Αρχική DEPARTISTSΑΠΟΨΕΙΣΜήπως να μιλήσουμε και για τον αυτισμό;

Μήπως να μιλήσουμε και για τον αυτισμό;

Θα μπορούσα να αναλύσω εκτενώς όσα συμβαίνουν στην 4η σεζόν του Atypical, αλλά αφενός απεχθάνομαι τα spoilers, αφετέρου οι αναλύσεις είναι για όσους έχουν σπουδάσει αρκετά ώστε να ξέρουν τι γράφουν. Σε κάθε κριτική μου, κοιτάζω και αναλύω αυτό που βλέπω ή ακούω μέσα από το πρίσμα του απλού θεατή ή ακροατή. Αυτό το κείμενο, ΔΕΝ είναι μια κριτική. Ξεκίνησα το Atypical την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε στο Netflix και έκτοτε έχω δει κάθε σεζόν την ημέρα κυκλοφορία της. Αυτό συνέβη και με την 4η -και δυστυχώς τελευταία- σεζόν της σειράς. Με αφορμή την αυλαία σε μια σειρά που χάρισε πολλά, το ζήτημα του αυτισμού και πως αυτός αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα αναδεικνύεται εκ νέου και καλό θα ήταν να μιλήσουμε για αυτό εκτενώς.

Για όσα από εσάς δεν γνωρίζετε τι εστί Atypical, ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά που αφορά τη ζωή του έφηβου Sam Gardner (Keir Gilchrist), μικρού γιού της οικογένειας Gardner η οποία έχει επίσης μια κόρη που θεωρείται το next best thing του στίβου. Α ναι, ο Sam είναι εντός του φάσματος του αυτισμού και πέρα από το γεγονός πως είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς, είναι επίσης ο φάρος τον οποίο έχουν πάντα στο νου τους η αδερφή του Casey (Brigette Lundy-Paine), η μητέρα του, Elsa (Jennifer Jason Leigh) και ο πατέρας του, Doug (Michael Rappaport).

Μεταξύ των πολλών στοιχείων που κάνουν τον Sam ακόμη ένα ξεχωριστό άτομο, είναι και το γεγονός πως έχει μια απίστευτη αγάπη για τους πιγκουΐνους. Θα μπορούσα να αφιερώσω σελίδες επί σελίδων, βιβλία ολόκληρα, για να σας εξηγήσω για ποιον λόγο αυτή η αγάπη του για τα πανέμορφα αυτά πλάσματα είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένη, αλλά δεν θα το κάνω. Όχι για να μην σας κουράσω, αλλά για να ψάξετε μόνοι σας ΑΦΟΥ δείτε τη σειρά, όπως έκανα εγώ όταν είδα την πρώτη σεζόν και πλέον θέλω να πάω στην Ανταρκτική και να τους πάρω όλους αγκαλιά (σ.σ. εκτός από αυτούς που τσακώνονται μεταξύ τους, είναι εξαιρετικά βίαια ζώα, σε περίπτωση που δεν το ξέρατε).

Τις περισσότερες φορές, όταν ακούμε πως κάποιο άτομο ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, ο κόσμος φαντάζεται κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που ισχύει. Το ίδιο συμβαίνει για άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν βαριές ψυχικές νόσους, παλεύουν με τον καρκίνο, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, δεν έχουν όραση, και πάει λέγοντας. Από τις τέσσερις σεζόν του Atypical, λοιπόν, εγώ θα κρατήσω αυτό το οποίο είχα ήδη στον νου μου και το είδα να παίρνει σάρκα και οστά στη σειρά.

Τα άτομα που υποφέρουν, είναι τα πρώτα που θα πρέπει να έχουμε στον νου μας όταν μιλάμε, σχολιάζουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε, ασκούμε κριτική, και οτιδήποτε άλλο το οποίο τα αφορά. Αυτά είναι τα άτομα που υποφέρουν πρωτίστως από το στίγμα που τους έχει αποδώσει η κοινωνία και η περίπτωση του Sam Gardner είναι μια από τις εκατομμύρια διαφορετικές περιπτώσεις που υπάρχουν εκεί έξω. Δίπλα μας, ενδεχομένως στα σπίτια των γειτόνων μας, και δεν τις βλέπουμε ακριβώς εξαιτίας αυτού του στίγματος το οποίο με αφορμή (και) το Atypical θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε και πάλι παγκοσμίως, και σίγουρα να θέσουμε ορισμένες βάσεις στην Ελλάδα όπου (και) σε αυτό το κομμάτι, ζούμε στο 1666. 

Όπως μου έχει πει αρκετές φορές ο Χρήστος Καραγιάννης, δεν μου αρέσει απλώς να «πετάξω» έναν βαθμό για να τον πετάξω. Αν θέλετε βαθμολογία για το Atypical συνολικά, θα είναι 5/5. Η 4η σεζόν είναι η καλύτερη της σειράς και θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον δυο επεισόδια ακόμη, καθότι είναι πραγματικά εξαιρετικά «βαριά». Θα βαθμολογήσω με 5/5 διότι δεν έχουμε παραπάνω αστέρια, αλλά η πραγματική αξία της σειράς θα φανεί όταν τα άτομα που θα τη δουν, θα αρχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες ανάδειξης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα εντός του φάσματος του αυτισμού.

Όταν θα εισάγουμε σε TED Talks άτομα με αυτισμό τα οποία μπορούν να μοιραστούν από πρώτο χέρι αυτό που βιώνουν και όταν η παγκόσμια ημέρα αυτισμού (2 Απριλίου) θα σταματήσει να χρειάζεται να υπάρχει για να μας υπενθυμίζει, και θα είναι εκεί μόνο ως μια αφορμή για μια εξτρά γιορτή.

Μεταξύ πολλών άλλων, στην Ελλάδα οι παρακάτω οργανισμοί εργάζονται για την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα εντός του φάσματος του αυτισμού, και μάχονται για προβολή των ατόμων αυτών που ζουν μαζί μας, υπόκεινται στις ίδιες δυσκολίες με εμάς, αλλά η κοινωνία που έχουμε κατασκευάσει δεν τους επιτρέπει να απολαμβάνουν και όσα απολαμβάνουμε εμείς.

Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση»

Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ»

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων Με Αυτισμό Ν. Λάρισας

Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων των Αυτιστικών Παιδιών «SOS»

Τελευταία