Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣTony Bennett & Lady Gaga - Love for Sale

Tony Bennett & Lady Gaga - Love for Sale

Μετά το περσινό "Chromatica", νέος δίσκος για την τεράστια Lady του διεθνούς πενταγράμμου, εκτός απ’ του δικού μας, γιατί στην Ελλάδα μία είναι η Λαίδη. Lady Gaga και Tony Bennett λοιπόν ξεκίνησαν το 2014 μια συνεργασία με το "Cheek to Cheek" η οποία, όπως μαθαίνουμε κι από τα ιντερνέτς, έχει οδηγήσει και στην ανάπτυξη μιας φιλίας χρόνων. Η δεύτερη συνύπαρξή τους λοιπόν, με τίτλο "Love for Sale" έρχεται να επισφραγίσει αυτή τη φιλία.

Καταρχάς, να πούμε ότι εξεδόθη από τις Columbia και Interscope Records σε παραγωγή του Dae Bennett, ο οποίος είναι γιος του Tony. Νεποτισμός θα πει κάποιος εδώ, ότι τον έχωσε ο μπαμπάς του στο δίσκο αλλά η αλήθεια είναι ότι ο DaeBennettσε εννιά υποψηφιότητες για Grammy μετράει οκτώ νίκες άρα κάτι κάνει καλά. Προχωράμε.

Όλα τα τραγούδια του δίσκου αποτελούν διασκευές σε ήδη υπάρχοντα jazz standards του Αμερικανού συνθέτη Cole Porter, στον οποίο αφιερώνεται ολόκληρος ο δίσκος ως φόρος τιμής. Απ’ τους μεγαλύτερους songwriters του Broadway, μεσουράνισε την περίοδο από τα μέσα των ‘10μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και, σε αντίθεση με πολλούς άλλους πετυχημένους συνθέτες του χώρου των μιούζικαλ, εκτός από τη μουσική, έγραφε και τους στίχους. Γενικά, μεγάλο κεφάλαιο όπως φαίνεται από τα συμφραζόμενα, και το γεγονός ότι υπάρχει μία λίστα με το σύνολο των έργων του στη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσσου, το πιστοποιεί. Ας αναφέρω ότι έχουν βγει και δύο ταινίες βασισμένες στη ζωή και το έργο του ColePorterμπας και πειστεί κανένας παραπάνω.

Τώρα για τα κομμάτια τι να πω; Τίποτα. Ασχέτως του αν αρέσουν σε κάποιον, είναι κομμάτια που κουβαλούν ολόκληρη ιστορία πίσω τους τραγουδισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σκηνής παγκοσμίως. Έτσι για να πω μερικά, φυσικά Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Shirley Bassey, Bing Crosby, Luis Armstrong, Fred Astaire αλλά και πιο σύγχρονα και οικεία όπως Robbie Williams, Alanis Morissette, Diana Krall.

Εδώ να την πω την αμαρτία μου, της Alanis ένιωσα ότι δεν της πήγαινε καθόλου αυτό το ύφος σε αντίθεση με το Robbie Williams που ήταν καταπληκτικός. Καλά, δεν περιμέναμε και τίποτα λιγότερο βέβαια.

Το συνολικό ύφος του δίσκου, λόγω ενορχήστρωσης με πληθώρα πνευστών, τείνει προς μία big band αίσθηση θα πω. Αλλά ως εκεί. Κάτι ότι είναι πιο καθαρή η ηχογράφηση λόγω τεχνολογίας πλέον, κάτι ότι κάποια κομμάτια είναι ελαφρώς προσανατολισμένα σαν αρχική σύνθεση προς εκείνη την κατεύθυνση, δίνει αυτή την εντύπωση.

Κατά τα άλλα τι να γράψω; Για την απόδοση της Gaga και του Tony Bennett; Θα πέσει φωτιά να μας κάψει! Η μεν Ladyείναι ΚΑΙ εδώ καθηλωτική, ο δε Tony Bennett είναι η ζωντανή ιστορία της Αμερικανικής jazz και big band σκηνής, αλλά ας μην το περιορίσω εκεί. Είναι ζωντανή ιστορία σκέτο. Και μάλιστα, έχει ΑΥΤΗ την απόδοση σε ηλικία 95 χρονών. Ναι, ο Tony Bennett τραγουδάει έτσι, και είναι πέντε χρόνια πριν τα εκατό. Και γι’αυτό το λόγο, μπήκε και στο Βιβλίο Γκίνες, σπάζοντας το ρεκόρ του γηραιότερου ανθρώπου που κυκλοφόρησε ποτέ δίσκο με νέο υλικό. Μάλλον θα ξανάνιωσε τούτος δω κάνοντας το εμβόλιο. Εμείς τα τζόβενα πέσαμε κάτω με σαράντα πυρετό αλλά δε βαριέσαι;

ΤΟ ΜΠΟΛΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Τέλος πάντων, αρκετή jazz άκουσα για σήμερα. Πάω να ακούσω το "Waste Management" των t.A.T.u. που βγήκε το 2009 και μου έχει διαφύγει. Ναι, αυτές με το "All the Things She Said", που έμαθα ότι το 2022 θα κυκλοφορήσουν νέα τραγούδια και πολύ χάρηκα. Αυτά. 

Rating: 

 9.0


Εταιρεία: Columbia & Interscope Records
Genre: Jazz
Παραγωγός: Dae Bennett
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 30/09/2021

Τελευταία