Khirki - Κτηνωδία

Όταν ακούς ''rock 'n' roll trio'' ποια ονόματα σoυ έρχονται στο μυαλό; Oι Motorhead σίγουρα! Οι Rush ίσως, αν και όχι τόσο straight rock 'n' roll. Είναι λίγα τα rock σχήματα τέλος πάντων, με τρία μέλη και αυτό γιατί δύσκολα τρεις παίκτες μπορούν να εξυπηρετήσουν ενορχηστρωτικά έναν ήχο που θέλει φουλ όγκο, ενώ παράλληλα έχει και απαιτήσεις τεχνικά. Οι Khirki είναι ένα three-piece rock 'n' roll group με επιρροές από ένα ευρύ φάσμα σκληρών και βαρέων ακουσμάτων, αλλά και από παραδοσιακές μουσικές. Το Κτηνωδία είναι το ντεμπούτο album τους, στο οποίο προσπάθησαν και κατάφεραν να τα μπλέξουν όλα αυτά και να δημιουγήσουν μια ταυτότητα που χαρακτηρίζεται από πολλά «γκάζια» , έξυπνα συνθετικά tricks και τεχνική αρτιότητα.

Συνθετικά οι Khirki «πηδούν» από την μια επιρροή στην άλλη με χαρακτηριστική ευκολία. Σε ένα κομμάτι μπορεί να βρεις country-oriented riffs και γέφυρα με ένα άλλο riff που θα θυμίζει Καλιφορνέζικο 80's hard rock και το αμέσως επόμενο κομμάτι να νομίζεις ότι το παίζουν οι V.I.C. . Όλα αυτά τα στοιχεία αποτυπώνονται παικτικά, αυτό όμως δεν εμποδίζει την μπάντα να διατηρεί το ύφος της, πετυχαίνοντας το μέσω τις στιχουργικής, που θεματικά κινείται γύρω από παρόμοια story-telling μοτίβα και φυσικά τον ήχο. Στα μεγάλα συν του δίσκου είναι ότι τα tracks, αν και τα περισσότερα είναι μεγάλα σε διάρκεια, δεν κάνουν ποτέ κοιλιά. Πάντα μια ιδέα θα ξεπεταχτεί μέσα στο κομμάτι που θα σε εκπλήξει. Κάνει μπαμ η δουλειά που έχει πέσει σε επίπεδο ιδεών σε δομή, riffs, μελωδίες και chord progressions.

Η δουλειά που έχει πέσει στην παραγωγή φαίνεται ξεκάθαρα και στις επιλογές των ήχων. Χαρακτηριστικό νο.1 του δίσκου είναι ο υπεργκαζωμένος ήχος στις κιθάρες.Θυμίζει λίγο σκληρή αμερικάνικη σκηνή, τύπου Black Stone Cherry, PAIN κλπ. Αναλογικός, full distorted. Σεμιναριακά στο post production έχουν ισορροπηθεί όλα, δεν υπάρχει βαβούρα σε κανένα σημείο, τα όργανα τα ξεχωρίζεις με τεράστια ευκολία και οι επιλογές στην ενορχήστρωση στα λίγα σημεία που χρειάστηκε, εντυπωσιάζουν.

Με το Κτηνωδία, οι Khirki μας συστήνονται με τον καλύτερο τρόπο. Είναι παιχταράδες, είναι πολύ καλοί μουσικοί γραφιάδες και, απ' ό,τι φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν. Είχα καιρό να ακούσω κάτι heavy ελληνικό τόσο καλοδουλεμένο και ποιοτικό, ενώ παράλληλα είναι ακραία βρώμικο για rock 'n' roll. Επίσης και σημαντικότερο όλων, στο κτηνωδία βρίσκουμε πολλά πράγματα που δεν έχουμε δει σε άλλες αντίστοιχες κυκλοφορίες. Οι Khirki φέρνουν κάτι καινούργιο στη σκηνή. Έρχονται για να προσθέσουν κάτι που ίσως βοηθήσει πολύ στο να ανέβει επίπεδο όλο το εγχώριο rock. Κι αυτό είναι η προσθήκη τεχνικής αρτιότητας στα παιξίματα, χωρις διάθεση επίδειξης. Δεν χρειάζεται π.χ., να κάνεις τον Malmsteen αν ξέρεις να παίζεις καλά, αρκεί, όσα ξέρεις να τα κάνεις εκεί και με τον τρόπο που θα βοηθήσουν μια σύνθεση να αναδειχθεί. Αυτό κάνουν οι Khirki πολύ καλά, μεταξύ άλλων και γι' αυτό είναι δύσκολο να μην ξεχωρίσουν.

 

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Self Released
Genre: Hard Rock/ Alternative Metal/ Rock and Roll
Παραγωγός: Theodore Zefkilis / Khirki
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20/05/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify | 
Bandcamp

Τελευταία