Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑNinja Scroll: Νίντζα, άνιμε και αίμα στο Midnight Express

Ninja Scroll: Νίντζα, άνιμε και αίμα στο Midnight Express

Ιαπωνία, εποχή Τοκουγκάουα. Μια σκοτεινή δύναμη προσπαθεί να ανατρέψει το καθεστώς, θέλοντας να αγοράσει οπλισμό από τους Ισπανούς. Το καράβι με το χρυσό αράζει σε ένα κοντινό χωριό, με τους Οκτώ Δαίμονες του Κίμον, να σκοτώνουν τον εκεί πληθυσμό για να κρατήσουν κρυφή την ύπαρξη του χρυσού και των σχεδίων τους, ενώ παράλληλα σπέρνουν τον τρόμο. Μια ομάδα νίντζα σπεύδει να ερευνήσει τους θανάτους και πέφτει επίσης θύμα των Δαιμόνων. Και η περιπέτεια μόλις αρχίζει.

Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή της αρχής του Ninja Scroll (獣兵衛忍風帖 - Jūbē Ninpūchō), ενός ακρογωνιαίου -για τη Δύση ειδικά- λίθου των άνιμε ταινιών. Μια ξεκάθαρη tour-de-force ταινία, με εντυπωσιακό σχέδιο, ιλιγγιώδη ταχύτητα, πυκνή πλοκή και πολύ μα πολύ δράση και αίμα. Σχεδιασμένη από τον Yoshiaki Kawajiri, που επίσης γνωρίζουμε από τα Wicked City (1989) και Vampire Hunter D (2000), είναι ένα φιλμ γεμάτο χαρακτηριστικές συμβάσεις των άνιμε της δεκαετίας του ‘90, αλλά με περισσότερο βάθος απ’ότι φαίνεται να έχει.


Πέραν της δυστυχώς πολύ οικείας φοβίας για την ασθένεια, σε ένα μικρό κομμάτι που αναφέρεται στην πανώλη, συναντάμε δυο πολύ ενδιαφέροντες άξονες, πάνω στους οποίους κινείται όλο το φιλμ. Από τη μια έχουμε το ζήτημα του πρωταγωνιστή, που εμφανίζεται ως μόνος απέναντι σε όλη τη διαφθορά της εξουσίας και της δύναμης. Ο Yubei είναι δυνατός, αλλά είναι η θελκτική φιγούρα του ρόνιν, εκείνου που δεν τον ενδιαφέρει το παιχνίδι της εξουσίας επάνω σε άλλους, παρόλο που θα μπορούσε πολύ εύκολα να το παίξει. Αντ΄αυτού, βρίσκεται μπλεγμένος στην ιστορία και λόγω του παρελθόντος του, αλλά και λόγω της δύναμής του, που χρειάζεται η εξουσία για να νικήσει μια σκοτεινότερη απειλή.

Από την άλλη, είναι η διαφθορά της εξουσίας σε συνάρτηση με τις διαφορετικές διαστρωματώσεις και δη ανάμεσα στα δύο φύλα. Η ένταση του φιλμ τόσο σε σκηνές βίας, όσο και στις σεξουαλικές σκηνές φανερώνουν τη σκοτεινή πτυχή αυτών που την ασκούν, ειδικά η σεξουαλική βία ήταν και παραμένει δυσκολοχώνευτη στη συγκεκριμένη ταινία, ωστόσο εξυπηρετεί το σκοπό της κάνοντας ένα δηκτικό σχόλιο, φανερώνοντας ακόμη περισσότερο την αγνότητα του Yubei, αλλά στήνοντας την αναμενόμενη εκδίκηση.

Περισσότερα, επί της οθόνης στο Midnight Express (εισιτήρια στο λινκ), που επέστρεψε ήδη από την περασμένη εβδομάδα κι ελπίζουμε να αντέξει όσο περισσότερο γίνεται σε μια δύσκολη πανδημική περίοδο. 

Τελευταία