The Tomorrow War

Όπως και η άλλη φετινή μεγάλη κυκλοφορία της Amazon Prime, το Without Remorse έτσι και το The Tomorrow War αποτελεί μια all-star υψηλού προϋπολογισμού blockbuster πρόταση που προορίζονταν για μια παγκόσμια κινηματογραφική κυκλοφορία προτού η πανδημία (που ακόμη διανύουμε) καταστρέψει τα σχέδια. Η γοητεία του The Tomorrow War έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι εν αντιθέσει με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μεγάλες κυκλοφορίες, δεν βασίζεται σε ένα προϋπάρχον IP και αποτελεί μια πρότυπη ιδέα. Ως εκ τούτου μια ιδέα που δεν αποτελεί συνέχιση ενός franchise και έχει ένα τόσο μεγάλο budget λογικά θα έπρεπε να είναι κάτι το ξεχωριστό.

Η ταινία του Chris Mckay, αφορά έναν πόλεμο στο μέλλον όπου η ανθρωπότητα πολεμά εναντίον μιας εξωγήινης απειλής. Ωστόσο η συνεχείς ήττες των απογόνων μας τους ωθούν στο να εφεύρουν έναν τρόπο ταξιδιού στο χρόνο και να στρατολογήσουν από το παρόν πολεμιστές για αυτόν τον πόλεμο με την ελπίδα ότι ίσως έτσι να κατορθώσουν να σώσουν το μέλλον του είδους μας.

Σαφώς, διαβάζοντας την υπόθεση ο οποιοσδήποτε θα αποκομίσει ότι η ιδέα είναι αρκετά πρωτότυπη αλλά επίσης και αρκετά κωμική . Το σενάριο του Zach Dean παρά το τρομακτικά b-movie concept, στην εκτέλεση στερείται της πρωτοτυπίας. Όλα τα γνωστά κλισέ του είδους της επιστημονικής φαντασίας παρελαύνουν κατά όλη την διάρκεια της ταινίας δημιουργώντας ένα ανιαρό και άψυχο στόρι. Μια ανόητη ιδέα μπορεί να λειτουργήσει, κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν, αρκεί το σενάριο να έχει την απαραίτητη αυτογνωσία. Πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων ετών στηρίζονταν σε ιδέες που σχεδόν προκαλούν την νοημοσύνη του θεατή. Ωστόσο πάντοτε υπάρχει μια ειρωνεία που καθιστά ειλικρινείς τις προθέσεις της ταινίας. Και οι προθέσεις είναι να διασκεδάσει, ωθώντας το κοινό στο να κλείσει τον εγκέφαλο του και απλά να απολαμβάνει αυτό που βρίσκεται στην οθόνη του. Η υπερβολική όμως σοβαρότητα του The Tomorrow War σε συνδυασμό με τις δεκάδες τρύπες στην πλοκή πλάθουν μια άκρως βαρετή εμπειρία. Οι χαρακτήρες είναι επιεικώς μονοδιάστατοι δίχως ίχνος προσωπικότητας και η έκβαση της πλοκής άκρως προβλέψιμη δίχως καμία έκπληξη στην εκτέλεση της.

Η σκηνοθεσία του Mckay είναι απογοητευτικά μονότονη. Ο σκηνοθέτης που είχε εντυπωσιάσει με το animated The Lego Batman Movie προσφέροντας ένα πρωτότυπο και οπτικά πανέμορφο σκηνοθετικό ντεμπούτο, αποτυγχάνει εδώ να αναδείξει κάποιου είδους ξεχωριστή ταυτότητα ως auteur ή να προσφέρει ψυχαγωγία. Οι σκηνές δράσης είναι κάκιστα γυρισμένες με τα practical stunts να είναι εξόφθαλμα πρόχειρα ενώ οι πιο ανθρώπινες σκηνές δραματικής έντασης ή χιούμορ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων θα μπορούσαν να ανήκουν σε μεσημεριανή σαπουνόπερα.

Εγκληματική είναι η σπατάλη του ταλέντου του άλλοτε εξαιρετικού διευθυντή φωτογραφίας Larry Fong όπως εγκληματική είναι και η συμβολή του Lorne Balfe στο soundtrack. O Balfe που έχει προσφέρει πανέμορφες μουσικές συνοδείες σε ταινίες του είδους παραδίδει εδώ μια άχρωμη δουλειά που θα μπορούσε να προέρχεται από royalty free stock music σελίδα.

Όλοι οι ερμηνευτές του έργου ωστόσο δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό παρά το αισχρά μονοδιάστατο σενάριο που έχουν στα χεριά τους. Κανένας ηθοποιός δεν δίνει μια κακή ερμηνεία. Όλοι οι χαρακτήρες κατορθώνουν να γίνουν τουλάχιστον συμπαθητικοί χάρη στις στιβαρές ερμηνείες του καστ, με την Yvonne Strahovski να προσδίδει μεστότητα και δραματικό βάρος σε έναν ρόλο που το σενάριο υποβιβάζει σε αρκετές στιγμές μέσα στην αφήγηση . Η Strahovski έχει τις πιο συγκινητικές σκηνές της ταινίας και το κατορθώνει αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας του ταλέντου της. Αξιοπρεπής είναι και ο Chris Pratt σε έναν ρόλο που ενδεχομένως να μην του ταιριάζει τόσο ενώ ο JK Simmons είναι εξαιρετικός όπως πάντα προσδίδοντας ένα κάποιο κύρος σε ένα «ελαττωματικό προϊόν» .

Όμως, το The Tomorrow War δεν αξίζει την θέαση ή το αντίτιμο της συνδρομής στο Amazon Prime ακριβώς γιατί αποτελεί συρραφή ιδεών και στοιχειών που έχουμε ήδη δει εκατοντάδες φορές σε άλλες (καλύτερες) ταινίες του είδους. Παρά το πάρα πολλά υποσχόμενο κεντρικό concept δεν έχει τίποτα ξεχωριστό και ο θεατής θα έχει λησμονήσει την ύπαρξη της ευθύς αφότου ξεκινήσουν οι τίτλοι τέλους.

Rating:

Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2021
Χρώμα: Έγχρωμο
Σκηνοθεσία:
C
hris McKay, Name Last Name
Πρωταγωνιστούν:  Chris Pratt/ Yvonne Strahovski/ J. K. Simmons/ Betty Gilpin/ Sam Richardson/ Edwin Hodge
Διάρκεια: 138'

Τελευταία