Αρχική POP CULTURESERIESSuperman and Lois Season 1 (2021) - Η αναγέννηση ενός θρύλου

Superman and Lois Season 1 (2021) - Η αναγέννηση ενός θρύλου

Πριν το Disney+, το Amazon Prime, το HBO max και τις αντίστοιχες υπέρ- ηρωικές σειρές που αποτελούν πια “μασκότ” της κάθε μιας από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες, υπήρχαν οι σειρές της DC που προβάλλονταν στο δίκτυο CW. Ξεκινώντας με το sleeper hit Arrow, το CW εγκαθίδρυσε την κυριαρχία του στον χώρο της superhero tv με πολλαπλές σειρές βασισμένους σε χαρακτήρες του αντίπαλου δέους της Marvel. Η τηλεοπτική κυριαρχία αυτή κράτησε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και απέκτησε αξιοσημείωτες pop culture προεκτάσεις.

Όμως η ποιότητα των εν λόγο σειρών προς το τέλος της περασμένης δεκαετίας άρχισε να έχει μια φθίνουσα πορεία και το "Arrowverse" όπως το αποκαλούν οι fan είναι πια μια σκιά του παλιού ένδοξου εαυτού του. Οι σειρές με πρωταγωνιστή τον Green Arrow, τον Flash και την Supergirl μεταξύ άλλων, στέρεψαν από ιδέες αποφασίζοντας να συνεχίσουν ανακυκλώνοντας θεματικές παλιότερων σαιζόν που είχαν επιτυχία και απήχηση. ?ρχισαν να θυμίζουν σαπουνόπερες με φανταχτερά κουστούμια κάτι που άρχισε να απωθεί τους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές. Σε ένα τέτοιο κλίμα έκανε την είσοδο του το τελευταίο spin-off των παραπάνω σειρών. Ένα κλίμα καθόλου ευνοϊκό προς μια σειρά τέτοιου τύπου.

Πέραν του γεγονότος ότι οι περισσότερες σειρές βασισμένες σε κόμικς είχαν ήδη υπερβεί τα επίπεδα των σειρών του CW είτε με το να προσφέρουν πιο ώριμο storytelling (Daredevil, Jessica Jones, Doom Patrol, The Boys) είτε με το να προσφέρουν κάτι πιο θεαματικό (Falcon and the Winter Soldier, Loki, The Umbrella Academy) υπήρξε και το “πρόβλημα” του πρωταγωνιστή της σειράς. Εξαιτίας πολλών παραγόντων οι περισσότεροι είτε μέσα στη βιομηχανία του θεάματος είτε έξω στο mainstream κοινό θεωρούν πια τον χαρακτήρα του Superman κάτι το πεπερασμένο. Το προϊόν μιας εποχής διαφορετικής. Μιας εποχής λιγότερο κυνικής.

Αντίθετα από τον Batman που παρά την πλούσια προϊστορία του προσαρμόζεται εύκολα στα νέα δεδομένα και συνεχίζει να γοητεύει τον οποιοδήποτε με τις περιπέτειες του, ο Superman δεν είχε την ανάλογη mainstream ανταπόκριση από το 1978 όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνιστή τον ηρώα σκηνοθετημένη απο τον Richard Donner. Η τελευταία μεταφορά του χαρακτήρα που όντως δημιούργησε ανάλογο «χαμό» ήταν η μεταφορά του Zack Snyder με πρωταγωνιστή τον Henry Cavill, Man of Steel (2013) η οποία ωστόσο περισσότερο δίχασε παρά «κέρδισε» τους θεατές. Έτσι πολύ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς η ιδέα περί διαχρονικότητας του Ανθρώπου από Ατσάλι είναι κάτι το ψευδές. Είναι προϊόν μιας άλλης εποχής και των διαφορετικών ιδανικών της. Ως εκ τούτου η ένταξη του στα σημερινά δεδομένα και κυρίως στον σημερινό κινηματογραφικό χάρτη είναι κάτι το ανωφελές διότι ο κόσμος τον βρίσκει βαρετό…

Μόνο που το Superman and Lois έχει άλλη άποψη.

Η ιστορία της σειράς ξεκινά με μια σύντομη περίληψη της προϊστορίας του χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη εκδοχή του υπερήρωα κάποια στιγμή μεταξύ των επικών μαχών παντρεύεται τον ερώτα του, την μαχητική δημοσιογράφο Lois Lane και μαζί κάνουν δυο παιδιά. Στο σήμερα οι δυο γιοι τους είναι πια έφηβοι και δεν έχουν κληρονομήσει τις ικανότητες του πατέρα τους. Ύστερα από μια τραγωδία αλλά και την απόλυση του ζεύγους από την εφημερίδα όπου εργάζονταν μαζί, θα επιστρέψουν στο πατρικό του Clark στο Smallville με στόχο μια νέα αρχή. Όμως η πόλη όπου ο ήρωας μας μεγάλωσε έχει αλλάξει και οι συνθήκες εκεί είναι πολύ πιο ζοφερές ενώ παράλληλα καραδοκούν στο προσκήνιο νέες πιο τρομακτικές απειλές.

Η αφήγηση της σειράς του CW τουλάχιστον στην πρώτη σαιζόν είναι ταυτόχρονα μια εξαίσια αποδόμηση του ήρωα και του lore του και ταυτόχρονα ένα παθιασμένο ραβασάκι σε αυτόν. Από το πρώτο επεισόδιο θεμελιώνονται οι βασικές αρχές της σειράς. Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας ή η προσωπικότητα του big blue. Είναι έως το μεδούλι αυτός ο άνθρωπος που θα θέλαμε να βρίσκεται στο πλευρό μας στις δυσκολότερες στιγμές. Αυτό που αλλάζει είναι ο κόσμος που τον περιτριγυρίζει. Και εδώ έγκειται η ευφυΐα της σειράς. Εισάγοντας τον ήρωα σε ένα νέο περιβάλλον έχει την ευκαιρία να αναθεωρήσει τα όρια του.

Ο κρυπτονίτης, η πράσινη αυτή πέτρα που έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει αλλά και να σκοτώσει τον Kal El είναι παρόν και δημιουργεί προβλήματα συχνά πυκνά. Όμως οι παρενέργειες της πράσινης αυτής πέτρας δεν διαρκούν. Αυτά που διαρκούν και έχουν όντως αντίκτυπο στον χαρακτήρα αλλά και στην εξέλιξη τον γεγονότων είναι πράγματα πιο ζοφερά. Ζοφερά από την άποψη ότι είναι ζητήματα που ο καθένας μας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή ίσως και να έχει αντιμετωπίσει.

Είτε είναι η απώλεια είτε ο διαρκής φόβος της αποτυχίας, τα μεγαλύτερα προβλήματα που ο Superman έχει να αντιμετωπίσει δεν είναι εξωγήινες απειλές αλλά ζητήματα που εμείς οι ίδιοι στον καθημερινό μας βίο δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε. Ναι είναι υπέροχο να βλέπουμε τον χαρακτήρα να πολεμά έναν Iron Man Β’ διαλογής αλλά είναι επίσης υπέροχο να τον βλέπουμε να πασχίζει να κάνει τα παιδιά του να τον εμπιστεύονται περισσότερο.

Όμως ο ήρωας μας δεν είναι μόνος του. Αλλωστε η σειρά δεν λέγεται μόνο Superman. Η εκδοχή της Lois Lane που βλέπουμε έχει διατηρήσει όλα όσα καθιστούν τον χαρακτήρα αυτό που είναι. Είναι δυναμική, ευφυής, καυστική και θαρραλέα. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια μητέρα δυο εφήβων αγοριών και σύζυγος του πιο δυνατού πλάσματος στον πλανήτη. Η σχέση του Clark και της Lois είναι με διαφορά το πιο δυνατό στοιχειό της αφήγησης.

Είναι μια υγιής σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης. Από το πρώτο καρέ ξέρεις ότι είναι δυο άνθρωποι που με σθένος αγαπούν ο ένας τον άλλον και τα παιδιά τους. Στηρίζουν δίχως δεύτερη σκέψη ο ένας τον άλλον ακόμη και αν δεν συμφωνούν πάντα. Οι διαφωνίες τους θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι σαν τις επιτηδευμένες κόντρες που βλέπουμε σε σαπουνόπερες. Όμως οι σεναριογράφοι εύλογα εκλέγουν να αποφύγουν τις κοινοτοπίες του είδους και να παρουσιάσουν μια ρεαλιστικά ιδανική σχέση. Υπάρχουν οι καλές στιγμές, υπάρχουν και οι κακές. Όμως στο τέλος της ημέρας έχουν μόνο ο ένας τον άλλον.

Το εξαιρετικό αφηγηματικό επίπεδο της σειράς όμως δεν είναι το μόνο ατού της σειράς. Σκηνοθετικά κάθε επεισόδιο είναι μια στιβαρή προσθήκη στο σύνολο. Απίστευτα καλά σκηνοθετημένες σκηνές συναισθηματικής έντασης, καταπληκτικές εναέριες μάχες και ειλικρινά όμορφες σκηνές οικογενειακής θαλπωρής είναι που πλάθουν την σειρά ως κάτι το ξεχωριστό στο είδος. Υπάρχει μια αψεγάδιαστη αισθητική ισορροπία μεταξύ του επικού ρεαλισμού του Snyder και του ιδεαλισμού του Donner. Είναι πραγματικά μια σειρά κατάλληλη για τον οποιοδήποτε φανατικό του χαρακτήρα. Δεν είναι μόνο ένα ζευγάρι. Είναι σύμμαχοι.

Όμως όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία χωρίς το υπέροχο καστ που σε κάθε επεισόδιο δίνει τον καλύτερο του εαυτό και σε ωθεί εν τέλει να αγαπήσεις τους χαρακτήρες. Ραχοκοκαλιά αυτής της πανέμορφης συλλογικής προσπάθειας είναι οι Tyler Hoechlin και Elizabeth Tulloch. Ο πρώτος είναι μάλλον η καλύτερη εκδοχή του χαρακτήρα και σίγουρα η πιο ολοκληρωμένη. Ο τρόπος που ερμηνεύει και τις δυο πτυχές του ήρωα δηλαδή τον Superman και το alter ego, Clark Kent είναι αξιοθαύμαστος. Ως ο εξωγήινος ήρωας είναι μια αγέρωχη δύναμη της φύσης. Αποπνέει ισχύ αλλά και εμπιστοσύνη. Ως Clark είναι ένας ευάλωτος αλλά αξιαγάπητος πατέρας. Μπορεί να μην έχει το στυλ του alter ego του αλλά σίγουρα έχει την πυγμή. Ο Superman και ο Clark στα χέρια του Hoechlin μοιάζουν ως δυο ξεχωριστοί χαρακτήρες.

Η Tulloch είναι επίσης εξαίσια τον ρόλο της. Είναι μια γυναίκα με περισσό σθένος και αλτρουισμό που δεν διστάζει να ρισκάρει τα πάντα για την οικογένεια της. Είναι ο συναισθηματικός βράχος για όλους σχεδόν τους χαρακτήρες γεγονός που κάνει τις στιγμές όπου λυγίζει υπό το βάρος των ευθυνών ακόμη πιο τραγικές. Η ηθοποιός αναδεικνύει τον τρόπο που η Lois καταπιέζει τα συναισθήματα της ώστε να φαίνεται δυνατή για χάρη των άλλων και το κόστος που αυτό έχει στην πνευματική της υγεία. Η χημεία των δυο ηθοποιών είναι κάτι το απερίγραπτο και ατέλειωτα απολαυστικό στην θέαση του.

Θα διατηρηθεί άραγε αυτό το υψηλό ποιοτικό επίπεδο και στις συνεπακόλουθες σαιζόν; Δεδομένου του ιστορικού του CW αυτό είναι κάτι το άγνωστο. Περιθώρια αποτυχίας υπάρχουν. Όμως υπάρχουν και περιθώρια η σειρά να ξεπεράσει τον εαυτό της και να προσθέσει νέα πράγματα στην μυθολογία του ήρωα. Όμως η πρώτη σαιζόν του Superman and Lois είναι ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής του τι μπορεί να δημιουργήσει κάνεις με ένα περιορισμένο τηλεοπτικό μπάτζετ έχοντας αγάπη και πάθος για το υλικό που έχει στα χέρια του. Ένα είναι σίγουρο. Ο Superman επέστρεψε δριμύτερος από ποτέ και δεν είναι μόνος…

Rating:

Χώρα: ΗΠΑ, Καναδάς
Έτος: 2021
Χρώμα: Έγχρωμο
Σκηνοθεσία:
Lee Toland Krieger
Πρωταγωνιστούν: Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch, Wole Parks
Διάρκεια: 720'

Τελευταία