Αρχική DEPARTISTSΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣΑπό την κλειδαρότρυπα, στο τηλεκοντρόλ

Από την κλειδαρότρυπα, στο τηλεκοντρόλ

Κάθε φορά που πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο του υπονόμου και πως το μόνο που μας απομένει πια είναι να βγάλουμε τη μύτη μας από τις απεκκρίσεις, τότε είναι που έρχεται η ελληνική τηλεόραση σαν άλλος βασανιστής να μου βουλιάξει το κεφάλι ακόμα πιο βαθιά.

Είχα τη φρούδα ελπίδα πως το διάστημα που μείναμε σε κατ’ οίκον περιορισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα αποτελούσε ανασταλτική συνθήκη για την παραγωγή τέτοιων ανοσιουργημάτων. Αν δεν έχεις διαβάσει τον τίτλο ή δεν έχεις δει την εικόνα που έχει επιλεγεί για το παρόν κείμενο, ίσως θεωρείς ότι βρίσκομαι σε κάποιου είδους παραλήρημα. Πριν όμως προβείς στην εξαγωγή ενός τέτοιου συμπεράσματος, άφησε με να σου πω ότι σήμερα, εν έτει 2021 ξεκινάει ο νέος κύκλος του Big Brother.

Τη φθήνια του εν λόγω προγράμματος τη διακρίνουμε διαβάζοντας το bio των συμμετεχόντων οι οποίοι βρίθουν ματαιοδοξίας και ρηχότητας. Βέβαια δεν περίμενα να δηλώνουν συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα άνθρωποι με στοιχειώδη καλλιέργεια όμως αρνούμαι να δεχθώ ως κανονικότητα – που είναι και της μόδας τώρα – τέτοια ανθρώπινα αποχωρητήρια.

Συνυπεύθυνη είναι όλοι όσοι το παρακολουθούν καθώς συμμετέχουν ενεργά – ναι, μη γελιέστε, ενεργή είναι η συμμετοχή από τη στιγμή που ανοίξετε τον δέκτη σας – στη νομιμοποίηση της κατινιάς και του κουτσομπολιού. Δεν ξέρω δε αν ανήκετε στη μερίδα εκείνη της κοινωνίας που παραμένει συγκλονισμένη από τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες. Στην περίπτωση που εντάσσεστε στο – θεωρητικά – αυτονόητο κομμάτι, να σας θυμίσω ότι μόλις στο προηγούμενο Big Brother γίναμε μάρτυρες λογικής βιασμών είτε απροκάλυπτα με την περίφημη δήλωση του «άντρακλα» από την Κρήτη ή και συγκαλυμμένα με τους δίδυμους παίχτες. Αν τώρα τοποθετείτε τον εαυτό σας στο απέναντι κομμάτι, πάνω δεξιά είναι το Χ, το πατάτε και συνεχίζουμε τις ζωές μας.

Η κατάσταση απόκτα Αριστοφανικές διαστάσεις, αν σκεφτούμε ότι μερίδα κοινωνίας που νιώθει να απειλείται από μία επικείμενη αλλοίωση DΝΑ με σκοπό να την παρακολουθεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων, είναι η ίδια που έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή.

O τεράστιος Peter Weir, ήδη από το 1998 και το Truman Show είχε αποτυπώσει αυτή τη νέα ζοφερή πραγματικότητα. Πρέπει να αποτελεί σημείο προβληματισμού που 23 χρόνια μετά η κοινωνία μας αρνείται πεισματικά να διδαχθεί.

Κάποιοι μπορεί να θεωρείτε τη σημασία που του δίνω υπέρμετρη και να το συγκαταλέγετε στα μικροπράγματα της καθημερινότητας. Θα συμφωνήσω μαζί σας, όμως θα συμφωνήσω και με τον ?ρθουρ Σοπενχάουερ που έλεγε: "Από τα μικροπράγματα καταλαβαίνουμε καλύτερα τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Γιατί στα μεγάλα είναι πιο προσεκτικός και κρύβεται.". Και είναι μεγάλο πρόβλημα η κοινωνία να αποτελείται από τόσους "ηδονοβλεψίες".            

Τελευταία