Αρχική ΝΕΑCINEMA/TVΣτηρίζουμε την Ένωση Ελλήνων Μεταγλωττιστών

Στηρίζουμε την Ένωση Ελλήνων Μεταγλωττιστών

13/10/2021

Με ένα βίντεο σχεδόν τεσσάρων λεπτών εδώ και μέρες η Ένωση Ελλήνων Μεταγλωττιστών, το σωματείο εκπροσώπησης των ατόμων που χαρίζουν τις φωνές τους σε animated ταινίες εδώ και δεκαετίες, καλεί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Μεταγλωττιστών.

Συνολικά 40 άτομα που έχουν χαρίσει τις φωνές τους σε σπουδαίες animated ταινίες εμφανίζονται στο βίντεο. Μιλούν για τις εταιρίες οι οποίες υποχρεώνουν τους μεταγλωττιστές να υπογράφουν συμβόλαια τα οποία τους στερούν κάθε δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας της ίδιας της δουλειάς τους, με συνέπεια να μην καρπώνονται τίποτα παραπάνω από την -εικάζουμε πενιχρή- αμοιβή για την πραγμάτωση της μεταγλώττισης.

Μιλούν όμως επίσης και για το συγγενικό δικαίωμα, το δικαίωμα για την αμοιβή, το οποίο διαχειρίζεται ο φορέας που καλύπτει όλους τους ηθοποιούς και τα ανάλογα δικαιώματα, “Διόνυσος”. Αναφέρονται στην τάση των εταιριών να αναζητούν πλέον άτομα για μεταγλώττιση που δεν είναι ηθοποιοί, ώστε να παρακάμπτουν τα σωματεία και να μην χρειάζεται να σέβονται το συγγενικό δικαίωμα στην αμοιβή.

Μας καλούν επίσης να ασκήσουμε έλεγχο και κριτική σε ό,τι βλέπουμε. Ώστε να συντηρούμε το επίπεδο των μεταγλωττίσεων σε επίπεδο τέτοιο που τα παιδιά θα συνεχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα σωστά. Δεν ξέρουμε για εσάς, όμως εμείς στο Depart, ΟΛΑ μας, μάθαμε ΚΑΙ από την τηλεόραση ελληνικά. Όχι μόνο από τους γονείς και το σχολείο. Μα πάνω από όλα, εμείς στο Depart στηρίζουμε ανοιχτά όλα τα άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, και καλούμε άπαντες, γονείς, παιδιά, και λάτρεις του animation, να ασκήσουν την πίεση και την κριτική που χρειάζεται η βιομηχανία του θεάματος.

Όχι επειδή αλόγιστα δεν συμπαθούμε τη βιομηχανία, μα επειδή η βιομηχανία στηρίζεται στην Τέχνη. Όχι το αντίθετο. Ποτέ το αντίθετο. Απολαύστε το βίντεο. Κάτω από αυτό, όλα τα άτομα που εργάστηκαν για τη δημιουργία του.

Εκ μέρους της ΕΝ.Ε.Μ. (Ένωσης Ελλήνων Μεταγλωττιστών)

Έλαβαν μέρος (με σειρά εμφάνισης) οι: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αφροδίτη Αντωνάκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Βασίλης Μήλιος, Λουκάς Φραγκούλης, Στεφανία Φιλιάδη, Σοφία Παναηλίδου, Λένα Μαραβέα, Ευτυχία Λιβανίου, Γιώργος Σκουφής, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Μαριάνθη Σοντάκη, Απόστολος Ψυχράμης, Δημήτρης Πάσιος, Αλεξάνδρα Λέρτα, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Σοφία Καψαμπέλη, Στέλιος Ψαρουδάκης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Εστέλλα Κοπάνου, Μαριλένα Χατζηνικολαϊδη, Αγγελος Λιάγκος, Αντρια Ράπτη, Ζωή Κατσάτου, Φώτης Πετρίδης, Βίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Ευαγγελάτος, Βούλα Κώστα, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Χρήστος Θάνος, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Αργύρης Παυλίδης, Γιάννης Στεφόπουλος, Πέτρος Δαμουλής, Έλενα Δελακούρα, Λίλα Μουτσοπούλου, Θοδωρής Σμέρος, Τάνια Παλαιολόγου, Υακίνθη Παπαδοπούλου.

Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνος Δήμας

Music Arrangement: Εστέλλα Κοπάνου

Τραγουδούν οι: VOX The Acapella Group (Εστέλλα Κοπάνου, Πάνος Δεσινιώτης, Εύα Σταμάτη, Δημήτρης Ράπτης, Cric)

Ηχοληψία / Μίξη ήχου / Mastering: XPX MUSIC STUDIO, Γιώργος Χούντας

Εικονοληψία: Διονυσης Χρονόπουλος

Μοντάζ: Αννα Ρύκι

Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Δήμας

Σενάριο: Πέτρος Δαμουλής

Σύμβουλος Σεναρίου: Τζίνη Παπαδοπούλου

Σκηνοθετική Εποπτεία: Πέτρος Δαμουλής/ Εστέλλα Κοπάνου

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

ΕΝ.Ε.Μ.

Τελευταία