Nadja - Luminous Rot

Τίτλος γάντι για το album αυτό… Από το πρώτο λεπτό κιόλας το βλέπεις να έρχεται και σου βγάζει μία… σήψη! Ω, ναι είναι “σάπιος” ο ήχος τους, αλλά είναι και κάπως μεθυστικός, όπως το φως του πρωινού που σε κάνει να βλέπεις όλες τις λεπτομέρειες στον περιβάλλον γύρω σου. Και σε βοηθάει να δεις τί άλλο; Τη σήψη! Τη σήψη με το φως της μέρας! Δεν ήταν και η καλύτερη εισαγωγή αλλά καταλάβαμε όλοι τι προσπαθούσα να πετύχω εδώ.

Ξεκινάμε με ένα intro σχεδόν τρισήμισι λεπτών, που για κάποιους θα μπορούσε να είναι κομμάτι ολόκληρο και αγγίζουμε στην πορεία των υπολοίπων 5 κομματιών έως και δωδεκάμισι λεπτά. Για τα μέχρι τώρα δεδομένα της μπάντας ωστόσο όλα τους είναι “μαζεμένα” σε διάρκεια κομμάτια. Με “βαβούρα”, ”φασαρία”, αργούς βασανιστικούς ρυθμούς, αργούς βασανιστικούς ρυθμούς και αργούς βασανιστικούς ρυθμούς η ατμόσφαιρα του δίσκου -ηχητικά τουλάχιστον- με δίχασε. Δεν ήξερα αν ένιωθα εγκλωβισμένος σε ένα εργοστάσιο/μια φάμπρικα και την αδυσόπυτη ρουτίνα της ή αν ανέμενα τον ερχομό ενός Great Old One σε μια πιο σύγχρονη light, φυσικά, εκδοχή του. Αλλά μη δώσετε βάση στο πρώτη εικασία μιας και η δεύτερη -στο περίπου- είναι αυτή που ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι πως βούλιαξα… και το ευχαριστήθηκα!

Το duo, μουσικά και στη ζωή, που εδρεύει στο Βερολίνο πραγματεύεται την πρώτη επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό, τη πολυδιαστατικότητα, τη χωρική γεωμετρία, πτυχές της αστροφυσικής κά, όπως μας ενημερώνει η εταιρία διανομής τους Southern Lord. Θα σταθώ όμως λίγο σε αυτό το σημείο, γιατί εδώ θαρρώ πως είναι και το στοίχημα αυτής της μουσικής προσπάθειας. Το αίσθημα της αδυναμίας κατανόησης κάτι τόσου ξένου, τόσο απόκοσμου, τόσο διαφορετικού αλλά υπαρκτού που καταλήγει σε μια πνιγηρή συνειδητοποίηση της κατάστασης που βιώνουμε όσον αφορά μια πιθανή επαφή αλλά και το δέος μπροστά σε έννοιες και επιστημές με τις οποίες δεν έχουμε τριβή στην καθημερινότητά μας αλλά αντικρύζουμε τη σημαντικότητα τους σε αυτήν όταν κάποιος ανοίγει διαύλους επικοινωνίας στην προσπάθεια του να τις εξηγήσει. Σαν να περπατάς αμέριμνος στα λιβάδια και ξαφνικά να χάνονται όλα και βρίσκεσαι στο κενό, στο διάστημα. Αυτά τα λίγα κλάσματα που έχεις να αντιληφθείς τι συνέβη είναι ο χρόνος που αντιμετωπίζεις όλα τα παραπάνω συναισθήματα. Κι επειδή ο χρόνος είναι σχετικός, κι όλοι μας το αντιλαμβανόμαστε αυτό, αυτές οι πολύ γρήγορες σκέψεις, αλήθειες, διαπιστώσεις μπορούν να αποτυπωθούν και μέσα σε 46 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα.

Βέβαια ο χρόνος που δαπάνησε η μπάντα τόσο στο Home studio όσο και στο studio που προβάρουν ήταν πολύ μεγαλύτερος, όμως η δουλειά τους αυτή έχει κάτι για όλους. Από ambient doom και sludge (ή dream sludge αν θέλετε), shoegaze, industrial, noise όλα δεμένα καταπληκτικά μεταξύ τους και ικανά να προσφέρουν την απαραίτητη “σαπίλα” που θα σου κάνει την ηλιόλουστη καλοκαιρινή ημέρα να μοιάζει με κοσμική φάρσα.

Rating: 

 7.5


Εταιρεία: Souther Lord
Genre: Drone metal/ Post-metal/ Ambient Doom
Παραγωγός: Davis Pajo & Nadja
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21/05/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify |
Bandcamp

Τελευταία