Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣEnslaved - Caravans To The Outer Worlds

Enslaved - Caravans To The Outer Worlds

Ανάμεσα στους εκπροσώπους της Norse Black metal, οι Enslaved ήταν ανέκαθεν το group που ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Έντονα. Επέλεξαν τον δρόμο που είχαν ταξιδέψει λιγότεροι και ασχολήθηκαν με την extreme metal προσεγγίζοντας το είδος πιο "ανοιχτά". Θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει την εξελικτική τους πορεία με αυτή των συντοπιτών τους, Borknagar (θα συνοδεύσουν τους Rotting Christ στο Devastation on the Nation 2022 τον επόμενο Απρίλιο σε ΗΠΑ και Καναδά), που μπήκαν στη σκηνή αργότερα και βρίσκονται σε σαφώς πιο προβλέψιμο σημείο.

Τις πρώτες μέρες τους, καταλυτικά demos στη αρχή των 90s όπως τα Nema, Yggdrasil, αλλά και το ντεμπούτο EP τους "Hordanes Land" του 1993 τοποθέτησαν τους Enslaved στο πλάι τιτάνων όπως οι Emperor και οι Satyricon. Στο πρώτο ολοκληρωμένο album τους, "Vikingligr Veldi" εντοπίζεται μια ιδιαίτερη dark απόχρωση, ξεχωριστή, που τους έκανε να ξεχωρίσουν από το μουσικό κύμα το οποίο έφερε στην επιφάνεια και άλλες μπάντες του είδους τότε. Έκτοτε, μια σπουδαία καριέρα διάρκειας σχεδόν 30 ετών έχει δει τον χαρακτηριστικό ήχο των Enslaved να μεταμορφώνεται σε κάτι πολύ μακρινό από αυτό που λέμε παραδοσιακή black metal.

Όπως και με το "Utgard" του 2020, το "Caravans To The Outer Worlds" μοιράζεται την ωμότητα των 90s, και συχνά βρίσκεται να φλερτάρει με τον progressive ήχο των Ne Obliviscaris και των Persefone. Εννοείται ότι το extreme στοιχείο δεν απουσιάζει, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δίνεται σε αυτό το EP είναι μετρημένος. Λειτουργεί ως πρόλογος και ως θεμέλια για την ατμόσφαιρα που περικλείει τον δίσκο και κάθε κομμάτι του, και μοιράζεται ισόποσα τη σκηνή με τις πιο σκληρές στιγμές. Αντίστοιχα, ο ανατριχιαστικός βρυχηθμός του frontman και συνιδρυτή, Grutle Kjellson, εμφανίζεται όταν πρέπει, και το κενό αυτής της χαρακτηριστικής κραυγής έρχεται να καλύψει η σαφώς πιο ελαφριά και καθαρή φωνή του πληκτρά και νέου μέλους, Hakon Vinje. Αυτή η αλλαγή ισορροπίας είναι που τονίζει περαιτέρω τα στοιχεία folk και progressive rock που αποτελούν χαλί της εμπειρίας του εν λόγω EP.

Βασισμένος στη λογική μιας νουβέλας, ο δίσκος μας χαρίζει μια χορταστική συλλογή δυνατών και εξαιρετικά στημένων τραγουδιών. Η εναρκτήρια έκρηξη ψυχρής οργής, το ομώνυμο του δίσκου, "Caravans To The Outer Worlds", είναι το πιο έντονο metal κομμάτι της τετραμελούς παρέας τραγουδιών, και περιέχει τα παγωμένα μουρμουρητά του Grutle σε όλο το μεγαλείο τους, καθώς ταξιδεύει ανάμεσα σε σπουδαία riffs, εξαιρετικά grooves μπάσου και ένα αστραφτερό solo του κιθαρίστα Arve "Ice Dale" Isdal. Να αναδείξουμε εδώ και το τρομερό solo project του Isdal, Demonaz. Σπάνια, όσο χρειάζεται, το πρώτο κομμάτι μπαίνει σε χαοτικά νερά, αλλά παραμένει μια εξαιρετικά επιθετική, και επιθετικά εξαιρετική αρχή.

Από την άλλη, το ομιχλώδες "Ruun II (The Epitaph)" προσφέρει μια σταδιακή κορύφωση, από folk μπαλάντα σε ελαφρώς ψυχεδελικό, post-rock κομμάτι. Ένα ντουέτο από intermezzi με τα "Lonnlig Gudlig" και "The Navigator", ολοκληρώνουν τη συλλογή. Το πρώτο διαθέτει vibes από Deep Purple και παραπέμπει σε περίεργο ηχητικό χαλί για μια περίεργη στρατιωτική παρέλαση πριν προσγειωθεί σε ένα αργό, βαρύ βάδισμα. Το δεύτερο βρίσκεται σαφώς πιο κοντά στην progressive rock των 70s με εξαιρετικά ambient στοιχεία.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα περίπλοκο και ελκυστικό album το οποίο δεν φτάνει καν τα 20 λεπτά, και παρόλα αυτά καλύπτει όλες τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η ύπαρξη των Enslaved. Παράλληλα, αποφεύγει όλες τις τεχνικές και στιλιστικές υπερβολές που συνήθως έρχονται μαζί με οτιδήποτε περιέχει το όνομα progressive. Σε ότι αφορά την ωμότητα, ενδεχομένως να χωλαίνει ελαφρώς, και σίγουρα διαφέρει από την ανατριχιαστική μουσική που καθόρισε τα πρώτα χρόνια της μπάντας και όρισε την ταυτότητά της, είναι όμως μια ξεχωριστή μίξη διαφορετικών στιλ η οποία θα μιλήσει στους νεότερους fans των Enslaved. Παράλληλα, αυτό που ενώνει το σύνολο της προσπάθειας και το εκτοξεύει είναι η παραγωγή. Εκεί, η black metal παραμένει στο προσκήνιο, με αρκετά, βραχνά πλήκτρα και αρμονίες φωνής που γέρνουν περισσότερο σε παλιές ηχογραφήσεις των Enslaved.

Είναι μια κυκλοφορία απόκοσμη που στέκεται στο ύψος του τίτλου της, και αποτελεί διαπιστευτήριο της αγαπημένης συνήθειας της πεντάδας να ανακαλύπτει το νέο ανακατεύοντας το παλιό.

Rating: 

 8.5


Εταιρεία: Nuclear Blast
Genre: Black Metal, Progressive Metal, Post-Rock
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01/10/2021
Band Links: Enslaved | Facebook | Twitter | Spotify | Instagram |
Bandcamp

Τελευταία