Spiral: From The Book Of Saw

Το 2004 η κυκλοφορία του πρώτου Saw δεν αποτέλεσε μόνο ένα αξιομνημόνευτο sleeper hit που εκτόξευσε τις καριέρες των James Wan και Leigh Whannel αλλά επίσης έθεσε τα θεμέλια για ένα cult franchise δημιουργώντας παράλληλα και ένα ολόκληρο sub-genre στο είδος των ταινιών τρόμου. Η πρωτοφανής επιτυχία της πρώτης ταινίας σε συνδυασμό με την «ευκολία» του να γυριστεί, ώθησε τα κεφάλια των στούντιο στο να «σπρώχνουν» για σχεδόν μια δεκαετία ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα νέο κεφάλαιο στο franchise δίχως πια την ανάμιξη των αρχικών συντελεστών. Η ταχύτητα με την οποία έβγαιναν οι ταινίες και η ευκολία του να προσελκύουν θεατές είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των εκατέρωθεν ταινιών του franchise με αποτέλεσμα να έρθει το τέλος του με τη 7η ταινία Saw 3D. Φυσικά ως συνήθως απόπειρες αναβίωσης έγιναν, συγκεκριμένα με την κυκλοφορία του Jigsaw το 2017, αλλά η καλλιτεχνική και εισπρακτική αποτυχία της, έριξε την ταφόπλακα στο άλλοτε «ένδοξο» Saw franchise. Μέχρι που το 2019, ο δηλωμένος θαυμαστής των ταινιών και διάσημος κωμικός Chris Rock πλησίασε τους παραγωγούς με μια πρότυπη ιδέα για μια φρέσκια επανεκκίνηση με αποτέλεσμα δυο χρόνια αργότερα να κυκλοφορήσει το Spiral, ένα spin-off με στόχο να αναβιώσει το άπειρες φορές ξαναζεσταμένο φαγητό που αποτελούν τα sequel του πρώτου Saw.

Ο Zeke ένας βετεράνος μα παρίας στο τμήμα του, λόγο της εντιμότητας του, αστυνομικός συνεργάζεται με έναν πρωτάρη ντετέκτιβ ώστε να εξιχνιάσουν μια σειρά από βάναυσες δολοφονίες από έναν κατά συρροή δολοφόνο που αποσκοπεί στο να μιμηθεί τον θρυλικό Jigsaw. Οι δυο αστυνομικοί σύντομα θα ανακαλύψουν ότι ο δολοφόνος απαγάγει και σκοτώνει μόνο τους διεφθαρμένους αστυνομικούς του τμήματος τους ενώ φαίνεται να έχει μια ανεξήγητη εμμονή με τον Zeke και το τραγικό παρελθόν του.

Είναι δύσκολο να βρεθεί κάποια ωραία φράση να χαρακτηρίσει το σενάριο των Josh Stolberg και Peter Goldfinger. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί έναν αχταρμά από ανούσιες ιδέες. Μια προχειρογραμμένη συρραφή torture porn σκηνικών δίχως καμία συνοχή. Αδιάφοροι χαρακτήρες, προβλέψιμες εκβάσεις, κλισέ και κάκιστοι διάλογοι εντάσσονται σε μια αφηγηματική ροη που καθιστά τα 90 λεπτά που διαρκεί η ταινία μια αέναη προσπάθεια να μη βυθιστείς σε λήθαργο.

Η σκηνοθεσία του Darren Lynn Bousman είναι ερασιτεχνικά αδέξια. Δεν υπάρχει καμία φαντασία ή ευρηματικότητα στον τρόπο που κινηματογραφεί τα γεγονότα που παρακολουθούμε. Επίσης ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι γνωρίζει τι κάνει. Η αισθητική ουκ ολίγες φορές θυμίζει μια φθηνή ταινία πορνό ενώ οι πάμπολλες φορές που αποπειράται να μιμηθεί καλύτερες ταινίες του είδους αποτυγχάνουν παταγωδώς, καθιστώντας την ταινία περισσότερο κάτι σαν μια παρωδία του ιδίου της του εαυτού. Η κινηματογράφηση του Jordan Oram είναι εμετική και το άσχημο τελικό αποτέλεσμα αποτελεί μια επίθεση στον αμφιβληστροειδή του θεατή που μάλλον θα του προκαλέσει ζαλάδα παρά δέος. Το βιντεοκλιπίστικο μοντάζ του Dev Singh σε συνδυασμό με την άτονη μουσική του Charlie Clouser πλάθουν έναν αισθητικό εφιάλτη που θα απωθήσει τον οποιοδήποτε με την οπτική της.

Ερμηνευτικά η ταινία κινείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τους υπόλοιπους τομείς. Ευχάριστα αφοσιωμένος ερμηνευτικά είναι ο Chris Rock κρατώντας την ταινία στους ώμους του. Η ειλικρίνεια που αποπνέει ωστόσο καθιστά πιο εμφανή την τεμπελιά ή ανικανότητα των ηθοποιών που μοιράζονται μαζί του το σκηνικό. Οι ερμηνείες των υπολοίπων μελών του καστ είναι είτε θλιβερά βαριεστημένες είτε άσχημα ψεύτικες με τον Samuel Lee Jackson να δίνει σίγουρα μια από τις χειρότερες ερμηνείες της μακράς καριέρας του.

Είναι πράγματι παράδοξο που εν έτη 2021, το Spiral αποτελεί μια κινηματογραφική κυκλοφορία και μάλιστα μια με ένα προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων και μερικούς αξιόλογους ηθοποιούς να ηγούνται του όλου εγχειρήματος. Το νέο κεφάλαιο της σειράς ταινιών Saw είναι μια ολοκληρωτική αποτυχία και δεν αξίζει τον χρόνο ή τα χρήματα κανενός. Σας προτρέπω θερμά να την παραβλέψετε.

Rating:

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2021
Χρώμα: Έγχρωμο
Σκηνοθεσία:
Darren Lynn Bousman
Πρωταγωνιστούν: Chris Rock, Samuel Lee Jackson, Max Minghella
Διάρκεια: 93'

Τελευταία