Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΚΡΙΤΙΚΕΣShang-Chi And The Legend Of The Ten Rings

Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings

Μετά το Black Widow έφτασε η ώρα για την πραγματική πρώτη ταινία στο νέο phase του MCU. Ο Shang-Chi εγκαινιάζει λοιπόν το phase, μας συστήνει άλλον έναν από τους πιο άγνωστους ήρωες της Marvel και ταυτόχρονα ανοίγει περισσότερο το κοσμικό σύμπαν της Marvel. Παράλληλα αποτελεί μια πολύχρωμη κι επική περιπέτεια για παιδιά χωρίς να στερείται κάποια πολύ ενήλικα συναισθηματικά stakes. Μια ταινία που όσο πατάει στη φόρμουλα της Marvel, τόσο προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από αυτήν. Ας δούμε αναλυτικά όμως, που λάμπουν και που υστερούν όλα αυτά τα στοιχεία.

Ο Shaun(Simu Liu) έχει μια ρουτινιάρικη ζωή ως παρκαδόρος μαζί με την κολλητή του Katy(Awkwafina). Σύντομα και καθώς πηγαίνουν στην εργασία του με λεωφορείο, όπου θα τους επιτεθούν κάποιοι πράκτορες, θα αποκαλυφθεί πως είναι στην πραγματικότητα ο Shang-Chi ένας master των πολεμικών τεχνών (περίπου όπως και στο Nobody). Οι αποκαλύψεις από ‘κει και πέρα παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.

Ο Shang της αποκαλύπτει την ταυτότητα του κι ότι ο πατέρας του, Xu Wenwu(Tony Leung), είναι ο αρχηγός της οργάνωσης Ten Rings με την οποία ελέγχει τον κόσμο από τις σκιές για πάνω από χίλια χρόνια. Μαζί θα ξεκινήσουν να βρουν την αδελφή του, Xialing(Meng’er Zhang), πέφτοντας στην παγίδα του πατέρας τους κι έχουμε την επανένωση της δυσλειτουργικής οικογένειας.

Πριν και μετά από αυτό το σημείο της πλοκής υπάρχει αρκετό exposition που εξηγεί την πορεία του πατέρα, τον θάνατο της μητέρας του που τον έριξε πάλι στο status του υπέρ-κακού και το πώς προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην K’un-Lun. Είναι ο τόπος από όπου προέρχεται η μητέρα, σε μια παράλληλη διάσταση με μαγικά πλάσματα και σκοτεινές δυνάμεις. Στο παρόν επιζητεί πάλι την πρόσβαση γιατί πιστεύει πως από εκεί τον καλεί η νεκρή σύζυγος του.

Το σενάριο ισορροπεί καλά τα ετερόκλητα στοιχεία του παρόλο που η ταινία κάνει ξεκάθαρα μια κοιλιά προς τη μέση. Ό,τι παρουσιάζεται εκεί είναι μεν απαραίτητο για την πλοκή αλλά κάνει την ταινία να μοιάζει μεγαλύτερη από την διάρκεια της. Έρχεται σε αντιδιαστολή δε με την πρώτη πράξη της ταινίας όπου έχουμε μερικές από τις καλύτερες μάχες σώμα με σώμα στο MCU με τις πολεμικές τέχνες να γίνονται οριακά χορογραφίες.

Εξίσου καλά διαχειρίζεται ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογράφος Destin Daniel Cretton το περισσότερο από το χιούμορ της ταινίας. Ο δημιουργός μας θυμίζει τις indie καταβολές του με τις αστείες στιγμές του να είναι συνάμα και πολύ ανθρώπινες, με μια αίσθηση διαφοροποίησης από την τετριμμένη συνταγή της Marvel. Λέω περισσότερο βέβαια γιατί είχε κι αρκετό το οποίο δεν θα μπορούσε να απευθύνεται πάρα μόνο στους μικρότερους θεατές. Αρκετά βασικό και χιλιοειπωμένο για τους περισσότερους.

Στην τρίτη πράξη έχουμε μια larger than life μάχη ως είθισται σε ταινία του MCU. Σύγκρουση ανάμεσα σε δύο παρατάξεις, μυθικά πλάσματα και πατέρα/υιό. Όλη η σεκάνς σίγουρα κερδίζει από το πρωτότυπο και έντονο στοιχείο της ασιατικής και κοσμικής μυθολογίας. Οφείλω όμως να πω πως δεν με κέρδισε όσο οι πιο γειωμένες μάχες σώμα με σώμα από την αρχή της ταινίας. Ήταν κάτι που είχα ξαναδεί και σίγουρα θα είχε μετρήσει διαφορετικά άμα βρισκόμουν στην ηλικία των παιδιών ανάμεσα στο κοινό.

Κάπως έτσι η ταινία καταλήγει για μένα να είναι άνιση. Σίγουρα έχει μπόλικη πρωτοτυπία αναλογιζόμενοι πόσα κεφάλαια έχουμε δει από το Iron Man του 2008. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με τις πρόσφατες σειρές της Marvel σαν κατασκεύασμα της 7ης τέχνης. Πέραν από τη διαφορά διάρκειας, αυτό μου φαίνεται λογικό και σαν στόχευση από τη μεριά του στούντιο.

Εγκατέστησαν έναν καινούργιο ήρωα με συνέπεια να θέλουν να πιάσουν το μεγαλύτερο κοινό και κατά βάση τα πιτσιρίκια. Τα ατού της ταινίας τελικά υπερισχύουν αλλά είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν και αρκετοί φαν που θα την αντιληφθούν σαν ελαφρύ πισωγύρισμα. Προσωπικά διασκέδασα και περιμένω τους Eternals και το Spider-Man όπου φαίνεται πως βρίσκεται το πραγματικό αφηγηματικό ψωμί του MCU για την ώρα. 

Rating:

Χώρα: Η.Π.Α./ Αυστραλία
Έτος: 2021
Χρώμα: 'Εγχρωμο
Σκηνοθεσία:
Destin Daniel Cretton
Πρωταγωνιστούν: Simu Liu, Awkwafina, Tony Leung, Michelle Yeoh
Διάρκεια: 132'

Τελευταία