Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣWolves In The Throne Room - Primordial Arcana

Wolves In The Throne Room - Primordial Arcana

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν υπήρχε βραβείο για το καλύτερο καλλιτεχνικό όνομα ποιο σχήμα/καλλιτέχνης θα το κέρδιζε; Υπάρχουν ονόματα βάρβαρα, μελαγχολικά, άλλα που είναι εντελώς παράταιρα, κάποια που είναι όμορφες αλληγορίες, ελάχιστα όμως έχουν την ικανότητα να πουν ολόκληρη ιστορία. Όταν διάβασα για πρώτη φορά το όνομα τους – εποχή Two Hunters – σκέφτηκα ευθύς λύκους μαύρους και λιγνούς, αυτούς με τα κόκκινα μάτια, βγαλμένους από το πιο ζοφερό παραμύθι των αδελφών Grimm, να διασχίζουν πυκνό δάσος με ορμή και εισβάλλουν στην αίθουσα κάποιου θρόνου. Αυτός ο χώρος όμως δεν είναι όμοιος με τους άλλους, εκεί που αλλού συναντάς πλούτη και χλιδή, εδώ τη θέση την έχουν δώσει στο μυρωδιά της υγρασίας, στη στιφή γεύση που έχει ο αέρας ενός υπογείου που ο ήλιος δεν το έχει φωτίσει ποτέ του. Εκεί λοιπόν, σε αυτήν την αίθουσα θρόνου, οι λύκοι γίνονται βασιλείς και όχι δεν τον σφετερίζονται, αλλά με κάποιον ανεξήγητο τρόπο τα πάντα γύρω τους τους υποδέχονται σαν ήταν το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Το να δημιουργεί τέτοιες μυθοπλασίες το όνομα σου δεν είναι εξ ορισμού θετικό, διότι εγείρει προσδοκίες, τις οποίες η μουσική σου – και η τέχνη σου στο σύνολο της – πρέπει να δικαιώσουν. Τα αδέρφια Weaver διαχρονικά έχουν καταφέρει να μας προκαλούν “δίψα” για τις νέες τους κυκλοφορίες και αν σε κάποιους το Thrice Woven είχε ηχήσει μέτριο (για τα standards στα οποία μας έχουν συνηθίσει) το Primordial Arcana έρχεται για να μείνει.

Είναι από τα albums που έχουν τα πάντα, καλύπτουν σχεδόν κάθε γούστο χωρίς να το έχουν σκοπό, όμως, αν θαυμάζεις την καλλιτεχνική ευφυΐα, έχει μία μοναδική επιλογή, να υποκλιθείς. Δεν υπερβάλλω, υπάρχουν riffs που απλά δε θες να τελειώσουν, θέλεις να τα ακούς επαναλαμβανόμενα σαν να πρόκειται για κάποιο νοσηρό σχέδιο πλύσης εγκεφάλου. Καταλαβαίνεις όμως πως κάτι τέτοιο δεν κατορθώνεται με μέσα που έχουν δημιουργηθεί για να αποτελέσουν το τέλειο σχέδιο νοητικής απόδρασης.

Στο ατμοσφαιρικό black metal η έλλειψη συνθετικών ιδεών πολλές φορές καλύπτεται από την αλόγιστη χρήση synths, θυμηθείτε πόσες φόρες ακούσατε δίσκο που δημιουργούσε ατμόσφαιρα για την ατμόσφαιρα, σε τέτοιο βαθμό που σας μπούκωνε. Οι WIΤTR όμως είναι και ικανότατοι συνθέτες και εκτελεστές, έτσι δημιουργούν εικόνες μέσα από ευφάνταστα μελαγχολικά riffs, και ναι, υπάρχουν πλήκτρα, όμως έχουν τον ρόλο που τους αρμόζει, συνοδευτικό.

Μνεία φυσικά πρέπει να κάνουμε και στο ρυθμικό τμήμα του άλμπουμ, τους Aaron Weaver (τύμπανα & κρουστά) δηλαδή και Galen Baudhuin (μπάσο). Ο Galen που συνοδεύει συναυλιακά το γκρουπ από το 2019, μπορεί να μην είναι γνωστός στο ευρύ κοινό, όμως δεν παύει να είναι εξαιρετικός μουσικός, κάτι που εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος ακούγοντας τον στους Infera Bruo. Στο Primordial Arcana ενώ ο ρόλος φαινομενικά είναι απλός και εκτελεστικός, είναι ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς να έχει “χώρο” να εκφραστεί και έχοντας να “ανταγωνιστεί” ποικιλία κρουστών πετυχαίνει “αθόρυβα” να είναι κομβικός και να λειτουργεί ως η “κόλλα” που κρατάει τα πάντα ενωμένα μεταξύ τους. Ο συμπρωταγωνιστής του δε, κύριος συνθέτης του συγκροτήματος, είναι αυτός που κρατάει την μπαγκέτα στα πάντα, επομένως τα εύσημα που του αναλογούν άπτονται σε όλα τα προαναφερθέντα.

Μετά την παύση στις εξαιρετικές κυκλοφορίες που επέφερε η κυκλοφορία του Celestite και την κάπως μουδιασμένη επανεκκίνηση του Τhrice Woven, οι Wolves In The Throne Room δείχνουν ότι επανήλθαν στον δρόμο των εξαιρετικών κυκλοφοριών και πως σε μία ακμάζουσα σκηνή, όπως αυτή του black metal στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αποτελούν τους αδιαμφισβήτητους ηγέτες της. Μάλιστα δε θα έλεγα ότι έχουν κάτι να ζηλέψουν από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου, καλύτερα θα έλεγα να κάνουμε μία κουβέντα για το αντίστροφο.        

Rating: 

 9.5


Εταιρεία: Relapse Records
Genre: Atmospheric Black Metal
Παραγωγός: Aaron Weaver, Nathan Weaver, Kody Keyworth
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20/08/2021
Band Links: WITTR | Facebook | Instagram | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία