Hail Spirit Noir - Manequins

Πριν σας πω για το δίσκο, να μιλήσουμε λίγο γενικά για τους αγαπητούς Βορειοελλαδίτες. Πρόσφατα σχετικά, ξανάπιασα από την αρχή τη δισκογραφία τους και συνειδητοποίησα πως αυτό το συγκρότημα, που αν με ρωτούσες πριν πέντε χρόνια τι μουσική παίζει, θα σου απαντούσα αβίαστα Black Metal, δεν ανήκε ποτέ στο ιδίωμα. Σίγουρα κάπου το έχω ξαναγράψει αλλά θα το επαναλάβω, το να μπλέκεις είδη μεταξύ τους είναι κάτι που αρκετοί δοκιμάζουν και συνήθως καταλήγει που γευστικά φέρνει στην πίτσα με τον ανανά (δεν έχω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν τρώγεται). Λίγοι, στη χώρα μας μετρημένοι στα δάχτυλα, μπορούν να το αβίαστα, τους βγαίνει φυσικά και ενώνουν κόσμους που έμοιαζαν αγεφύρωτοι.

Στο "Pneuma", έμοιαζαν με Black Metal, στην πραγματικότητα δεν ήταν. Έπαιζαν ένα occult ψυχεδελικό ‘70s rock, με σαφείς metal εκφράσεις που επειδή είχε brutal φωνητικά σε "ξεγελούσε". Το 20214, και δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, επιστρέφουν με το "Oi Magoi". Η συνταγή παραμένει, τώρα όμως έχουν γίνει πιο progressive και όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουμε αντικρίσει την άκρη του τούνελ. Πιστοί στο διετές τους ραντεβού, οι Hail Spirit Noir επιστρέφουν με το "Mayhem in Blue", στο οποίο δε μας παρουσιάζουν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή αλλά εξερευνούν τους δρόμους που είχαν ήδη χαράξει. Θα περάσουν τέσσερα όπου οι HSN δισκογραφικά θα παραμείνουν σιωπηλοί, μέχρι να έρθει όμως το f*ckin’ remarkable "Eden in Reverse" για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς την άποψη μου εδώ.

Long story short, οι Hail Spirit Noir πέρσι κυκλοφορούν έναν δίσκο που ταρακουνάει αρκετό κόσμο και πλέον, έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τις όποιες Black Metal καταβολές τους – αν τελικά υπήρξαν ποτέ – και αγκαλιάζουν το Progressive με μία πάντα Noir αισθητική. Θα ορκιζόμουν πως οι πειραματισμοί είχαν τελειώσει για την αφεντιά τους, ήμουν βέβαιος ότι στην έσχατη δουλειά τους βρήκαν ακριβώς τον ήχο που ήθελαν και μάλιστα ήταν τυχεροί, αφού τόσο η διαδρομή όσο και το ταξίδι τους επιβράβευσε. Όμως, δε γινόταν να σφάλω πιο οικτρά, αφού ένα χρόνο αργότερα έρχεται το Mannequins να σμπαραλιάσει τις προβλέψεις μου και να χορέψει στα απομεινάρια τους κρατώντας ένα Grasshopper (must cocktail των ‘80s) στο χέρι.

Όσοι έχτε φτάσει μέχρι εδώ, πάρτε όσα διαβάσατε, πετάχτε τα στον κάλαθο των αχρήστων και πάμε να συζητήσουμε για ένα synthwave/synthpop album. Αν πάλι θέλετε να κρατήσετε ένα πράγμα, μπορείτε τις προτάσεις που αναφέρουν τη δεινή ικανότητα τους. Πέραν ότι οι "λεγάμενοι" γυρίζουν το στιλ τους και βαδίζουν σε μία μουσική διάσταση που δεν την είχαμε φανταστεί ποτέ, το κάνουν και σαν βετεράνοι του είδους. Πραγματικά σε βάζουν σε σκέψεις αν έχουν πάρει "δανεικούς" μουσικούς από κάποιο άλλο σχήμα, γιατί δε γίνεται να είναι τόσο εντυπωσιακά καλοί σε τόσο ξένα μεταξύ τους είδη.

Ο δίσκος διαρκεί 42 λεπτά και σου αφήνει την αίσθηση ότι δεν πέρασαν πέντε λεπτά μέχρι να συναντηθούν η αρχή με το τέλος του. Album με μία παραγωγή που θα ζήλευαν και "μάστορες" του είδους όπως Perturbator & Carpenter Brut, οι συνθέσεις και οι ενορχηστρώσεις είναι ευφυέστατα απλές και ακόμα και η διαφορετική ματιά με την οποία βλέπουν παλαιότερες δουλειές τους (βλέπε The Monsters Came From The Sky που επί της ουσίας είναι το The Canibal Tribe Came From The sea) δε γίνεται παίζοντας απλά με διαφορετικά όργανα. Φανταστείτε ότι έχετε ένα πουλόβερ, το ξηλώνετε εντελώς και με το νήμα του πλέκετε ένα κασκόλ, κάπως έτσι μπορώ να σας περιγράψω τη σχέση τους.

Το Manequins είναι concept album που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από κάποια ρετροσπεκτίβα του John Carpenter (see what I did there?) και έρχεται να ανοίξει νέους μουσικούς ορίζοντες στη φαντασία του συγκροτήματος. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το, αφού οι Hail Spirit Noir, ό,τι μονοπάτι και αν ακολουθήσουν, πάντα καταφέρνουν να βρουν μία καινοτομία και η ικανότητά τους αυτή τους κατατάσσει σε ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της σκηνής μας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Χαῖρε πνεῦμα σκοτεινό 

Rating: 

 9.0


Εταιρεία: Agonia Records
Genre: Synthwave, Synthpop
Παραγωγός: Dimitrios Douvras
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 10/09/2021
Band Links: Facebook | Spotify | 
Bandcamp

Τελευταία