Αρχική POP CULTURESERIESSex Education Season 3: Educate Yourselves People!

Sex Education Season 3: Educate Yourselves People!

Σημαντικός πρόλογος προ εισαγωγής: Έγραψα αυτή την κριτική-αφιέρωμα λίγα λεπτά αφού συμπλήρωσα ένα ερωτηματολόγια με τίτλο “Γλώσσα και τρανς/μη δυαδική ταυτότητα”. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι το να αποκαλούμε ένα άτομο όπως εκείνο έχει επιλέξει, δεν είναι κάτι “αστείο” ή “ασήμαντο”. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο νομικά.- Πάμε τώρα στο Sex Education. Περίπου.

11 Ιανουαρίου 2019. Το Netflix κάνει launch μια από τις αμέτρητες original high school σειρές του. Το Sex Education έλαβε με το “καλημέρα” την προσοχή που του άρμοζε, μιας και δεν προωθήθηκε ως “ένα ακόμη high school teen drama series”. Ευθύς εξαρχής αποτέλεσε ένα ταξίδι με στόχο την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και του φύλου.

Κυρίως, αποτέλεσε ένα case study για το πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει άτομα τα οποία δεν ανήκουν στις κατηγορίες τις οποίες το είδος μας επέλεξε και έθεσε -με το έτσι θέλω- ως “φυσιολογικές”. Δυο χρόνια, μια πανδημία, και πολλά σαρωτικά lockdown αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, το Sex Education ολοκλήρωσε αισίως τον 3ο κύκλο του.

Εδώ, αντίθετα με τις προηγούμενες δυο σεζόν, βρίσκουμε στο επίκεντρο της προσοχής μια αιώνια διαμάχη η οποία κρατά από καταβολής (και επιβολής) του καπιταλιστικού συστήματος στον πλανήτη Γη. Η διαμάχη αυτή είναι γνωστή σε όλους:

Επανάσταση vs Φρικτή Πραγματικότητα

Η αντίδραση σε κάθε μορφή καταπίεσης -είτε αυτή ονομάζεται φυλετικός ρατσισμός, είτε σεξισμός, είτε τρανσφοβία, ομοφοβία, φασισμός, ιμπεριαλισμός, ή ο,τιδήποτε άλλο (είναι μακρά η λίστα, you get the gist)- έρχεται να συγκρουστεί ευθέως για νιοστή φορά με τη φρικτή πραγματικότητα που το είδος μας έχει κατασκευάσει και επιβάλει στον εαυτό του, και στα δισεκατομμύρια άτομα που το αποτελούν.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγω spoilers, θα περιοριστώ στο εξής απλό: Το Moordale Secondary School έχει νέο άτομο στη διεύθυνση έπειτα από το “σκάνδαλο” (;) της προηγούμενης σεζόν. Και όταν γράφω σκάνδαλο, αναφέρομαι στο γεγονός πως teenagers -με την παρότρυνση του Otis Milburn και της Maeve Wiley- αποφάσισαν πως το σεξ δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Πρακτικά αυτή ήταν η αιτία που το Moordale Secondary School, ονομάστηκε από τα media εντός σειράς “Sex School”.

Τοποθετώντας νέο άτομο στη διοίκηση, τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το σχολείο και το χρηματοδοτούν, ευελπιστούν να “επανορθώσουν την εικόνα του”. Ο τρόπος; Επιβολή εφαρμοστής (αυστηρά) σχολικής στολής με στερεότυπα (παντελόνια για τα αγόρια, φούστες για τα κορίτσια), διαχωριστικές γραμμές στο πάτωμα για περπάτημα σε μονή γραμμή (απαγόρευση περπατήματος δίπλα-δίπλα), σεξουαλική διαπαιδαγώγηση” της εποχής της Ιεράς Εξέτασης, και κατεδάφιση του μοναδικού σημείου στο σχολείο όπου τα non-cis gendered άτομα μπορούσαν να νιώσουν άνετα να επισκεφθούν για να πάνε τουαλέτα.

Εν μέσω αυτοαμφισβήτησης, εξερεύνησης της σεξουαλικότητας και του φύλου τους, ανακατατάξεις σε φιλικό και ερωτικό επίπεδο, μαθητές, μαθήτριες, και μαθητ@ του Moordale Secondary School, αποφασίζουν να σταθούν απέναντι στον κόλαφο ολοκληρωτισμού και συντηρητισμού που πάει να τα καταπιεί. Θα σταματήσω εδώ τις αποκαλύψεις σχετικά με το τι συμβαίνει εν τέλει και θα αλλάξω ελαφρώς πορεία.

Είμαι 34 ετών, cis gendered straight άνδρας. Κοινώς, το φύλο με το οποίο γεννήθηκα ταυτίζεται με το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζομαι, και μου αρέσουν οι γυναίκες. Έχω δει αμέτρητες σειρές και ταινίες που πραγματεύονται τις σεξουαλικές, δημιουργικές, κοινωνικές, πολιτικές, και πολιτιστικές ανησυχίες εφήβων στα 16 με 18 τους. Αυτό που δεν έχω δει ποτέ, είναι σειρά όπως το Sex Education, και σεζόν όπως η 3η σεζόν αυτού.

Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι το inclusivity το οποίο εμφανίζεται στις σειρές τα τελευταία χρόνια δεν είναι βεβιασμένο. Αν θέλετε παράδειγμα για το τι εστί βεβιασμένο inclusivity, μπορείτε να κοιτάξετε τον τρόπο με τον οποίο στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ο χαρακτήρας του Γιάννη Μπέζου στους “Απαράδεκτους”. Ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας χαρακτήρας στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης μετατράπηκε σε κωμική καρικατούρα, και ακόμη και το σενάριο που γράφτηκε για αυτόν, διαστρεβλώθηκε τόσο βαθιά και ριζικά, ώστε τον μετέτρεψε σε ένα άτομο με το οποίο τα πρόσωπα που το έβλεπαν απλώς “γελούσαν”.

Στην περίπτωση του Sex Education, έχουμε την εισαγωγή δυο ατόμων τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως non-binary και το λένε ανοιχτά. Θα σας πω με βεβαιότητα, πως ήθελα ΠΟΛΥ περισσότερη εμβάθυνση σε αυτά τα άτομα, και λιγότερη ενασχόληση με το αν η Maeve θα καταφέρει να βρει λεφτά για να πάει στις ΗΠΑ. Υπάρχει σκηνή προς το τέλος η οποία περιλαμβάνει και τα δυο non-binary άτομα τα οποία εμφανίστηκαν σε αυτή τη σεζόν και τους δόθηκε τηλεοπτικός χρόνος την οποία θεωρώ από τις σημαντικότερες και ισχυρότερες στην τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια. Θα έπρεπε να μην είναι τόσο sloppy ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε το inclusivity, όχι επειδή "πρέπει", αλλά επειδή και τα δυο αυτά άτομα, είχαν απίστευτο potential για character development, το οποίο έμεινε ανεκπλήρωτο. Ελπίζουμε στην 4η σεζόν, για αυτό το κομμάτι, και το κρατάω στο board με τα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξουν προς το καλύτερο άμεσα, για να "τραβήξει" η σειρά για χρόνια.

Έχουμε επίσης έναν gay άνδρα ο οποίος πραγματοποιεί άλματα συνειδητοποίησης της σεξουαλικότητάς του, ενώ παράλληλα εξερευνά τον ρομαντισμό, την ποίηση, σπάει τα στεγανά του και πονάει καθώς το πράττει. Πονάει πολύ, αλλά κερδίζει. Και δεν κερδίζει μόνο επειδή πραγματοποιεί τη δική του επανάσταση κόντρα σε μια κοινωνία που θέλει τους άνδρες να είναι “μάτσο stallions που βατεύουν γυναίκες”. Συγγνώμη για την εικόνα, συγγνώμη για τη φράση, δεν είναι δικοί μου ορισμοί, είναι της φρικτής πραγματικότητας που επέβαλαν άλλα άτομα στην πλειονότητα του είδους μας.

Κερδίζει επειδή αυτό το άτομο το αποδέχονται όλο και περισσότερα άτομα από τον κύκλο του όσο ξεφεύγει από την αυτοκαταστροφή, και εκφράζεται. Για το να πετύχει όμως; Χρειάζεται να του δείξει ο περίγυρός του πως αν το πράξει, δεν θα αποτελέσει στόχο για χλεύη, ομοφοβία, και κοινωνικό αποκλεισμό. Ναι, είναι στο χέρι ΟΛΩΝ μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Μόνο ως κοινωνίες σεβασμού και συμπεριληπτικότητας μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια, να παρέχουμε τα εργαλεία, και να προετοιμάσουμε το έδαφος, ώστε οι γενιές που θα έρθουν, να χτίσουν κάτι στιβαρό, κάτι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, κάτι γεμάτο σεβασμό και ΙΣΟΤΗΤΑ. Δείτε Sex Education. Όσα από εσάς δεν έχουν δει καθόλου, δείτε από την αρχή. Όσα από εσάς δεν έχουν προλάβει να δουν την 3η σεζόν, βρείτε λίγο χρόνο, και απολαύστε το. Δεν είναι απλώς μια σειρά. Σε βάζει στη διαδικασία σκέψης, αυτοκριτικής, αλλά κυρίως, αναζήτησης του λογικού. Και αυτό, είναι ανεκτίμητο. Δεν βαθμολογώ σειρές, διότι δεν έχει λογική. Ας δούμε πρώτα πως θα τελειώσει, κρατώ πάντα μικρό καλάθι σε κάθε σειρά. Αν έβαζα βαθμό σε αυτή τη σεζόν, θα ήταν 8/10, επειδή θα ήθελα ΠΟΛΥ παραπάνω χρόνο για τα non-binary άτομα τα οποία αναδύθηκαν ως πρωταγωνιστικές “δυνάμεις”.

Υ.Γ. Η αριστοτεχνική διαδρομή της Vivienne από aspiring leader, σε teacher's pet, και εκρηκτικά, σε ηγέτιδα της επανάστασης, είναι από τα ομορφότερα storylines που έχω δει ποτέ σε teen drama series και θέλω ΚΙ ΑΛΛΟ.-

Υ.Γ. 2 Προειδοποίηση πως στην εισαγωγή του τρίτου επεισοδίου υπάρχει σκηνή όπου ζώο χάνει τη ζωή του on camera. Δεν κατάλαβα, όπως και πολλά άλλα άτομα με τα οποία το συζήτησα, το λόγο ύπαρξης αυτής της σκηνής. Δεν εξυπηρέτησε ΤΙΠΟΤΑ απολύτως, και θα μπορούσε να μην υπάρχει καν στη σειρά. Δεν υπήρχε καν Trigger Warning στην αρχή του επεισοδίου.

Τελευταία