Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΚΡΙΤΙΚΕΣVenom: Let There Be Carnage - Κριτική

Venom: Let There Be Carnage - Κριτική

Το 2018 ο προκάτοχος της ταινίας που βλέπουμε στο άρθρο που αυτή τη στιγμή διαβάζετε, αποτέλεσε -παρά την αδυσώπητη σφαγή από κριτικούς- μια απροσδόκητη εισπρακτική επιτυχία. Ένας οδοστρωτήρας που κατόρθωσε να σπάσει αλλά και να δημιουργήσει νέα ρεκόρ ενώ παράλληλα να αγαπηθεί από το κοινό παγκοσμίως. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Στην αγάπη που τρέφει ο κόσμος στον Tom Hardy έναν ερμηνευτή που δικαίως έχει αποκτήσει το στάτους του A-lister (ειδικά στην Ρωσία όπου η ταινία κυριολεκτικά έκανε τα υψηλοτέρα νούμερα για τα δεδομένα του Box Office της χώρας, το ρωσικό κοινό τρέφει μια αστείρευτη αλλά και ταυτόχρονα ανεξήγητη εκτίμηση στον Βρετανό ηθοποιό), στο γεγονός ότι ο χαρακτήρας του «Φαρμάκη» όπως τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι στην μεταγλώττιση του καρτούν Spider-Man του 90s, έχει έναν αναμφισβήτητο mainstream appeal αλλά και στην όλη early 2000s αισθητική της ταινίας. Από τα αστεία που βαδίζουν περήφανα στα όρια του παιδιάστικου έως και το orginal theme από τον Eminem, η πρώτη ταινία του Ruben Fleischer έφερνε στο νου τις πιο διασκεδαστικές στιγμές του blockbuster κινηματογράφου στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Το δεύτερο μερος το οποίο σκηνοθετεί ο Andy Serkis, εγκάρδιος φίλος του πρωταγωνιστή μας και έμπειρος performer στον χωρο του CGI spectacle, μας εισάγει από τα πρώτα λεπτά κατευθείαν σε μια πλοκή όχι ανόμοια εκείνης των Κόμιξ που βρίσκει κανείς σε comic shop, παρατημένα σε μια γωνία, όπου η ιστορία είναι αυτοτελής και αρχίζει και τελειώνει στα περιθώρια των περίπου 24 σελίδων που είναι συνήθως τα τεύχη αυτά. Σε σύγκριση με τα περισσότερα super-hero blockbusters που βλέπουμε πια, η ιστορία του Venom 2 φαντάζει πολύ πιο μικρή σε μέγεθος. Και αυτό λειτουργεί υπέρ της.

Οι Kelly Marcel και Tom Hardy που υπογραφούν το σενάριο, εύλογα συνθέτουν μια ταινία που δεν θυμίζει ένα μεγαλεπήβολο event επικών διαστάσεων αλλά μια χαλαρή περιπέτεια όπου η δράση έχει δευτερεύοντα ρόλο σε μερικά ξεκαρδιστικά gags. Ναι μεν υπάρχει μια επιφανειακή ανάπτυξη χαρακτήρων η οποία είναι σαφώς αρκετή για τα δεδομένα της ταινίας αυτής. Μην κάνετε λάθος. Το έργο του Serkis έχει μια αυτογνωσία περί του τι αποτελεί. Και θέλει το κοινό να το αναγνωρίσει αυτό.

Ως εκ τούτου πέραν από ένα λίγο ενδιαφέρον αλλά και κλισέ αφήγημα που αφορά τον βασικό κακό η ταινία κατά κύριο λόγο εστιάζει στην αντισυμβατική φιλία μεταξύ του συμβιωτικού εξωγήινου Venom και του Eddie Brock, κάτι που αποτέλεσε το καλύτερο κομμάτι της πρώτης ταινίας. Είναι απολαυστικό να βλέπουμε τους δυο χαρακτήρες να ταπεινώνουν ο ένας τον άλλον με τρόπους που έχουν ένα κάποιο άρωμα των πρώιμων cartoon με τα Looney Tunes και αποτελούν το απαραίτητο «ορεκτικό» πριν από την ομολογουμένως εντυπωσιακή τελική μάχη μεταξύ του ήρωα και του κακού.

Ο Serkis ο οποίος προσδίδει ένα απρόσμενο πάθος στα δρώμενα, έχοντας εμφανέστατα επηρεαστεί από τον Batman του Tim Burton και τον Spider-man του Sam Raimi, σκηνοθετεί με μαεστρία τις κατά 90% CGI σκηνές μάχης, καθιστώντας τις απολαυστικά χαοτικές και πειστικές. Ταυτόχρονα χαρίζει στο franchise την ιδιαίτερη στιλιστική ταυτότητα που χρειάζεται με μια ατμόσφαιρα που έχει ζοφερότητα αλλά και χιούμορ.

Είναι μια ταινία που παρά τη αδύναμη πλοκή -η οποία απλά εξυπηρετεί ως ένα υπόβαθρο για τραγελαφικές καταστάσεις και σκηνές οπτικού θεάματος χάρη στην στιβαρή σκηνοθεσία και κυρίως στις αφοσιωμένες ερμηνείες των ηθοποιών- κερδίζει τον θεατή με άνεση και τον χαροποίει από το πρώτο καρέ έως και την έναρξη των τίτλων τέλους.

Και ναι, οι ερμηνείες στο Venom 2 Let There Be Carnage είναι ανέλπιστα καλές. Ξεχωρίζουν οι Woody Harrelson και Naomie Harris ως οι κακοί της υπόθεσης. Οι δυο ηθοποιοί εκτός από μια αξιοσημείωτη χημεία διασκεδάζουν υπερβολικά πάρα πολύ με τους ρόλους τους κάτι που σίγουρα θα αποκομίσει και ο θεατής με τους οριακά καρικατούρες χαρακτήρες που μας παραδίδουν. Όμως την παράσταση για άλλη μια φορά κλέβει ο Hardy με μια πάρα πολύ αφοσιωμένη ερμηνεία.

Ο ηθοποιός που υποδύεται και τα δυο πρόσωπα που συναποτελούν τον Lethal Protector, αποδεικνύει ότι εκτός από ένας εξαιρετικό δραματικός ηθοποιός είναι και μια χαρισματική κωμική ιδιοφυΐα που δεν διστάζει να ρεζιλευτεί για χάρη της ταινίας. Είναι ίσως το βασικό χαρτί της ταινίας ο Hardy και η ερμηνεία του και είναι βέβαιο ότι το κοινό θα ανυπομονήσει για τα επόμενα κεφάλαια ώστε να βιωσει περισσότερη από την παράνοια που αποτελεί η όλη δουλειά του ηθοποιού.

Το Venom 2 δεν είναι μια ταινία συναισθηματικού βάθους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε μια εξαιρετική ταινία δίχως ψεγάδια. Αλλά που να πάρει είναι ένα ψυχαγωγικό υπέρ θέαμα που θα «λυγίσει» και τον πιο κυνικό θεατή. Αν επιζητείτε ένα διασκεδαστικό απογευματάκι σε κάποιον κινηματογράφο που να προηγηθεί μιας νύχτας κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών και ατελείωτου φαγητου, τότε αυτή η ταινία είναι σίγουρα μια τέλεια πρόταση.

Rating:

Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2021
Χρώμα: 'Εγχρωμο
Σκηνοθεσία:
Andy Serkis
Πρωταγωνιστούν: Naomie Harris, Woody Harrelson, Tom Hardy
Διάρκεια: 97'

Τελευταία