοκληρωτικά κάθε στόχο της.

Το σενάριο είναι βασισμένο σε βιβλίο οπότε δεν μπορώ παρά να σκεφτώ πως πιθανότατα εκεί να εξηγούνται όσα παραλείφθηκαν στην διάρκεια των μόλις 100 λεπτών. Το στούντιο ήθελε ένα αγωνιώδες θρίλερ και ο Sheridan τους το έδωσε. Στερούμενο όμως κάθε θεματικής ουσίας και βάθους χαρακτήρων είναι ένα έργο πολύ πιο αδύναμο από τα προαναφερθέντα του σκηνοθέτη/σεναριογράφου. Μια ταινία που οι περισσότεροι θα δουν μια φορά για να περάσουν την ώρα τους και σύντομα θα ξεχάσουν.

Rating:

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2021
Χρώμα: Έγχρωμη
Σκηνοθεσία:
Taylor Sheridan
Πρωταγωνιστούν: Angelina Jolie, Finn Little, Nicolas Hoult, John Bernthal
Διάρκεια: 100'

Τελευταία