Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΈνας λαϊκός διανοούμενος φιλοσοφεί στην Τεχνόπολη

Ένας λαϊκός διανοούμενος φιλοσοφεί στην Τεχνόπολη

Μου ζήτησε ο γενικός γραμματέας της κολεκτίβας του depart.gr να γράψω ένα κείμενο τύπου ''8 λόγοι να δει κάποιος live τον Εισβολέα'', γιατί θεώρησε πως θα είναι μια καλή ιδέα πριν το live του στις 14/9 στην Τεχνόπολη. Στο οποίο θα βρεθεί ο γενικός γραμματέας ενώ ο Καραγιάννης θα δουλεύει..

Long story short, εγώ του είπα ''ΤΙ ΛΕΣ ΜΩΡΕ ΚΑΚΙΑΛΕΞΗ; ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΡΥΛΟ ΤΗΣ HIP-HOP ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; ΚΑΚΙΑΛΕΞΗ, Ε ΚΑΚΙΑΛΕΞΗ..''. Αυτός απάντησε πως το θέλει άμεσα και να αφήσω τις κακές λέξεις και έτσι δημοκρατικότατα βρίσκομαι εδώ, να εξηγώ τα αυτονόητα.

Όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου, ο Εισβολέας, κατά κόσμον Ηλίας Παπανικολός, είναι ένα ζωντανό τοτέμ της εγχώριας ραπ σκηνής, μια ζωντανή απόδειξη του ''Ο άνθρωπος αλλάζει'', ένας στρατιώτης της μουσικής που πότε δεν σταμάτησε να την αγαπάει και να της τα δίνει όλα.

Από τα 16 του στους δρόμους της Κυψέλης, ένα απλό λαϊκό παιδί με μαθησιακά προβλήματα λόγω της ακραίας διάσπασης προσοχής που είχε, θα βρει καταφύγιο στην μουσική του. Η πορεία που χαράζει λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας.. Αλφα Γάμα, Σκοτεινή πλευρά, Τιγρέ σποράκια, άπειρες συνεργασίες με ονόματα όπως ο Eversor, o MC Yinka,ο 12oς Πίθηκος, ο Hatemost,ο X-ray κ.α. Μιλάμε για μια αστείρευτη δισκοθήκη με πάνω από 400 κομμάτια και όμως ο Ηλίας δεν σταματάει εδώ.

Στο προσωπικό του δίσκο ''Γκε-γκε'' μπερδεύει το ρεμπέτικο στοιχείο με το ραπ και δημιουργεί ένα νέο είδος που χαριτολογώντας θα πει κάποτε ραμπέτικο, αλλά τον Ηλία δεν τον ενδιαφέρουν οι ταμπέλες. Ο Ηλίας είναι μουσικός, ένας άνθρωπος ολοκληρωτικά δοσμένος στην τέχνη του, δεν είναι απλά ένας ράπερ.. Εξελίσσεται συνέχεια, αρχίζει να μελετάει μουσική, να μαθαίνει μουσικά όργανα, να διαβάζει βιβλία. Ψάχνει διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης, αρνείται να μείνει στο βάλτο.

Θα γράψει τραγούδι για τον Χρόνη Μίσσιο, θα γράψει τραγούδια όπως το ''Πέφτω και σηκώνομαι'' θα κάνει συνεργασία με λαϊκές φωνές όπως η Ματούλα Ζαμάνη και η Σεμέλη Παπαβασιλείου, με μπάντες όπως οι Fundracar και οι Imam baildi. θα δημιουργήσει την δική του μπάντα, θα εμπνευστεί από τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Κοιτάει συνέχεια πως να το πάει παραπέρα. Με αποτέλεσμα να αποκτά μια πραγματικά ξεχωριστή μουσική ταυτότητα. Πάντα ήταν ο Εισβολέας, πάντα τον ξεχώριζες, όμως πλέον μπορούμε ξεκάθαρα να πούμε πως έχει δημιουργήσει ένα δικό του ιδίωμα. Το μουσικό ''παιδί'' του δεν είναι ένα απλό λαογραφικό ραπ με ημερομηνία λήξης, είναι κάτι διαχρονικό, ανθεκτικό και αυθεντικό, κάτι πραγματικά ξεχωριστό.

Η εξέλιξη του Εισβολέα δεν είναι μόνο μουσική. Ο Ηλίας πάλεψε και παλεύει με τους δαίμονες του ώστε να γίνεται καθημερινά καλύτερος άνθρωπος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παραδεχτεί ανοικτά πως ήταν ακραίος σεξιστής και πως παλαιότερα τραγούδια του δεν τον εκφράζουν, με αποτέλεσμα να μην τα λέει πλέον. Όσο για την κάνναβη; Δεν έχει κανένα πρόβλημα γιατί δεν την θεωρεί ναρκωτικό, αλλά τον έκανε αναβλητικό και ο ίδιος σταμάτησε να την χρειάζεται, άλλωστε έχει την μουσική του, με την οποία ασχολείται όλη την μέρα. Αυτή είναι το ''ναρκωτικό'' του.

Ένας αληθινός άνθρωπος που δεν είναι απόμακρος. Δεν λέει όχι σε μια φωτογραφία, θα σου χαμογελάσει και θα χαρεί πραγματικά που αγαπάς την μουσική του. Το χαμόγελο σου είναι η τροφή του, η αγάπη του κόσμου τον κάνει ευτυχισμένο. Ένας άνθρωπος που είναι και ο ίδιος πάντα χαμογελαστός, μια γροθιά αληθινής θετικής ενέργειας. Μιας ενεργείας που βγήκε μέσα από πάθη, λάθη και κόπο και όχι μέσα από πολλά λόγια και διαφήμιση.. Αλλωστε η δουλεία του ήταν, είναι και θα είναι μια ζωντανή διαφήμιση. Η αλήθεια του.

Ένας άνθρωπος του οποίου η κοινωνική δράση μένει σχετικά κρυφή. Το να παίζει live στις φυλακές Κορυδαλλού και το να διδάσκει στίχο σε παιδάκια με διάσπαση προσοχής, σε παιδιά που του θυμίζουν τον εαυτό του, δεν είναι καθόλου λίγο. Αλλά για τον Ηλία αυτό δεν είναι κάτι μεγάλο, είναι αυτό που είναι και το κάνει από την καρδιά του.

Φτάνουμε εκεί που ξεκινήσαμε λοιπόν. Με βάλανε με λίγα λόγια να σας πω τους λόγους για να δει κάποιος τον Εισβολέα live, έτσι δεν είναι;

Να πάτε γιατί ο Εισβολέας είναι όλη η αλήθεια προσωποποιημένη, ένας τσαλακωμένος λαϊκός διανοούμενος που ποτέ δεν κατάλαβε γιατί κάποιοι του λέγανε να βρει μια ''κανονική'' δουλειά και να αφήσει επιτέλους αυτά τα ραπ, που ευτυχώς για την μουσική ιστορία αυτού του τόπου, δεν τα άφησε. Τα έπιασε περισσότερο, τα έκανε στίχους, τα έκανε συνθέσεις, τα έκανε μουσική και είναι πολύ κρίμα να μην έχετε δει live έναν από τους καλύτερους μουσικούς της σύγχρονης ιστορίας αυτού του τόπου, τώρα που μπορείτε.

Τελευταία